Obavijesti

News

Komentari 69

Baki Stani (87) su nakon udara groma izrasla dva nova zuba

Baki Stani (87) su nakon udara groma izrasla dva nova zuba
3

Vitalna: Stana Matković je s 26 godina izgubila sve zube. Stavila je gornju i donju protezu, a nakon 56 godina počeli su joj rasti novi. Ne želi da joj novi zubi ispadnu

VIDEO

Osjetila sam da me nešto žulja blizu zubne proteze. Mislila sam da mi je narasla nekakva kost u vilici. Odem k svojoj zubarici, a ona kaže da mi je niknuo zub gore i da ne može vjerovati. Imala sam 83 godine, rekla je Stana Matković (87), koju u Suhovarama kraj Zadra, od milja zovu Stoja. Dvije godine kasnije, s 85 godina ju je pogodio grom, a sad su joj izrasla još dva zuba.

Stoja je sve zube izgubila još u 26. godini, kad su je redom krenuli boljeti i upalili su se. Sve ih je povadila i napravila si zubnu protezu na gornjoj i donjoj čeljusti. Baš kad je pomislila da više sa zubima neće imati posla, jer su svi umjetni, njoj su krenuli nicati kao gljive poslije kiše. Nedavno su joj, naime, niknula još dva.

Svi se čude jer su joj počeli nicati zubi u ovoj dobi

- Pokraj onog koji je narastao kad sam imala 83 godine, osjetila sam još nešto. Mislila sam da je to dio tog istog zuba jer su bili blizu. Boljelo me, pa sam otišla k zubarici. Rekla mi je da je to sasvim novi zub. Dirala ga je pincetom te kliještima i pitala boli li me. Boljelo me, pa je zaključila da mi je izbio već kvaran. Dodala je da će ga pokušati spasiti, pa sam joj rekla: ‘Ako morete, spasite ga da ga u zemlju ponesem’. Jer ja sam stara i neću još dugo. Poslala me na snimanje, rendgen i sve. Tek na snimci vidjeli smo da mi niče još jedan zub, gore desno. On je još mali, ali se dobro vidi na slici. I što ću ja sad kad već protezu nosim?! Valjda me neće žuljati pa da ga moram vaditi. Svi se čude što su mi zubi krenuli nicati ovako staroj - kaže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stomatologinja se nikad nije srela s takvim slučajem

Njezina stomatologinja Lovorka Pedišić Oleksa potvrdila je da su Stoji s 87 godina nikla dva zuba.

- Riječ je o dvije novonikle osmice gore. Zametak je vjerojatno postojao odavno, ali nisu dosad nikle. To je vrlo rijetko i neobično u tim godinama i nisam se nikad prije srela s takvim slučajem, a 10 godina radim kao stomatolog. Vjerojatno je bio nekakav stres koji je učinio da zubi počnu rasti - rekla je Oleksa. 

Moguće da su joj zubi nikli jer ju je pogodio grom

Pitali smo je li joj se u posljednje vrijeme dogodilo nešto što ju je moglo uzdrmati toliko da joj počnu rasti zubi. A nesalomljiva Stoja je kao iz topa ispalila da je s 85 godina preživjela udar groma. Stomatologinja nam je rekla da ne može tvrditi da su vremešnoj pacijentici zadnji zubi nikli jer ju je pogodio grom, ali da je i to moguće.

- To je bilo prije dvije godine. Brala sam šparoge. Požurila sam kući i ispred ulaza izula čizme. Ušla sam u kuću i ruke pružila van sagnuvši se da uzmem čizme. Udario me je grom i pogodio samo u ruke. Jako me je streslo. Odvezli su me doktoru, a on mi je rekao da me udario cijelu. Ali dva mjeseca ništa me nije boljelo i sve je bilo u redu. Ali nakon toga ruke su mi se zgrčile, a bolovi su bili prejaki. Završila sam u stacionaru u Rijeci i ondje su me u domu na Kantridi tako lijepo njegovale da ih jako želim sve od srca pozdraviti - kaže Stana. Ona živi sama i još kuha, pere robu, čisti kuću te cijepa drva. Kaže da joj stresa u životu nije nedostajalo niti ju je život mazio. Imala je tri muža, izgubila dvoje djece i bila na šest operacija.

Prvi put se udala sa samo 16 godina, muž utekao u Francusku

- Stres je cijeli moj život! Rođena sam Ukalović, a prvi put sam se udala sa samo 16 godina. Muž mi je utekao u Francusku jer mu je smetala komunistička država, a i teško je bilo jer su nam djeca umrla i bili smo sirotinja. Pisao mi je neko vrijeme, a onda se tamo ponovno oženio i ima djecu.

Od drugog muža se rastavila, treći teško obolio i umro

Od drugog sam se rastavila nakon 16 godina jer sam ga zabogatila, a on je mene maltretirao. Uzeo mi je vilu koju smo uspjeli napraviti zato što sam ja prodala svoju zemlju i teško radila na pjaci, a poslije i u školi kao čistačica. Na kraju me je potjerao, a prije mene je sirotinja bio. Treći muž mi je teško obolio i umro pa smo skupa bili samo pet mjeseci. Sad bih radije umrla od gladi nego se udala - kaže. Dobila je i četvrtu bračnu ponudu, i to upravo zbog novoniklog zuba, onog koji je prvi izbio. Brak je odbila jer su joj tri bila dosta. Javio joj se muškarac (83) iz Njemačke i rekao joj da je rodom iz Splita.

- Dodao je da sam ljepotica te da bi se vratio u Hrvatsku i mene ženio. Rekla sam mu da se ja u grob spremam, a ne na vjenčanje - zaključila je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto