Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

20 pravila s Harvarda uz koja vježbanje postaje stil života

20 pravila s Harvarda uz koja vježbanje postaje stil života
1

Top preporuke znanstvenika: Kako biste se što više kretali, hodajte u pauzi za ručak i vježbajte dok gledate TV, a ako ne volite vježbati, nađite si društvo

VIDEO

  • 1. Birajte aktivnosti koje volite - Mnogo se različitih aktivnosti smatra tjelovježbom: ples, šetanje, vrtlarenje, joga ili igranje košarke. Kako biste se lakše natjerali na vježbanje, birajte ono što volite. Također, birajte aktivnosti koje odgovaraju vašoj osobnosti. Ako vam nije ugodno odlaziti u teretanu, a uživate u vožnji biciklom u kojoj tijekom toplijih dana možete dobiti i zavidnu preplanulost, idite na posao na dva kotača te zaboravite na znojenje na spravama. 
  • 2. Razdijelite aktivnost - Ne morate vježbati pola sata na dan u komadu. Desetak minuta vježbajte kad se probudite, desetak minuta u pauzi za ručak i desetak minuta prije večernjeg tuširanja. Nećete niti primijetiti, a skupit ćete pola sata prijeko potrebne aktivnosti.
  • 3. Vježbajte s prijateljem - U održavanju motivacije za vježbanje pomoći će i prijatelj, koji će vas potaknuti na vježbanje i onda kad niste raspoloženi. 
  • 4. Neka bude žustro - Kad hodate, hodajte žustro jer to će više pomoći u održavanju optimalne tjelesne težine nego lagana šetnja. Što znači žustro? Hodajte kao da imate sastanak i shvatili ste da malo kasnite. Možete i brojiti korake tijekom minute: 120-135 koraka po minuti odgovara tempu kojim ćete prijeći između pet i šest kilometara u satu. Ako ne hodate tako brzo, pokušajte raditi intervale tijekom šetnje te minutu hodajte brže, a potom tri-četiri minute sporije. 
  • 5. Pauza za ručak nije samo za jelo - Nemojte iskoristiti cijelu pauzu za ručak sjedeći, ako inače radite sjedilački posao. Otiđite na šetnju od 15 do 20 minuta, sami ili s kolegama, a nakon toga uživajte u obroku. 
  • 6. Isprobajte brojač koraka - Brojači koraka nisu skupi i jednostavni su za korištenje, a omogućuju vam da pratite dnevnu aktivnost. Cilj je napraviti 7000 koraka (ili više) baš svaki dan. 
  • 7. Penjite se stubama - Umjesto dizala i pokretnih stuba hodajte stubama kad god je to moguće.
  • 8. Isključite televizor, računalo i pametni telefon - Odreknete li se vremena koje provodite gledajući u ekran, manje ćete sjediti. Zamijenite to vrijeme za aktivno vrijeme; otiđite ciljano na trening ili barem malo počistite po kući. 
  • 9. Stanica manje za zdravlje - Ako na posao putujete javnim prijevozom, siđite stanicu ili dvije prije te prohodajte ostatak puta. 
  • 10. Tražite najudaljeniji parking - Idete li na posao automobilom, namjerno parkirajte dalje od zgrade. Iako se možda ne čini puno, tijekom dana, tjedana i mjeseci nakupit će se sati hodanja. 
  • 11. Napravite vlastitu teretanu - Razmislite o kupnji uređaja za vježbanje poput trake za trčanje ili sobnog bicikla. Možete birati jeftiniji model, a bit će vam prikladno imati ga kod kuće jer ćete vježbati i onim danima kad vam se ne da izaći iz kuće jer je kiša, snijeg ili previše vruće. 
  • 12. Neka bude zabavno - Okušajte se u sportu kojim se inače ne bavite poput tenisa ili rolanja. Što više uživate u vježbanju, to je vjerojatnije i da ćete nastaviti vježbati. 
  • 13. Trening pretvorite u druženje - Izađite u šetnju ili trčite s najboljom prijateljicom, suprugom ili članom obitelji. Povedite i psa.
  • 14. Isprobajte grupno vježbanje - Raspitajte se koje satove nude u lokalnoj teretani ili obližnjem studiju za jogu. Možda će vam to što će netko drugi osmisliti trening i voditi vas biti dovoljna motivacija za redovito vježbanje. 
  • 15. Pretvorite vrijeme u kojem sjedite u vrijeme za vježbanje - Ako ste previše zauzeti, pretvorite neku sjedilačku aktivnost u vrijeme za vježbanje. Vozite sobni bicikl dok gledate seriju, čitate ili razgovarate na telefon. 
  • 16. Vodite dnevnik tjelovježbe - Imate li crno na bijelo svu količinu aktivnosti koju odradite u danu, to će vam pomoći da budete ustrajni. 
  • 17. Za manje udaljenosti hodajte ili biciklirajte - Za udaljenosti koje su kraće od dva kilometra ne sjedajte u automobil. Vježbat ćete, a usput ćete odraditi i neku od dnevnih obveza poput odlaska u trgovinu. 
  • 18. Upitajte stručnjake - Neka vam osobni trener pomogne tijekom nekoliko treninga kako biste dobili više samopouzdanja za samostalno vježbanje. 
  • 19. U plan za dan ubacite i tjelovježbu - Baš kao što u rokovnik upisujete sve dnevne obveze, upišite i trening. Tako ćete si osloboditi vrijeme i prostor za vježbanje. 
  • 20. Nagradite se - Postavite si kratkoročne ciljeve i nagradite se kad ih ostvarite. No pokušajte se nagraditi stvarima vezanima uz fitness poput novoga komada odjeće ili mjerača pulsa.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara