Obavijesti

Tech

Komentari 209

Zemlja je ravna ploča: Reper B.o.B. nije jedini koji to vjeruje

Zemlja je ravna ploča: Reper B.o.B. nije jedini koji to vjeruje
3

Iako znamo stoljećima da Zemlja nije ravna ploča u središtu svemira, postoje oni koji su još uvjereni u to, ali i zavjeru kojom se skriva stvarna istina o ravnoj Zemlji

VIDEO

Zemlja nije ravna. 

Ovo je činjenica koja je gotovo svim ljudima koji na njoj žive jasna, a još je i Pitagora govorio to starim Grcima. No, reper B.o.B. s tim se ne slaže, a proteklih je dana objavljivao niz tvitova u kojima iznosi "dokaze" da je Zemlja potpuno ravna ploča, ali i da to nije dio promocije njegova albuma. U sve se uključio i poznati astrofizičar Neil deGrasse Tyson koji je pokušao raščistiti stvari. Dok bi razuman čovjek prihvatio dokaze i odustao od rasprave, B.o.B.  je nastavio i dalje tvitao pjesmu u kojoj napada Tysona i pita se zašto je NASA dio američkog ministarstva obrane (iako nije). No, fizičar mu je odgovorio pjesmom koju je napisao njegov nećak. 

 

Na žalost, reper B.o.B. nije jedini koji vjeruje u to da je Zemlja ravna. Štoviše, postoji i cijela zajednica uvjerena u teoriju zavjere kojom se ljude uvjerava da je Zemlja okrugla, a imaju i niz tvrdnji kojima stoje iza tog uvjerenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Fotografije iz svemira su lažne 

Usprkos gomili dokaza svemirskih misija raznih zemlja, satelita i drugih mjerenja, zagovornici ravne Zemlje kažu da je to sve lažirano , odnosno digitalna animacija i slike manipulirane u računalnim alatima. Količina tehnologije, vremena i novca potrebnog da se tako nešto ostvari njima nije važna, a zasigurno ni logika i upornost da neka organizacija desetljećima vara cijeli svijet.

Snimke s ISS-a nastale su u avionu

U skladu s gornjom teorijom, snimke astronauta u bestežinskom stanju Međunarodne svemirske postaje također su lažne. Umjesto animacija, ovdje su se navodno koristili avionima kojima se simulira bestežinsko stanje, ali čak i među onima koji su uvjereni u lažiranje snimki nisu svi suglasni. Neki tako tvrde da se to snima ispod mora ili pred zelenim ekranom pa se žice uklanjaju na računalu. 

 

Antarktika je neprobojni ledeni zid

Prema jednoj od teorija Zemlja je poput golemog diska sa Sjevernim polom u sredini, a vanjski rub je ledeni zid koji sprječava da oceani ne iscure, a što je s druge strane - to nitko ne zna. Teorija je bilo mnogo, a neke govore i novim kontinentima i oceanima. Danas se ovo čini prilično smiješnim, kad znamo da su brojni istraživači obišli Antarktiku i Južni pol. 

Zemlja nije zakrivljena

Pogledamo li prema horizontu, on nam izgleda kao ravna linija i da je Zemlja zakrivljena morali bi to vidjeti, barem tako rezoniraju brojni poput repera koji B.o.B.-a. Jer, pogledamo li loptu lako ćemo vidjeti da je zakrivljena, rekli bi oni, ne uzimajući u obzir omjere veličina i položaj na kojem stojimo, zbog čega se na sferi dovoljno velikoj (poput planeta) zakrivljeni horizont čini ravnim. Kako Zemlja nije cilindar, ne možemo vidjeti i da se horizont zakrivljuje s druge strane. 

Ne postoji gravitacija

Gravitacija je sila zbog koje se predmeti međusobno privlače, nas drži čvrsto na Zemlji, utječe na plimu i oseku te planete u orbiti oko Sunca, ali i jedan od razloga zbog kojih naš planet izgleda kao sfera. Ako je Zemlja ravna, onda ne može biti ni gravitacije u shvaćanjima tih ljudi, a oni su umjesto toga smislili Univerzalno Ubrzanje. Još jedna suluda teorija govori kako Zemlja stalno ubrzava prema gore, poput nekog svemirskog broda te će Zemlja uvijek biti tu da nas dočeka kad skočimo. No, ova teorija ne objašnjava zašto ptice lete i što stoji iza nje. 

Sunce nije udaljeno 150 milijuna kilometara

 

U nizu suludih teorija koje objašnjavaju planet i naše mjesto u svemiru, Sunce je samo 4800 kilometara udaljeno od nas i široko 51 kilometar. To je velika međudimenzijska žarulja koja se rotira poput svjetionika i tako obasjava našu ravnu Zemlju. I dok se uz dovoljno truda po toj logici može shvatiti promjena noći i dana te godišnjih doba, jer ta žarulja može mijenjati svoj nagib i udaljenost prema polu - priča pada u vodu kad znamo da južna i sjeverna polutka imaju različita godišnja doba. 

Nebo je staklena kupola

U seriji 'Ispod kupole' vidjeli smo muke malog gradića u SAD-u koji se nađe okružen tajanstvenom kupolom, ali neki od onih koji vjeruju u ravnu Zemlju uvjereni su i u to da je naš nebeski svod lažan, odnosno kupola koja krije stvarnu prirodu onog što se nalazi iznad. 

Pomrčine Mjeseca nemaju veze sa Suncem

REUTERS/PIXSELL

Kad su Sunce, Zemlja i Mjesec u istoj ravnini, Zemlja baca svoju sjenu i stvara pomrčinu Mjeseca, no ako je Zemlja ravna, a Sunce blizu, toga ne bi trebalo biti. Stoga, objašnjenje se krije u tajanstvenom sjenovitom objektu koji povremeno stvara sjenu na Mjesecu, ali možda čak i druga verzija Mjeseca

Rakete ne mogu u svemir

Raketna tehnologija velikim koracima grabi naprijed, a u proteklih nekoliko godina vidjeli smo da se i privatne tvrtke uključuju u svemirske misije. SpaceX Elona Muska je u prosincu uspio spustiti svoju raketu nakon lansiranja, a Bezosov Blue Origin nedavno je drugi put lansirao svoju raketu. Svim raketama zajedničko je da imaju zakrivljenu putanju kojom gravitaciju koriste kao prednost da bi uštedjeli gorivo i oslobodili se okova Zemljine gravitacije. Oni koji vjeruju da je Zemlja ravna ploča pak tvrde da je ta zakrivljena putanja zbog toga jer raketa dolazi do svoda iznad kojeg ne može proći i pada nazad na Zemlju. 

Nacisti su osnovali NASA-u

NASA je glavni zlikovac u teorijama onih koji vjeruju u ravnu Zemlju, a sve seže u vrijeme Drugog svjetskog rata. Nakon što je dizajnirao V2 rakete za nacističku Njemačku, Wernher von Braun predao se Saveznicima i počeo raditi za vojsku te postao jedna od ključnih figura u osnivanju američkog svemirskog programa. Vodio je razvoj raketa Saturn V koje su kasnije u svemir lansirale Apollo letjelice. U njihovim teorijama cijela NASA je organizacija puna lažljivaca, pseudoznanstvenika, šarlatana, masona...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 209
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle