Obavijesti

News

Komentari 88

Čehu bilo dosta korupcije pa uspostavio vlastitu državu

Čehu bilo dosta korupcije pa uspostavio vlastitu državu
4

Čeh Vit Jedlička iskoristio je granični spor Hrvatske i Srbije i na sedam spornih hektara proglasio neovisnu državu. Kaže da mu je moto 'živi i pusti druge da žive'

VIDEO

Treća najmanja država na svijetu od svega sedam hektara ugurala se prije tri dana između Hrvatske i Srbije.

Maštoviti Čeh Vit Jedlička iskoristio je neriješeno teritorijalno pitanje na obalama Dunava i proglasio neovisnost Republike Liberland.

- Zbog općeg nezadovoljstva politike u Češkoj, kojom vlada korupcija i oligarhija, odlučili smo potražit ničiju zemlju i stvorit poreznu oazu po uzoru na Monako, Lihtenštajn ili Hong Kong - rekao nam je samoproglašeni predsjednik, koji trenutačno nije u svojoj zemlji nego u Pragu. 

Kaže da su dobro provjerili čiji je to teritorij i da se prema granicama vidi da to nije niti naše niti sprsko nego terra nullus - ničija zemlja. Za sada su primili 500 potpunih aplikacija za državljanstvom u Liberlandu, a pristiglo je još 1500 zahtjeva. Jedini uvjet da netko postane Liberlanđanin je da ne bude nacist, komunist, nikakav drugi ekstremist niti smije imati kriminalnu prošlost. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iz Ministarstva vanjskih poslova nisu nam odgovorili o čijoj se zemlji zapravo radi, ali je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić rekao da se radi o hrvatskom teritoriju koji katastarski pripada Srbiji.

- Taj čovjek je bolestan i smjesta šaljem Hitnu da ode po njega. No i dalje stoji da je granica između Hrvatske i Srbije samo privremena i ide sredinom Dunava. Na području Srbije je oko 10.000 hektara hrvatske zemlje na prostoru Kenđije, a na hrvatskoj strani tek su zanemarivi džepovi koji katastarski pripadaju Srbiji. Godinama upozoravamo da se problem riješi, ali nitko ništa nije poduzeo - rekao je Šišljagić.

OSNOVNI PODACI

Veličina: Sedam hektara

Zastavu su odabrali natječajem: Žuta boja i golubica znače slobodu, crna otpor prema sadašnjim sustavima, drvo obilje i plava boja je Dunav.

Facebook/Vít Jedlička

Službeni jezik: Engleski

Predsjednik je sada u Pragu. Najbliža mjesta Liberlandu su hrvatski grad Zmajevac i srbijanski grad Bački Monoštor. Novinari 24sata jučer su pronašli zastavu na aluminijskom postolju blizu napuštene lugarnice.

Screenshot/Liberland


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)