Obavijesti

Video

Komentari 156

Pet milijuna kuna za detektive: Hitno istražite Ivicu Todorića!

Zamjenici državnih odvjetnika iz cijele Hrvatske slit će se u Zagreb samo s jednim ciljem. Istražiti potencijalne nezakonitosti u Agrokoru. Vlada im je jučer otvorila račun na pet milijuna kuna.

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

03:04

Zamjenici državnih odvjetnika iz cijele Hrvatske slit će se u Zagreb samo s jednim ciljem. Istražiti potencijalne nezakonitosti u Agrokoru.

Vlada im je jučer otvorila račun na pet milijuna kuna za dnevnice, smještaj, putovanja, angažman vanjskih stručnjaka i financijskih vještaka. Novac je isključivo za rad na slučaju Agrokora, što je prvi put da Vlada odobrava dodatni novac DORH-u da ispita ima li kriminala u samo jednom slučaju.

Dosad su znali odobriti dodatne novce za neka vještačenja ili općenito za rad na istrazi ratnih zločina, pa čak i fond koji je Uskok mogao koristiti za lažno davanje mita i sl. Županijsko državno odvjetništvo je naložilo prve izvide u Agrokoru prije više od mjesec dana, a onda su shvatili da se radi o takvom obimu posla da trebaju dodatne ljude i novac. Zatražili su i dobili hitnu pomoć Vlade.

- Očekujemo da uz punu neovisnost DORH i policija dovedu do rasvjetljavanje svega u Agrokoru - poručio je jučer premijer Andrej Plenković.

Izvidi su tajni, ali pod lupom je svakako lažiranje financijskih izvješća, što je kazneno djelo, te je li izvlačen novac iz tvrtki za privatne potrebe obitelji Todorić, skriveno kreditiranje Agrokora od banaka, izgradnja i ulaganje mirovinskih fondova...

Sustav državnog odvjetništva ove godine raspolaže s rekordnih 343 milijuna kuna ili 40 milijuna kuna više nego 2015. godine.

Ipak, objašnjeno nam je da su troškovi vještaka uvijek najveći i da oni nisu bili planirani za ovako veliki slučaj. DORH se inače već godinama žali da im nedostaje novac upravo za vještake.

Otkako je izvanredni povjerenik Ante Ramljak ušao u Agrokor i zamijenio Ivicu Todorića, odmah je najavio da se financijskim izvješćima više ne može vjerovati. Plenković je jučer to potvrdio rekavši da je angažirana revizorska kuća PriceWaterhouseCoopers, koja će sve ponovno provjeriti. Plenković je poručio da će ta izvješća sigurno biti od pomoći DORH-u. Agrokor je jučer objavio da na kraju ožujka duguje 40,41 milijardu kuna. Taj iznos je čak i manji nego što je u knjigama zabilježen na kraju rujna, ali izvanredni povjerenik upozorava da ni to nisu konačni izvještaji te da ih treba uzeti s rezervom. Agrokoru trebaju hitno krediti od 100 do 400 milijuna eura za normalno poslovanje.

- Agrokor se neće tek tako lako spasiti, potpuno je jasno da će se problemi polako multiplicirati, a brojne stvari izlaziti na površinu - kaže naš upućeni sugovornik.

Još kad su prvi put krenuli izvidi, članovi obitelji Todorić, ali i neki članovi uprave, viđeni su s uglednim odvjetnicima. Vlaho Orepić, bivši Mostov ministar unutarnjih poslova, kaže da je Vlada s dodjelom novca napravila performans i opasan nedemokratski presedan davanjem novca za jednu istragu. To mu je i dokaz da su mostovci, koji su prvi počeli pričati o kriminalu, bili u pravu.

- Sad se sve želi prebaciti na Ivicu Todorića, ali nije on zemlju i tvrtku doveo u ovakvo stanje sam, nego uz pomoć vlasti. Nas četvorica ministara koji smo upozorili na kriminal smo nezakonito smijenjeni. Vlada sad sebi želi pripisati zasluge - oštar je Orepić.

U VIDEO VIJESTIMA POGLEDAJTE I:

- Vojni psi: Na zapovijed svladavaju i naoružanog neprijatelja

- Eksplozija plina u Suhopolju: "Otac nije uspio pobjeći iz vatre"

- Jedva čekaju: Drage Bubamare ipak će raditi u svom Buba Baru

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 156
VIDEO

Gdje na prvi spoj u Ljubljani? Saznali smo od lokalaca!
'KULTURNEJA'

Gdje na prvi spoj u Ljubljani? Saznali smo od lokalaca!

Na JoomBoos YouTube kanalu izašla je prva epizoda našeg novog, superkul serijala 'Kulturneja' u kojem saznajemo gdje su najpopularnija i najfrekventnija mjesta u raznim gradovima diljem Europske unije.

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu