Obavijesti

News

Komentari 40

Kao u Armageddonu: Uništit će asteroid na putu do Zemlje

Kao u Armageddonu: Uništit će asteroid na putu do Zemlje
2

Planiraju ispaliti dvije rakete, jednu s eksplozivom kojim će meteor biti prepolovljen i drugu koja će snimati cijeli postupak i prikupljene podatke slati na Zemlju

VIDEO

Kao u filmu Armageddon, Europska svemirska agencija uskoro će pokušati raznijeti asteroid koji putuje prema Zemlji. Potencijalna meta je 500 metara širok asteroid Apophis koji bi 2036. mogao dospjeti do Zemlje, a vjerojatnost da će udariti u naš planet iznosi jedan naprema 250.000. Na asteroid će ispaliti dvije rakete. Prva će biti Sancho, koja će se ubaciti u orbitu asteroida, izmjeriti njegove proporcije te sve relevantne podatke poslati na Zemlju. Druga raketa, nazvana Hidalgo, raznijet će Apophis. U isto vrijeme će biti poslana malena letjelica koja će s površine asteroida znanstvenicima na Zemlji slati podatke o kemijskom sastavu Apophisa. Na njoj će biti i mikro kamera koja će snimati cijeli postupak. Akcija je dobila naziv Don Quijote.

Na ovaj korak Europska se svemirska agencija odlučila nakon što je potkraj prošle godine otkriven komet Elenin. Među astronomima amaterima na internetu proširila se vijest da će ova kamena gromada promjera između 3 i 4 kilometra zasigurno pogoditi Zemlju, pomaknuti kontinente i uništiti cjelokupan život na planeti. Ipak, u NASA-i tvrde da nema mjesta panici.

– Elenin će proći na 30 milijuna kilometara od Zemlje i nema nikakve šanse da pogodi naš planet. Ovaj je komet dobio više publiciteta nego što to doista zaslužuje – tvrde u američkoj svemirskoj agenciji.

Kineski znanstvenici su također osmislili plan zaustavljanja Apophisa. Grupa astronoma sa sveučilišta Tsinghua predlaže da se u orbitu asteroida postavi malena letjelica koja bi mu promijenila putanju. Taj plan je teško izvediv, uglavnom zato jer upravljanje letjelicom ne bi bilo dovoljno precizno, javlja IBN Live.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović