Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Alergije na plijesan najčešće su u jesen, otkrijte sve uzroke

Alergije na plijesan najčešće su u jesen, otkrijte sve uzroke
1

Plijesan se lako množi u toplim i vlažnim prostorima zbog čega dom ne treba pretrpavati biljkama, kupaonice treba redovito prozračivati, a krevet ostaviti otkriven

VIDEO

Osim u proljeće, alergije se često javljaju i u jesen jer tada cvjetaju neke korjenaste biljke poput ambrozije, kamilice i suncokreta. Tada se povećava i udio vlažnosti u zraku, zbog čega je u jesensko doba najviše alergija na plijesan. Ukoliko u vašem domu ima dosta vlage ili kuteva gdje se plijesan skuplja koristite antifungicidni sprej ili ih pak bojajte bojom protiv plijesni. Također se preporučuje zamijeniti i stare te vrelo oštećene tepihe te popraviti slavine iz kojih curi voda. 

Bez alergena

Previše biljaka u stanu može prouzročiti visoku vlažnost što nikako ne pogoduje alergičarima. Vlažnost u zraku, u stanu, trebala bi biti do 50 posto i manje, kako bi se izbjeglo skupljanje plijesni. Odumrli dijelovi biljaka i kompost također su hranjiva podloga za plijesan, a alergičari na plijesan ne bi smjeli raditi u vrtu.

Gdje napasti plijesan

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Plijesni se razmnožavaju u tamnim, hladnim i vlažnim prostorijama kao što su: podrumi, ormari, tavani, mnoštvo vlažne odjeće ili ručnika, starim madracima, jastucima i pokrivačima. No njihovo plodno tlo su i vlažni tepisi, zidne tapete, prozorski okviri, kante za smeće, zavjese za kade, kabine za tuširanje, pločice u kupaonici, sobne biljke, ali i ovlaživači zraka.

Na dvorištu

Izvan kuće plijesan se širi po vlažnom lišću ili drvima. Redovito sakupljajte lišće oko kuće te spremajte drva u izoliranu prostoriju kako biste izbjegli izlaganje plijesni.

U spavaćoj sobi

Iako je lijep dom ujedno i uredan, plahte je bolje ostaviti izgužvane na krevetu nego cijeli krevet prekriti prekrivačem ili poplunom jer su znanstvenici utvrdili da prozračivanje kreveta reducira broj prašine i grinja u spavaćoj sobi.

Tretiranje simptoma

Na prvi znak pojave alergije liječite simptome odgovarajućim medikamentima, pumpicom, sprejem i kapima za nos te kapima za oči. Izbjegavajte druge okidače alergije poput mirisnih proizvoda za čišćenje, osvježivača za klimu, tamjan, potpuri kao i drva za loženje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru