Obavijesti

News

Komentari 12

Svi su u Zagrebu: Najotrovnija žaba, najrjeđa ptica, majmuni...

Svi su u Zagrebu: Najotrovnija žaba, najrjeđa ptica, majmuni...
3

Park Maksimir, star gotovo dva stoljeća, u sebi skriva brojne životinje i još više njihovih jedinstvenih rekorda. O svima, već 90 godina, brinu zaposlenici ZOO-a

VIDEO

Park Maksimir, star gotovo dva stoljeća, u sebi skriva brojne životinje i još više njihovih jedinstvenih rekorda. O svima, već 90 godina, brinu zaposlenici zagrebačkog Zoološkog vrta.

- U vrtu imamo par balijskih čvoraka. U prirodi ih je donedavno bilo samo šest, i to je najrjeđa vrsta koju imamo - rekao nam je edukator ZOO-a Krešimir Kovačec. Osim njih, vrt ima i nojeve, najveće ptice na svijetu, te zelenokrile are, najveće papige na svijetu. Od poznatih rekordera u vrtu izdvaja se i gepard Sifa, koja u sprintu može postići brzinu od 110 kilometara na sat. Njezini mačji rođaci, lavovi, najveće su spavalice u vrtu. U sanjarenju provedu i do 20 sati, a kad se ne odmaraju, uživaju u novoj nastambi. 

Vrt je počeo i s proširenjem prostora za smeđe medvjede koji drže rekord u jelu.


- Svaki od naših smeđih medvjeda, Gorana i Ete, na dan pojede 20 kilograma hrane. Prestigli su čak i patuljaste vodenkonje - kaže edukator. Medvjede možemo naći i u hrvatskim šumama, no u prirodi više nema sabljorogih oriksa i europskih bizona. Zagreb je jedno od rijetkih mjesta koje ih je uspio sačuvati od izumiranja. A mogu se pohvaliti i s rekordima u svijetu majmuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


- Najmlađi stanovnik vrta je maleni majmun kapucin. Star je samo tjedan dana - pohvalio se edukator. Kao najpametnijeg pripadnika izdvojio je zagrebačke čimpanze, koje su ljudima jedni od najbližih srodnika. 

U vrtu žive i najmanji majmuni na svijetu, patuljasti marmoseti. Narastu do 15 centimetara i teški su samo 140 grama. Inače žive u Južnoj Americi, a pošto su jako brzi, mnogi ih ne vide dobro pa ih zamijene s vjevericama. Mir u vrtu često remete majmuni urlikavci, inače njegovi najglasniji stanovnici. Njihov zov može se čuti s tri kilometra udaljenosti.

Najstariji stanari vrta, koji su u njemu više od polovice njegova postojanja, su krokodili. Stigli su 1974. te su i dalje zdravi i vitalni.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda