Obavijesti

Volonteri u srednjovjekovnom rudniku srebra na Medvednici

Volonteri u srednjovjekovnom rudniku srebra na Medvednici
1

Prvo ćemo čistiti smeće, ostatke onog barbarskog dijela civilizacije, a onda idemo ravno u rudnik kojim su naši stari stoljećima pokušavali prodrijeti do središta Zemlje

Posljednja ovogodišnja Velika EKO akcija, zakazana za subotu 25. listopada, odvest će svoje volontere ravno na zagrebačku Medvednicu, a za kraj i u besplatni obilazak Rudnika Zrinski. Riječ je o prvom rudniku u Hrvatskoj otvorenom za turističke posjete.

Ono što je još od srednjeg vijeka generacije privlačilo na bjesomučno rovanje kroz podzemlje bilo je – srebro. Obilazak rudnika trajat će 30 minuta, a na temperaturi od 12 stupnjeva Celzija te uz miris i zvukove podzemlja, volonterima će ugođaj upotpuniti zvučna podloga s glasovima, zvukom alata i jadikovkama rudara iz rudničkog razglasa. Vodić je, naravno, dio aranžmana.

Tijekom akcije čišćenja u Parku prirode Medvednica očekujemo da ćemo nailaziti u pravilu na sitne otpatke, ambalažu od hrane, maramice, pelene, automobilske gume, dijelove automobila, odbačeni namještaj, građevinski otpad i slična šarena čudesa.

Čoporativno okupljanje je predviđeno na vrhu kod Tornja u 10 sati. Akcija bi trebala trajati do 12.30. Meteorolozi nam, istina, obećavaju da neće biti kiše, ali kako ne bi trebalo biti previše toplo, preporučamo da na sebe navučete toplu odjeću za koju neće biti posebna šteta ako se zaprlja. Za potrebe predaha i izležavanja u nepatvorenoj prirodi preporučamo da eventualno ponesete i kakvu deku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pet grupa volontera proći će šumama koje sežu skoro sve do centra Zagreba. Čistit ćemo ne samo zbog zadovoljstva iizletnika iz Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, nego još i više zbog prirodnog staništa brojnih šumskih životinja, koji su nam bitno ugodniji prirodni ukras od divljih deponija, pa i zbog prirodnih potoka koji se s Medvednice slijevaju kroz cijeli Zagreb sve do Save.

Uzmimo svoj život i svoj grad u svoje ruke. Budimo aktivni i ne dajmo da budemo ona generacija koja će odbrojati posljednje trenutke šume koja je u većoj mjeri u sličnom obliku preživjela još od prethistorije do danas.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina