Obavijesti

News

Komentari 126

'Otišao': Životinje iz ZOO-a u Splitu pronašle su drugi dom

'Otišao': Životinje iz ZOO-a u Splitu pronašle su drugi dom
7

Strani mediji pisali su lani o splitskoj sramoti i tada su zoološki vrt pod Marjanom svrstali među tri najgora na svijetu. Splitski ZOO danas broji posljednje dane

VIDEO

Splitski zoološki vrt broji svoje posljednje dane. U tijeku je, naime, velika seoba životinja u druge zoološke vrtove u Hrvatskoj i utočišta u inozemstvu.

Tako tigar Dimitrij ide u Belgiju, majmun Toto, vrste medvjeđi makaki, seli se u Nizozemsku, a vuk pak stiže u Kuterevo zajedno s konjima i mošusnim patkama. U osječki zoološki vrt idu jeleni, guske, patke, dikobraz i još nekoliko vrsta, dok u Slavonski Brod idu grivaste ovce. Još u travnju ove godine medvjedi Viktor i Mirna premješteni su u Kuterevo, a Viktor je u rujnu, nažalost, uginuo nakon što je uspavan zbog kastracije. Nakon svih ovih premještaja koji će se realizirati sljedećih dana, u splitskom ZOO-u ostat će samo magarci, ovce i koze, ali će i oni uskoro naći nove domaćine.

- Nakon toga će zoološki vrt biti i službeno zatvoren, a što će dalje biti na tom prostoru, odlučit će gradske vlasti - rekao nam je Nediljko Ževrnja, ravnatelj splitskog Zoološkog vrta.

Tako će Split, ali i cijela Dalmacija, nakon 89 godina ostati bez ijednog zoološkog vrta. Na radost brojnih udruga prijatelja životinja koje su godinama upozoravale na nehumane uvjete boravka životinja na Marjanu.

O splitskoj sramoti pisali su i strani mediji, koji su ga svrstali među tri najgora u svijetu, uz one u Ukrajini i Maleziji.

Zoološki vrt na Marjanu odavno je postao pretijesan za životinje, a prostor je toliko mali da su, na primjer, tigar i nojevi prvi susjedi. Medvjedi su pak bili u malim betonskim nastambama, a vukovi su se gurali u sićušnom kavezu u kojem su se međusobno napadali. Posjetitelji su mnogo puta apelirali na gradsku vlast da zatvori ZOO jer su životinje zbog loših uvjeta depresivne. A sve je počelo 1926. godine kad su Splićani slavili otvorenje zoološkog vrta. U to vrijeme brojio je 55 vrsta. Nakon dvije godine otvoren je i akvarij, koji su 1991. zatvorili zbog ruševnog stanja zgrade.

Tijekom 2. svjetskog rata djelomično je stradala upravna zgrada, a kako je vrijeme odmicalo, stanje je bilo sve gore. Unatoč svemu, splitski zoološki vrt bio je u bivšoj državi poznat po uspješnom razmnožavanju i dugovječnosti životinja. Najdugovječniji primjerak bio je aligator Spavalo koji je u ZOO došao 1939. kao trogodišnjak, a uginuo 2004. Prije godinu i pol gradske vlasti konačno su se suočile s ovim problemom te su odlučile da će ZOO zatvoriti.

Zadnja jesen na obali

Vuka će premjestiti u ličko Kuterevo. Iz Splita će s njim konji i mošusne patke.

Primjeren smještaj

Tigar Dimitrij napokon će se moći opustiti i uživati u belgijskom ZOO-u.

Većina u Slavoniju

Patke, guske, dikobrazi i brojne druge vrste preselili su u Osijek. 

Zadnji napuštaju ZOO

Uz magarce, u Splitu će ostati ovce i koze, ali i za njih će naći smještaj     

Otišli među prvima

Jelene su u novo okruženje premjestili još početkom listopada. 

Verat će se po tuđim stablima

Medvjeđi makaki napustit će Hrvatsku, a iz Splita će otputovati za Nizozemsku. 

Vratit će se u Split: U gradu žele opet sagraditi zoološki 

Urbanisti trenutno traže pogodnu lokaciju za novi splitski zoološki vrt. Dogradonačelnik Goran Kovačević za Slobodnu Dalmaciju je rekao kako će do lipnja sljedeće godine gradski vijećnici znati na kojoj će točno lokaciji ponovno biti ZOO. Kao nove lokacije spominju se Žnjan i Duilovo. Sve životinje s Marjana otišle su u nove domove. Dio njih je u Slavoniji i Kuterevu, dok su neke smjestili izvan Hrvatske. Podsjetimo, zoološki na Marjanu, za koji se pisalo da je među najgorima na svijetu, zatvorili su zbog katastrofalnih uvjeta u kojima su živjele životinje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"