Obavijesti

News

Komentari 415

Snimke iz zraka: Poplave u Karlovcu poput onih u Gunji

Snimke iz zraka: Poplave u Karlovcu poput onih u Gunji
53

Situacija u centru Karlovca je ozbiljna, ali je stabilna. Dobra vijest je da voda više ne raste. Mnogi Karlovčani su ogorčeni, neki su u strahu, a neki su se na ovo i navikli

VIDEO

Obilne kiše obistinile su crne prognoze o visokom vodostaju karlovačkih rijeka. Od četiri rijeke najviše je iznenadila Korana koja je u 7 sati ujutro u petak mjerila 842 centimetara , samo 3 manje od prošlogodišnjeg rekorda kada je dosegnula tisućljetnih 845 centimetara. Već u 8 sati izmjeren je vodostaj od 844 cm, a u 10 sati probijen je i lanjski rekord te vodostaj sada iznosi 847 cm. Kupa je u 10 sati na 849 centimetara.

Vatrogasci su na najugroženijim dijelovima pumpama cijelu noć pokušavali spasiti domove ljudi, no poplavljeno je stotinjak kuća u naseljima Logorište, Mala Švarča, dio Mostanja, ali čitavu Pokupsku dolinu.

Andreja Thomas/24sata

Kako piše Radio Mrežnica oko 300 domova na karlovačkom području je pod vodom. U nekim kućama vode ima i više od metra.

Gradonačelnik Jelić najavio je da će za grad Karlovac biti proglašeno stanje elementarne nepogode. Uz poplavljene kuće poplavljeno je i 25 cesta te je aktivirano 160 klizišta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:16

Radio Mrežnica

Već u četvrtak kasno navečer bilo je jasno da je pred Karlovčanima besana noć. Vatrogasci su u jednom trenutku okupili ljude i kazali im da će samo do određene visine vodostaja pumpe pomoći. Korana je tako cijelu noć rasla, kao i Kupa koja je u 7 sati mjerila 840 centimetara . Obje rijeke su prešle granicu i ušle u izvanredno stanje .

- Ovo je ludilo, nepredvidivo, Korana, Kupa i Mrežnica imaju varijable koje nitko ne može predvidjeti - rekao je u petak ujutro za Radio Mrežnicu županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković. Počinje se graditi zečji nasip duž Korane u dijelu grada Rakovcu.

Andreja Thomas/24sata

Zbog visoke Kupe rijeka Korana teško otiče pa će vatrogasci danas probati probiti nasip u Mekušanskom Lugu kako bi poboljšali protok.

Gradonačelnik Jelić: Dobro smo organizirani i branimo se sami

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić za Radio Mrežnicu u petak ujutro je rekao kako su ljudi dobro organizirani te da dolaze dodatne ekipe. Kazao je i kako se vodostaji karlovačkih rijeka približavaju najgorem te naglasio kako je jedina sreća da tlo prije poplava nije bilo zasićeno vodom kao prije godinu dana te da bi u protivnom bila katastrofa.

- Karlovac se brani sam, vlastitom organizacijom. Konačno je vrijeme da netko u državi počne razmišljati o ovom gradu i izgradnji sustava obrane od poplave - rekao je Jelić.

Mrežnica kod Duge Rese poplavila lokalna naselja

Zbog izlijevanja rijeke Mrežnice na području Duge Rese najgore je na području Mrzlog Polja i Varoša.

- Mrežnica se ponaša nenormalno, ne možemo ništa predvidjeti - rekao je dugoreški gradonačelnik Ivan Barišić.

Gotovo sve ceste do Karlovca su zatvorene, do grada se može doći jedino  autocestom i željeznicom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 415
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca