Obavijesti

Sport

Komentari 1

Borg, McEnroe, Connors: Dali su tenisu glamur i kontroverzu

Borg, McEnroe, Connors: Dali su tenisu glamur i kontroverzu
5

Bjorn Borg, John McEnroe i Jimmy Connors obilježili su tenis kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina. Bili su pravi rivali, svaki je imao drugačiji pristup tenisu

VIDEO

U sljedećim tjednima na portalu 24sata pozabavit ćemo se najvećim rivalstvima u svijetu sporta . Nogomet, košarka, rukomet, boks, F1, čak i umjetničko klizanje - svaki sport ponudi suparništva o kojima se s posebnim užitkom raspravlja. Među takvima je i ono Borgovo , Connorsovo i McEnroeovo s kojim nastavljamo serijal tekstova nazvan Najveća sportska rivalstva.

John McEnroe pobijedio je 20 puta u 35 duela protiv Jimmyja Connorsa . Bjorn Borg pobijedio je u 15 od 23 duela protiv Connorsa. Borg i McEnroe u 14 međusobnih duela ostvarili su po sedam pobjeda.

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, cijeli je svijet čekao neki novi duel u ovom trokutu. Borg je uvijek donosio smirenost u te mečeve , izgledao je kao skandinavsko božanstvo i nametljivost na terenu nikako nije bila njegov stil.

VIDEO

McEnroe je, pak, htio biti zvijezda, maštao je o karijeri NBA igrača ili barem o statusu rock-zvijezde, a tako se i ponašao na terenu. Tipično američki, reklo bi se, uvijek je bio najglasniji i kad je trebalo, znao je urlati i na suce i na protivnike.

Connors je po tome bio sličniji McEnroeu nego Borgu, ali on je u ova rivalstva donosio bijes . Kao dječak je svjedočio kako mu nasilnici tuku baku, djeda i majku, koja se nikad nije oporavila od 100 šavova u ustima. Ozljede iz te tuče mučile su ju sve do kraja života, a slike nemilog događaja davale su snagu Jimmyju.

- Kad god mi je trebalo nešto što će me gurnuti na viši nivo za vrijeme meča, samo bih se sjetio tog dana. Kad se malo prisjetim, jasno mi je zašto sam cijelo vrijeme igrao s toliko bijesa - objasnio je Connors.

Okršaji alfa-mužjaka

No bijes mu i nije pomogao prečesto protiv McEnroea i Borga. Šveđanin ga je između 1979. i 1981. pobijedio deset puta u nizu, a McEnroe je imao i 11 vezanih pobjeda protiv Connorsa između 1983. i 1986. godine.

- Jimmy i ja smo slični, temperamentni i naši mečevi često su izgledali kao borbe bikova. Sve biste napravili samo da pobijedite u tom meču, to su bili pravi okršaji alfa-mužjaka - sjetio je McEnroe koliko mu je teško bilo na terenu. A opet, više se veselio ogledima s Borgom.

- Bjorn je bio moj najveći rival. Onog Wimbledona 1980. godine svi se sjećaju.

Borg je u Wimbledonu bio pravi šef, osvojio je četiri uzastopna naslova pobjednika uoči 1980. godine. U finalu ga je čekao veliki susret s McEnroeom, koji je najavio velike stvari sa glatkih 6-1 u prvom setu. Bjorn je uhvatio ruku i u drugom i trećem sa 7-5, 6-3 došao do prednosti.

Imao je i publiku na svojoj strani. Osim što su se Englezi uvijek priklanjali mirnijim tipovima, McEnroe si nije pomogao jer je u polufinalu protiv Connorsa imao nekoliko svojih tipičnih uvreda na račun sudaca meča. No uspio je dogurati do 13. igre u četvrtom setu bez obzira na nalet Borga.

Sljedećih 20 minuta ušlo je u povijest tenisa kao najbolji tie-break ikad odigran. McEnroe je spasio pet meč lopti, preživio sve što mu je Borg pripremio i dobio četvrti set s 18-16.

VIDEO

- Mislio sam da ga imam. Računao sam, već je četiri puta osvajao ovaj trofej, ovo ga je slomilo i popustit će do kraja. Ali nije popustio - kaže McEnroe.

Borg je sačuvao svoj servis u petom setu, a jedan break bio mu je dovoljan da s 8-6 osigura i petu uzastopnu titulu u Wimbledonu.

- To što se uspio vratiti natjeralo me da ga još i više cijenim. Naučio me kako izvući iz sebe onaj posljednji atom snage, to je najbolje što mi se moglo dogoditi poslije poraza.

Početak Borgovog kraja na US Openu 1980.

Nekoliko mjeseci poslije McEnroe je pokazao koliko je naučio pobjedom protiv Borga u finalu US Opena 1980. godine. Najbolja moguća uvertira za novi finale, u Wimbledonu 1981. Iako je Borg osvojio prvi set sa 6-4, McEnroe ga je sa 7-6, 7-6 i 6-4 usmjerio prema kraju karijere.

Nakon što ga je pobijedio i u finalu US Opena 1981. godine, osjetio je da Borg odlazi.

- Kad smo se rukovali na mreži, vidio sam da je u potpunosti slomljen.

Borg je s 26 godina odlučio da više nema motiva za nastavak teniske karijere. Više nije bio gazda u Wimbledonu, a na US Openu je zapeo u finalu četiri puta, dvaput protiv McEnroea, dvaput protiv Connorsa.

A upravo je Connors bio onaj koji je odahnuo odlaskom Borga. Više nije ispadao u polufinalima, nego je 1982. u finalu Wimbledona zaustavio McEnroea, za kraj nevjerojatnog trokuta. Connors je pobjeđivao Borga u New Yorku, Borgu nitko nije mogao ništa u Wimledonu do dolaska McEnroea, a McEnroe nije uspio uspostaviti borgovsku dominaciju baš zbog Connorsa.

VIDEO

- Dali smo gledateljima glamur, uzbuđenje i kontroverzu, a oni to nisu htjeli. Sad to žele, a ne mogu imati jer je tenis postao veliki posao. Mi smo uvijek bili na granici. Jesmo li ju prešli koji put? Naravno. Ali zbog toga su nas svi gledali - zaključio je Connors.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani