Obavijesti

News

Komentari 97

"Indiana Jones": Englezi traže stari keltski novac u Slavoniji

"Indiana Jones": Englezi traže stari keltski novac u Slavoniji
4

Englezi ne sumnjaju da će lov biti uspješan, a nakon toga na popularnom History Channelu mogla bi se emitirati epizoda o srednjovjekovnoj ostavštini u Slavoniji

VIDEO

Ovdje je nemoguće zabiti lopatu u zemlju a da se ne iskopa nekakav arheološki nalaz, složili su se poznati engleski lovci na blago.

Arheolozi iz popularne britanske emisije “Hoard Hunters” stigli su u Vinkovce. S tamošnjim kolegama začas su između mjesta Jarmine i Karadžićeva pronašli dvadesetak srebrnih srednjovjekovnih novčića. Htjeli su nastaviti, ali nisu mogli.

Zemlja je u ovo doba godine pretvrda pa će morati pauzirati do jeseni. Ne sumnjaju da će lov biti jednako uspješan, a nakon toga na popularnom programu History Channel mogla bi se emitirati epizoda o srednjovjekovnoj ostavštini u Slavoniji.

- Nažalost, nismo mogli završiti istraživanje i izvaditi ostavu srednjovjekovnog srebrnog novca za koju znamo da se tamo nalazi. Uz dosad snimljeni materijal, to je trebao biti krunski događaj cijele priče i emisije, koja će se emitirati na History Channelu - govori kustos vinkovačkog Gradskog muzeja, arheolog Hrvoje Vulić

Dodaje kako će na jesen polje biti izorano i spremno za proljetnu sjetvu - tada će poznati “engleski Indiane Jonesi” s našim arheolozima moći završiti istraživanje.

Komercijalna vrijednost novčića koje su dosad pronašli nije velika.

- Vrlo maleni novčići promjera jedan centimetar mogu se kupiti za manje od deset kuna, ali njihova znanstvena i kulturna vrijednost je jako velika - ponosno kaže Vulić. 

U vinkovačkome muzeju već je pet ostava s desetak tisuća komada starog novca, a samo s ovog nalazišta ondje ih je već nekoliko stotina. Engleski arheolozi presretni su zbog ove suradnje. Svojim kolegama iz Vinkovaca poklonili su detektor metala za lakši rad.

- Bili smo jednom na lokalitetu kod Mrzovića te smo tamo pronašli 120 keltskih novčića izuzetno rijetkih u ovim krajevima - prisjetio se lovac na blago Gary Brun. Objasnio je kako su i te nalaze ostavili muzeju u Vinkovcima baš kako im nalažu zakoni.

Engleski arheolozi morali su se priviknuti na naše zakone, koji su drugačiji od britanskih. Naime, oni uglavnom i rade u Engleskoj jer im tamošnji zakon omogućuje samostalan rad. U Hrvatskoj to nije moguće - ovdje arheološka istraživanja mogu obavljati samo ovlaštene institucije uz dopuštenje Ministarstva kulture.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa