• Članak
  • Komentari 256
  • Lokacija
  • Share 5452
  • Tweet10

Zovu ga Tesla: Mihael (13) zna kako proizvesti jeftinu struju

Virovitičanin Mihael Grgurević se zalaže za očuvanje prirode. Zbog toga je osmislio projekte za proizvodnju struje bez zagađivanja okoliša. Zovu ga 'Tesla'

Ponedjeljak, 06. 1. 2014. u 07:00    Piše: Iva Milotić

Zamislio sam motor koji pokreće niz zupčanika. Na svakom zupčaniku je nekoliko dinama koji proizvode struju. Struja iz svih dinama na kraju se sakupi i odlaže u spremnik. Višak bi se prodavao, a ostalo se ponovno umnožava, objašnjava Virovitičanin Mihael Grgurević (13).

Malom inovatoru zupčanici, elektromotori, hidroelektrane i ideje za reklame za razne tvrtke ne daju spavati. Čim se probudi sjedne za računalo i radi na novim nacrtima. Nakon samo dva sata pripremi materijale, koje onda nudi tvrtkama. Tako je nedavno osmislio etiketu za mlijeko. Na boci mlijeka pronašao je besplatan telefonski broj za potrošače, nazvao ih dogovorio da im mailom pošalje skicu etikete. Trenutno čeka odgovor poznate mljekarske tvrtke i nada se kako će uskoro na policama u trgovinama mlijeko izgledati baš onako kako je on zamislio.

Svoje ideje predstavlja velikim tvrtkama

Napravio je također etiketu za poznato vino i reklamni plakat za tvrtku koja prodaje automobilske dijelove. Najponosniji je ipak na svoj projekt “Struja na struju”. Ideje se dosjetio jer ne voli nuklearne elektrane. Mihaelov otac Đuro (50) tvrdi da mu je sin samouk i od malih nogu jako ekološki osviješten.

Svoj drugi projekt Mihael namjerava predložiti gradskom vodovodu. Zaključio je kako bi na povišenome mjestu u vodovodu trebala postojati cisterna. Iz nje bi se voda trebala spuštati na vodenicu koja se okreće. Tako bi se proizvela struja koja bi tekla dalje prema kućanstvima.

Tagovi: struja, mihael grgurević, dječak

Izdvojeni komentari 256 komentara Pogledaj sve komentare
06.01.2014., 08:33

NADINA: Zašto negativni komentari? Dečko će to čitati, umjesto da ga se potiče da radi i dalje na sebi, negativnim komentarima se šalje loša poruka. Što ima loše u ovom članku?

06.01.2014., 07:37

ČrniVuk: AJmo 24, kupite klincu pošteni monitor barem da ne gubi oči. U svakom slučaju plemenitije nego podijeliti samima sebi PS4-ke.

06.01.2014., 07:55

erno: sretno mali,i ja sam mozgao i kemijo ko klinac i uspio,idi ti po svom putu koji si zacrtao a ovi jalni šta se rugaju nek pate

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar