Obavijesti

Tech

Komentari 5

Zuckerberg ulaže milijarde da pronađu lijekove za sve bolesti

Zuckerberg ulaže milijarde  da pronađu lijekove za sve bolesti
5

Mark Zuckerberg i supruga Priscilla Chan ulažu novac u istraživački centar Biohub koji će razvijati alate za mjerenje i liječenje bolesti te čipove koji će detektirati bolesti

VIDEO

Facebookov šef Mark Zuckerberg u srijedu je sa suprugom Priscillom Chan najavio ogromni filantropski projekt u kojem kroz sljedećih desetak godina planiraju uložiti tri milijarde dolara kako bi riješili svijet bolesti. 

- Cilj je da radimo zajedno kako bi izliječili, spriječili ili kontrolirali sve bolesti za života naše djece - rekla je pedijatrica Chan na predstavljanju projekta u San Franciscu. Kroz suze je pričala o slučajevima u kojima je roditeljima morala reći da njihovo dijete ima neizlječivu bolest ili da ga ne mogu vratiti u život i dodala da je zbog takvih iskustava još odlučnija na tome da sa znanstvenicima i inženjerima izradi nove alate koji će do kraja stoljeća moći spasiti živote. 

Govoreći o boljoj budućnosti za svoju djecu, Zuckerberg je najavio da će sa 600 milijuna dolara financirati istraživački centar Biohub u San Franciscu koji radi zajedno sa Sveučilištem San Francisca, Stanfordom i Berkeleyem. Zuckerberg i Chan su ranije već najavili da će za života dati 99 posto svojih Facebookovih dionica u humanitarne svrhe, a ovaj projekt velik je korak u tom smjeru, sličnom kojim je krenuo i Bill Gates sa suprugom Melindom. Upravo je u srijedu Gates pohvalio ambiciozne planove ovog para.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istraživački centar Biohub će razvijati nove alate za mjerenje i liječenje bolesti, a među prvim projektima planiraju napraviti kartu raznih tipova stanica koji kontroliraju organe u tijelu te projekt koji će istražiti nove pristupe i alate za razvoj lijekova, dijagnostičkih testova i cjepiva. 

- Vjerujemo da je budućnost koju želimo za svoju djecu moguća. Postavili smo cilj: Možemo li izliječiti sve bolesti za života naše djece? To ne znači da se nitko neće razboljeti. Ali znači da će naša djeca i njihova djeca biti puno manje bolesni. To znači da bi trebali moći detektirati i liječiti te bolesti kao  stanja - rekla je Chan.

Zuckerberg je najavio i investicije u umjetnu inteligenciju kako bi istražili mozak, strojno učenje za istraživanje genoma raka te u razvoj čipova koji bi detektirali zarazne bolesti i monitore u krvotoku koji bi mogli otkrivati bolesti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle