Obavijesti

News

Komentari 57

Velika strast: Ona je slavonska kraljica rajčica, ima 1300 vrsta

Velika strast: Ona je  slavonska kraljica rajčica, ima 1300 vrsta
4

Na svom imanju u Požegi Trudi Boršoš (57) uzgaja 600 vrsta rajčica, a u ladicama još ima sjeme nekoliko stotina vrsta iz cijelog svijeta. Uzgaja ih na ekološki način

VIDEO

Dok sam živjela i radila u Švicarskoj, godinama sam skupljala sjemenje rajčica. Imam ih iz Rusije, Amerike i svih dijelova Europe, Kine i Japana, pohvalila nam se Trudi Boršoš (57).

Njezine rajčice susjedi zovu “zlatnim jabukama”. Umirovljenica, koja se u Požegu doselila 2008., sve plodove sa suprugom Stjepanom (65) uzgaja na ekološki način. Ističe da nikada nije koristila  pesticide ili umjetna gnojiva. Prihranjuje ih i prska samo tekućinom koju dobiva od kopriva koje drži namočene deset dana u vodi. 

- Obožavam rajčice. U ladicama u svojoj sobi imam sjemenje 1300 različitih vrsta, a u svijetu ih postoji više od 4000. Iako nismo vegetarijanci, sa suprugom svaki dan pojedem najmanje dva kilograma. Baš volimo jela u kojima dominira okus rajčice. Osim toga, ne mogu si zamisliti dan bez povrća i voća - kaže Trudi. 

Listove plodova štiti prskajući ih s mlijekom s 0,9 posto masnoće. Kako kaže, svaka sorta rajčice ima posebnu boju, okus i veličinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tužna sam što se danas na tržnici može kupiti samo nekoliko vrsta mog omiljenog povrća. Nekad se moglo naći desetke sorti, ali brojne regulative Europske unije to su uništile - tvrdi Trudi. 

Osim rajčica, Švicarka na svom imanju ima i artičoke, smokve, patlidžane, paprike, kupus i ostalo povrće koje obožava spremati na sve moguće načine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.