Obavijesti

News

Komentari 61

Na Kavkazu našli hrvatskog alpinista koji je nestao 1974.?

Na Kavkazu našli hrvatskog alpinista koji je nestao 1974.?
1

Četvoricu hrvatskih alpinista ubila je lavina, a tijela dvojice nikad nisu pronađena. Češki alpinist prošle je godine pronašao tijelo i opremu s hrvatskim natpisima

VIDEO

U petak put Gruzije kreće izaslanstvo Hrvatskog planinarskog saveza koje posjeduje dokaze da je pronađeno tijelo hrvatskog alpinista koji je nestao prije 38 godina, javlja Novi list.

Naime, prije 38 godina na Kavkaz je s ljubljanskog aerodroma Brnik krenulo 15 članova jugoslavenske alpinističke ekspedicije koji su za cilj imali uspon na više zahtjevnih vrhova. Nakon što su osvojili dva vrha, prilikom uspona na Križ Ušbe, na granici Rusije i Gruzije, u velikoj lavini su poginula četvorica hrvatskih alpinista, Šibenčanin Ante Bedalov, Zagrepčani Urso Vrdoljak i Vladimir Tabaković i Splićanin Nenad Čulić. 

Nekoliko dana nakon tragedije ruski spašavatelji su s planine skinuli tijela Bedalova i Vrdoljaka, a Tabaković i Čulić nikad nisu pronađeni. 

Pretpostavljaju da bi mogli naći i drugog alpinista

Kako je za Novi list pojasnio tajnik HPS-a, Darko Berljak, češki alpinist je još prošle godine nabasao na tijelo, kao i na komade alpinističke opreme koji su bili udaljeni dvjestotinjak metara. Među pronađenih predmetima bila je i čuturica s naljepnicom GRZS-a, Gorske reševalne zveze Slovenije čije je fotografije Čeh poslao u Slovenski planinarski savez, skupa s GPS korordinatama svojih nalaza.

Nakon što su Slovenci zaključili da nijedan njihov alpinist nije stradao na tom području, fotografije su proslijedili Hrvatskom planinarskom savezu. 

- Dijelovi opreme koje smo vidjeli na fotografijama nesumnjivo ukazuju da su najvjerojatnije pripadali Tabakoviću ili Čuliću, jer odgovaraju opremi tog vremena, a među opremom se daju zamjetiti zavoji 'Ivo Lola Ribar' i neki 'Plivini' lijekovi na hrvatskom jeziku, rekao je Berljak. 

Sada će u Gruziji pokušati naći tijelo i ostatke opreme, a s obzirom da se na fotografijama vide tri cipele pretpostavljaju da bi mogli pronaći i drugog nestalog alpinista. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...