Obavijesti

News

Komentari 60

Pernati mister: Zvrk je drugi najljepši kanarinac na svijetu

Pernati mister: Zvrk je drugi najljepši kanarinac na svijetu
4

Zvrk je sudjelovao na natjecanju s 24.599 ptica iz cijeloga svijeta među kojima je bilo 18.000 kanarinaca. Od njega je ljepši bio samo kanarinac iz Nizozemske

VIDEO

Konkurencija je bila žestoka. Svi su se šepurili svojim perjem i pjevušili žiriju, no titulu vicešampiona na natjecanju najljepšeg kanarinca odnio je Zvrk iz Zadra.

Iz jaja ga je podigao Enver Alidžanović (66), uzgajivač kanarinaca iz Zadra, a svjetsku titulu osvojio je ovoga siječnja na Svjetskom prvenstvu u Nizozemskoj , i to među čak 24.600 ptica diljem svijeta , od kojih je bilo 18.000 kanarinaca.

Pokretanje videa...

24sata 00:40

- Zvrk ima jako lijepo i zaglađeno perje , jer da mu jedno perce strši, ne bi mogao ući u konkurenciju. Noge, kljun i nokti su mu crni i sve je u njega kao po špagi. Crni kljun je genetsko postignuće , ‘vrh nad vrhovima’ u uzgoju kanarinaca, a Zvrk to ima. Ljepši od Zvrka bio je samo kanarinac domaćin iz Nizozemske - kaže nam strastveni ljubitelj kanarinaca Enver Alidžanović.

Zvrkov otac osvojio je dva zlata i srebro na natjecanju u Bariju 2014. godine , a u Belgiji je prije toga osvojio prva tri mjesta na svjetskoj razini. Ova zadarska ptičica već ima 12-ero mladih. Tek nekoliko sati prije nego što smo došli u posjet Alidžanovićima, Zvrku se iz jaja izlegao mali ptić, a trojica sinova ili kćeri trebaju se izleći svaki tren. Zvrk ih hrani baš kao ženka, a ta je genetska mutacija, kaže uzgajivač, prava blagodat. Enver ih ljubomorno čuva i križa isključivo s kvalitetnim ženkama te ih poput kukavice podmeće drugim pticama da ih uzgajaju kako bi imali što kvalitetniju njegu u odrastanju.

- Volim ih jednako kao i svoju djecu . S njima sam se gotovo pa rodio, a sigurno odrastao i ostario uz njih. Da mi netko dođe i uzme ih, ja bih se ubio odmah - kaže Enver.

On je prvog kanarinca dobio od oca, uzgajivača golubova, u Banja Luci 1955. godine, kad je bio u prvom razredu osnovne škole. Od tada nije bio bez kanarinca, izuzev 1994. godine kad su prognani iz BiH . Supruga Emira (65) nagovorila ga je da odu na izložbu ptica u Zadru, a on je znao da će, vidi li pticu, obnoviti jato.

Tako je i bilo pa ih danas ima 700-tinjak . Zauzeli su mu kućicu, apartman i podrumsku prostoriju u kojima je sagradio obitavališta za sve životne dobi, od rodilišta pa do doma za stare i nemoćne kanarince.

Supruga Emira također dolazi iz obitelji uzgajivača kanarinaca, papagaja i grdelina pa nije ni čudo da su se vjenčali drugog dana poznanstva, a ljubav prema pticama prešla je i na njihova sina. Tati Enveru on je oštra konkurencija jer na natjecanjima pobjeđuje za BiH. Najstariji kanarinac kod Envera je sedmogodišnji bijeli albino s crvenim okom - prvak Dalmacije, Hrvatske i Belgije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"