Obavijesti

Video

Komentari 32

Zbog ptičje gripe eutanazirat će perad i uništiti tisuće jaja

Zbog ptičje gripe eutanazirat će perad i uništiti tisuće jaja
4

Na farmi kod Velike Gorice pronašli su virus H5N8 koji nije opasan za ljude, no sva perad u krugu od tri kilometra morat će se eutanazirati, a uništit će se i njihova jaja

VIDEO

Točno 850 pataka i 70 kokoši bit će eutanazirane, a 3000 pačjih i 16.200 kokošjih jaja bit će uništeno zbog pojave ptičje gripe na farmi Valionica Radin, nedaleko od Velike Gorice.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

02:12

- Šteta će sigurno prijeći milijun kuna. Obećali su nadoknaditi, no vidjet ćemo. Farma je zatvorena i do nje se ne može - kratko je komentirao vlasnik farme Ivan Radin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Virus influence ptica podtipa H5N8 pronašli su na uginulim rasplodnim patkama u mjestu Sop Bukevski. U subotu uvečer cijelo naselje je izolirano. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede formirala je krizni stožer u Vatrogasnom domu u Bukevju koje se nalazi nedaleko od zatvorene farme. Ugroženo područje proglašeno je tri kilometra uokolo.

Tijekom nedjelje veterinari i inspektori posjećivali su sve kuće u tri okolna sela kako bi popisali perad. Ta su područja proglašena ugroženim te će vjerojatno i ondje eutanazirati sve domaće ptice. Policija je tijekom jučerašnjeg dana također dežurala na svim prilaznim cestama. Nisu puštali nikoga da prođe osim ljudi koji ondje žive. Ministarstvo poljoprivrede kaže kako za njih nema nikakve opasnosti zaraze jer se radi o bolesti koja isključivo pogađa ptice. Napomenuli su kako nikad nije prešla na ljude. Ipak, mještani koji žive izvan područja ugroženosti zabrinuti su cijelom situacijom.

- Uklanjaju perad, no što je s vrapcima, vranama i ostalim divljim pticama koje se mogu zaraziti i prenijeti bolest? - pitaju se mještani. Također, izolacija nije proglašena za mjesta unutar tri kilometra, a nalaze se na drugoj obali Save. Zašto je tako odlučeno, odgovor još nismo dobili.

U ponedjeljak kreće masovna eutanazija zaraženih ptica

Pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Damir Agičić održao je konferenciju za medije ispred Ministarstva poljoprivrede na temu planiranih aktivnosti kriznog stožera vezane za virus H5N8.

POGLEDAJTE VIDEO:

Izjava pomoćnika ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Damira Agičića ispred Ministarstva poljoprivrede o utvrđenim činjenicama vezanim uz procjenu proširenosti virusa ptičje gripe Reporter: Maja Furjan

Posted by 24sata on Sunday, January 15, 2017

Službe ministarstva izrađuju popis farmi u zaraženom području. Virus je, navodi, pronađen na jednoj farmi, a provjereno je ukupno 48 lokacija gdje su uzgaja perad kako na ekstenzivan način, tako i za vlastitu potrebu. Virus je utvrđen na farmi s patkama "Valionica Radina". 

"U ponedjeljak su sljedeći koraci pred nama: epidemiološka procjena stanja na licu mjesta kontaktnih gospodarstava, a zatim ćemo pristupiti eutanaziji u mjestima gdje je utvrđen virus influence", kazao je Agičić.

Pogođena su mjesta Sop Bukevski, a vjerojatno i Zablaće, ali će u ponedjeljak donijeti odluku o eutanaziji na farmama na ugroženom području, dodao je. Trenutno je ograničen promet kako roba, tako i ljudi, a uuspostavljena je i suradnja s vatrogascima, policijom te Centrom 112.

"Za ljude ovaj virus nije opasan, ali je jako patogen za životinje - želimo spriječiti zarazu daljnju domaće peradi", objasnio je Agičić.

Problem su divlje ptice, jer one lete kilometrima dalje - virus se najčešće pronalazi kod divljih, vodenih ptica, ali može ga prenijeti sve što leti i ima perje. Prilikom zaustavljanja proširenja virusa gleda se na geografske osobitosti terena - rijeku Savu i šume.

U video vijestima pogledajte još i: 

 - Samo u 24sata prilog: Kako vratiti svoj novac ako ste žrtva 'švicarca'

Pokretanje videa...

00:09

 - Koji su to nevidljivi ministri u našoj Vladi?

Pokretanje videa...

00:18

 - Svi putevi vode u London - tamo su odletjeli Sanader i Karamarko

Pokretanje videa...

00:10

 - Labudica Rajna sretno vraćena u prirodu

Pokretanje videa...

00:11

 - Kako njegovati kožu zimi

Pokretanje videa...

00:11

 - Domagoj Duvnjak o najljepšem golu Svjetskog prvenstva

Pokretanje videa...

00:13

 - Dvije unuke dva Tita u jednoj kazališnoj predstavi

Pokretanje videa...

00:14

- Ptičja gripa na farmi blizu Veliek Gorice: Eutanazirat će 850 pataka, 70 kokošiju i uništiti 20.000 jaja

Pokretanje videa...

00:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Troškovi za Uskrs? 'Ne mogu ništa reći o tome, jednako'
VOX POPULI

Troškovi za Uskrs? 'Ne mogu ništa reći o tome, jednako'

Pitali smo prolaznike koliko misle da će potprošiti ove godine za Uskrs. I dok većina kaže da će potrošiti više, neki tvrde da će im biti isto. Pogledajte u videu na YouTube kanalu i Videoteci 24sata

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje