Obavijesti

News

Komentari 8

Učenje ne prestaje: Trajno školovanje je životna potreba

Učenje ne prestaje: Trajno školovanje je životna potreba
1

Tržište rada sve je surovije, a i poslovi se mijenjaju iz dana u dan. Potrebno je imati sve više vještina. Zato mnogi više ne mogu birati hoće li učiti cijelog života

VIDEO

Svaki dan u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Gotovo četvrtina Europljana, točnije njih 23 posto, smatra da u formalnom obrazovanju nisu stekli dovoljno vještina koje su im potrebne za obavljanje posla za koji su dobili diplome. Mnogi se poslovi s godinama mijenjaju te je za njihovo kvalitetno obavljanje nužno stalno usavršavati svoje vještine. Europska je komisija prepoznala važnost cjeloživotnog obrazovanja koje odraslima pruža mogućnosti usavršavanja te nadopune znanja i vještina ili prekvalifikacije. Osim potpora državama članicama Europske unije kroz programe i fondove, Europska komisija pokrenula je digitalnu platformu za sve zainteresirane za cjeloživotno obrazovanje.

Kroz idućih nekoliko tjedana internetska stranica EPALE-a bit će dostupna na sva 24 službena jezika EU, pa tako i na hrvatskom. Zasad su na hrvatski prevedeni samo dijelovi.

EPALE je zapravo digitalna zajednica koja pruža detaljne informacije o cjeloživotnom i obrazovanju odraslih za sve uključene u taj proces - od profesora, učenika pa do budućih učenika. Tamo se možete prijaviti za neki od programa takvog obrazovanja u svih zemljama EU, prijaviti se i sudjelovati na nekom od online tečajeva, povezati se s kolegama profesorima iz cijele EU koji se bave obrazovanjem odraslih itd. EPALE projekt pokrenut je početkom ove godine, a realiziran tek nedavno. Očekuje se bolje povezivanje svih uključenih u taj proces diljem Europe, a time i povećanje kvalitete. Inače, kao zemlje koje imaju najrazvijeniji sustav obrazovanja odraslih su Austrija i Norveška, koja nije članica Europske unije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Europska komisija financijski podupire obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje u Hrvatskoj kroz Program za cjeloživotno učenje.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u procesu je implementacije Europske agende obrazovanja odraslih kako bi se taj segment poboljšao za sve odrasle koji su zainteresirani za formalno i neformalno obrazovanje. U Hrvatskoj postoji i Agencija za obrazovanje odraslih koju možete kontaktirati ako vas zanimaju mogućnosti obrazovanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a