Obavijesti

News

Komentari 53

''To je moj život'': Zna kako se zove svaka maca, a ima ih 152

''To je moj život'': Zna kako se zove svaka maca, a ima ih 152
6

Ljljana Horvat Komerički (54) iz Volodera kraj Popovače prvo je mače našla prije 14 godina. Od tada ih je udomila na stotine. Trenutačno ih ima 152 i svakoj zna ime

VIDEO

Prije 14 godina Josip Komerički (71) pronašao je napušteno mače staro tri tjedna. Donio ga je kući, a njegova supruga Ljiljana (54) sažalila se i udomila ga. Od tada pomogla je stotinama napuštenih i starih mačaka te otvorila jedini azil za mačke.

- "Stari maček" je utočište, azil i trajni dom za nezbrinute i bolesne mace. Bivši vlasnici su ih izbacili na ulicu, trovali, gađali zračnicama, gazili, tukli i zlostavljali. Nakon svega što su proživjeli, treba im mir i siguran dom - objašnjava Ljiljana Horvat Komerički (54) iz Volodera vodeći nas blatnjavom seoskom stazom do svog imanja i mačjeg carstva. 

Željko Hladika/24sata

Tijekom godina prikupila je 152 mačke koliko ih se trenutačno nalazi u azilu, a svaku macu poznaje poimence. Viki, Beba, Štefi, Đuro, Ivo, Ognjen, Elvira, Barack... Radi njih je otvorila azil koji djeluje pod okriljem istoimene udruge. Najstarije mačke u azilu imaju oko 17 godina, a često bude i mačića. 

- Na raspolaganju imaju više stotina četvornih metara otvorenog prostora, a kao zaklon im služi kućica koju smo sagradili. Kućica ima 40 kvadrata u prizemlju i isto toliko u potkrovlju, a tijekom zimskih mjeseci prostor grijemo kako bi im bilo ugodno. Naravno, iz svih prostora imaju 24 sata na dan izlaz na dvorište, rekla je Ljiljana. S obzirom na karakter, starost i ponašanje mačke je podijelila u nekoliko grupa gdje zajedno borave, a osobito pazi na to da razdvaja mužjake i ženke jer nisu svi sterilizirani i kastrirani.  Financije su nam ogroman problem jer je sve manje donatora od čije dobre volje preživljavamo. Mjesečni troškovi azila su i do 15.000 kuna jer mačkama treba hrana i veterinarska skrb. Kako bismo adekvatno opremili i dovršili njihovu kućicu, pokrenuli smo kampanju na indiegogo platformi - nastavila je Ljiljana.

Riječ je o crowdfunding programu gdje bilo tko može predložiti projekt, a zatim mu istomišljenici iz cijeloga svijeta uplaćuju donacije kako bi ga ostvario. 

- Ukupno smo prikupili oko 1500 američkih dolara čime planiramo riješiti problem nadstrešnica na dijelu gdje su kavezi na otvorenom. Naime, kupovali smo cerade, no svaki jači vjetar bi ih potrgao. U ljetnim mjesecima teško je bez hladovine pa nam je to važno. Ostatak novca ćemo potrošiti na hranu i veterinarsku skrb - dodao je Josip. 

Željko Hladika/24sata

On i supruga planiraju skrbiti o umiljatim životinjama dokle god budu u mogućnosti. 

- To nije moj hobi, to je moj život. Ne znam kako bih živjela bez njih - kazala je Liljana koja nerijetko prespava sa svojim ljubimicama. 

- Neki ljudi mi se dive zbog toga što radim, a ima i onih koji misle da sam luđakinja. No takvi me ne zanimaju - iskrena je. 

Objašnjava kako ranjene i bolesne mačke često i same pronađu put do nje jer joj prilaze na ulici ili je prate. Neke je pronašla pred tvrtkom za izradu promotivnih artikala koju je osnovala u Voloderu. Kaže kako ima svesrdnu pomoć odrasle kćeri i dvoje unuka, iako sav posao pada na nju. Svaki dan nakon radnog vremena dolazi do kuće s mačkama kako bi ih nahranila, očistila pijesak i provjerila u kakvom su stanju. No to joj je, kaže, najdraži dio dana jer zaista uživa u ljubavi i zahvalnosti koju dobije zauzvrat. 

U nastojanju da dovrši i opremi azil možete joj pomoći uplatom na račun " Starog Mačka" IBAN: HR6124840081105037704 SWIFT: RZBHHR2X.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca