Obavijesti

News

Komentari 151

"U ovom stroju s 1000 metara pogađate vojnika u zaklonu..."

"U ovom stroju s 1000 metara pogađate vojnika u zaklonu..."
10

Na vojnom poligonu Gašinci Oružane snage imale su prezentaciju borbenog oklopnog vozila Patrija BOV-P 12,7. Vojne mogućnosti vozila su iznimno velike

VIDEO

Sa tisuću metara pogađate vojnika u zaklonu. S ovim bi i djeca mogla rukovati, potrebno je samo znati koristiti joystick, pohvalili su nam se u petak na vojnom poligonu Gašinci članovi posade Patrije BOV-P 12,7, borbenog vozila koje ulazi u operativnu uporabu Oružanih snaga Republike Hrvatske. 

Opremljena svim i svačim

Patria je opremljena i termalnom kamerom, zaštićena je od radioaktivnog djelovanja, ima protuminsku zaštitu do 10 kg eksploziva, vozač, zapovjednik vozila i strojničar su unutra zaštićeni od svih oružja kalibra do 30 mm. Vozilo može razviti brzinu do 100 km na sat, može svladati bočni nagib do 30, kao i vertikalni do 60 stupnjeva.

'Vojnik će biti spremniji, sposobniji i zaštićeniji i jači'

General Dragutin Repinc, zapovjednik Kopnene vojske, kaže da prikaznim novim vozilima koja su ušla ili ulaze u operativnu uporabu Oružanih snaga, pokazujemo povećanje pokretljivosti, vatrene moći i zaštite ljudi. 

- S ovim vozilima naš vojnik će biti spremniji, sposobniji i zaštićeniji i jači na bojištu - rekao je general Repinc.

'Nova vozila donose veliku psihološku sigurnost'

Skupnik Petar Matković, zapovjednik posade M-ATV-a, kojeg smo nedavno dobili od Amerikanaca, naglašava da nova vozila Hrvatskoj vojsci donose veliku psihološku sigurnost. 

Pritom dodaje da, primjerice, 212 takvih borbenih vozila novije generacije, koje su nam dopremili Amerikanci, otporni su na mine do 5 kilograma, pješačko naoružanje do 12,7 mm, a posjeduju i jammer, ometač signala kojim se napadačima onemogućuje aktiviranje mina mobitelima s nekoga mjesta udaljenog od ceste. 

Skupnik Matković je već tri puta boravio u Afganistanu, a u odnosu na prvi boravak 2006. godine ne može ni usporediti današnju tehniku s onom iz tog vremena.

'S ovom komunikacijskom opremom više nema nestalih u akciji'

Satnik Ivica Freiberger nam je, pokazujući najnoviju komunikacijsku opremu do razine brigade, slikovito pojasnio da u takvim uvjetima "nema nestalih u akciji".

- U svakom trenutku znamo gdje se tko nalazi, a prema pomicanju signala možemo procijeniti kome je hitno potrebna pomoć - priča satnik Freiberger. 

General Repinc se pohvalio i sa 30 Manovih kamiona pristiglih iz Njemačke za koje vozači tvrde da su najbolji koje su ikada vozili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 151
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca