Obavijesti

News

Komentari 67

Najluđi predmeti u oglasima: Titov čajnik i ručni sat iz NDH

Najluđi predmeti u oglasima: Titov čajnik i ručni sat iz NDH
6

Na Njuškalu možete naći mnoštvo zanimljivih i vrijednih predmeta iz vremena Drugog svjetskog rata. Neki su rijetki i pravi zgoditak ih je naći na tržištu starina

VIDEO

Pištolj Češka zbrojovka iz Drugog svjetskog rata

Njuškalo

Prodavač iz Karlovca nudi polu-automatski pištolj marke Češka zbrojovka M-27, kalibra 7.65 mm, iz vremena Drugog svjetskog rata. Navodi da je pištolj prošao njemačke kontrole u ratu, a dozvola je prevedena na kolekcionarsku. Oružje je u dobrom stanju. Prodavač ga nudi za 3.000 kuna ili u zamjenu za sat. Ovakvi pištolji proizvodili su se od 1927. do 1951. i proizvedeno ih je oko 500.000. Zanimljivo je da takav pištolj koristio i glumac Ralph Fiennes u kultnom filmu Stevena Spielberga 'Schindlerova lista'.

Njemačka čuturica iz 1943.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Njuškalo

Ova njemačka vojna čuturica proizvođača FWBN korištena je tijekom Drugog svjetskog rata. U to vrijeme je u prostorijama pivovare u Sisku bila stacionirana njemačka vojska. Čuturica je kasnije pronađena u kući pored pivovare. Uz nju je originalno išao i otvarač za konzerve, ali on je prodan. Čutura je po svemu sudeći iz 1943. godine i aluminijska je. Prodavač za nju traži svega 90 kuna, a za dodatnih 10 kuna predmet šalje poštom.

Kutija šibica iz NDH

Njuškalo

Ovo je pravi kolekcionarski predmet koji nećete tako često imati prilike vidjeti. Originalna kutijica za šibice iz vremena NDH. Na njoj je očuvani natpis "Društvo žigica za Nezavisnu Državu Hrvatsku u Zagrebu", grb i cijena od 1,50 kuna. Kutijica je jako dobro očuvana, u njoj čak ima i nepotrošenih šibica. Prodavač iz Zagreba za predmet traži 400 kuna ili mijenja za sušilicu za rublje.

Pilotska kaciga iz 1939.

Njuškalo

Za 2.900 kuna možete postati ponosni vlasnik kožne pilotske kacige kakvu su koristili piloti u Kraljevini Jugoslaviji i kasnije, tijekom Drugog svjetskog rata, NDH piloti. Kraljevina Jugoslavija koristila je više modela zrakoplova koje je kasnije preuzelo Zrakoplovstvo NDH. Od 1942. avioni su nabavljani od Italije, da bi 1944. iz Njemačke stigle kompletne eskadrile Messerschmitt Bf 109. Na ovoj kacigi je otisnuta godina - 1939. Kaciga je dobro očuvana, navodi prodavač iz Zagreba.

Vojni sat NDH časnika

Njuškalo

Sat AXA nosili su u NDH časnici, pomoćno zrakoplovno osoblje, zrakoplovno dojavništvo i protuzrakoplovno osoblje. Također, pored satova marke Hanhart i Stime, nosili su ga i pripadnici 52. lovačke pukovnije. Prodavatelj iz Suhopolja navodi da njegov primjerak ima originalni remen i da je dobrom stanju - redovito je servisiran, ispravan i iznimno točan. Promjera je 30 mm i stoji 2000 kuna.

Porculanski set za čaj s likom Josipa Broza Tita

Njuškalo

I za kraj prava poslastica - zlatno-porculanski set za čaj s likom Josipa Broza Tita. Iako nije iz vremena Drugog svjetskog rata vrlo je zanimljiv i vrijedan. Radi se o setu od 18 dijelova starom 32 godine koji nikad nije bio korišten. Načinjen je od porculana i 24-karatne pozlate te je proizveden u Njemačkoj (Bavaria, Winterling porculan). Prodavatelj iz Zagreba je naveo cijenu od 12.500 kuna koja nije konačna. Također u zamjenu uzima - fotoaparat, laptop, perilicu za rublje ili peć na drva.

Više pogledajte na njuskalo.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor