Divlje povrće poput maslačka i koprive te bobičasto voće i citrusi potiču izlučivanje štetnih tvari iz organizma te tako smanjuju celulit na bedrima, ali i stražnjici
Anticelulitna dijeta: Riješite se narančine kore uz pravu hranu
Želite li se prije ljeta riješiti celulita, pravo je vrijeme da posvetite pozornost prehrani te iz jelovnika izbacite masnu hranu, šećer, sol te kavu i alkoholna pića.
Nagle promjene težine potiču stvaranje celulita na bedrima
Trebalo bi izbjegavati svu hranu koja sadrži mnogo šećera - osim što je vrlo kaloričan i deblja, šećer također otvrdnjuje kolagenska vlakna koja se nalaze s unutarnje strane kože, pa masnoća postaje još vidljivija. Istodobno dolazi do otvrdnjavanja krvnih žila, zbog čega se cirkulacija usporava pa se tijelo ne može riješiti masnoća i štetnih tvari. Iz istog je razloga potrebno piti manje kave - sve više od šalice na dan usporava cirkulaciju. Jednako djeluju i napici bogati kofeinom, kao i alkohol koji u većim količinama usporava cirkulaciju te povećava razinu masnoća u krvi. Trebalo bi izbjegavati i jako slanu hranu jer ona potiče zadržavanje tekućine, što je jedan od glavnih uzroka celulita. Valjalo bi jesti manje masne hrane, ali dovoljno kvalitetnih bjelančevina.
Pokušajte jesti manje masne, prerađene i brze hrane te slatkiša jer potiču celulit
- Piletina, puretina i crveno meso bogati su aminokiselinama i l-karnitinom koji uz redovitu tjelovježbu jačaju tonus mišića i smanjuju masne jastučiće. Dobro ih je začiniti kurkumom, čilijem, ružmarinom i đumbirom koji dodatno potiču izmjenu tvari. Odličan dodatak prehrani su bjelančevine sirutke jer ti pripravci ne sadrže šećere, masti ni kolesterol.
Za bolju probavu dobro je uzimati probiotike, u jogurtima ili kao dodatak prehrani, jer će se tako pospješiti oslobađanje od štetnih tvari - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.
Celulit u brojkama
- Oko 80 posto žena pati od celulita, a krivci su prehrana, loša cirkulacija i genetika
- Gotovo 75 posto žena koje su tri dana u tjednu odradile kardiotrening smanjile su celulit
- Skoro 32 posto žena koje imaju celulit idealne su težine ili mršave
Borbu protiv celulita započnite detoksikacijom
Riječ stručnjaka: Sandra Marić Bulat
Najprije je potrebno napraviti prirodnu detoksikaciju sa svježim voćem (odličan izbor su bobičasto voće, citrusi i jabuka) i povrćem (peršin, celer, raštika, šparoge, blitva, špinat, maslačak i kopriva). Može ih se začiniti prema želji, najbolje limunom i đumbirom, a istodobno treba pokušati jesti što manje soli. Također je iznimno važno povećati dnevni unos tekućine te pritom izbjegavati kavu i gazirane sokove. Najbolje piće je voda s nekoliko kapi limuna te je dobro jesti juhe od povrća. Takva prehrana potiče probavu. Tijekom detoksikacije u prehranu se najprije dodaje riba pripremljena na lešo ili grillu. Dobro ju je začiniti maslinovim uljem, češnjakom i peršinom jer ti začini potiču cirkulaciju.
Jelovnik za uljepšavanje prije plaže
Citrusno voće bogato je vitaminom C, najvažnijim vitaminom u borbi protiv celulita.
Također, citrusno voće potiče cirkulaciju i jača kapilare. No važnu ulogu imaju i banane - bogate su kalijem i vitaminom B6 koji djeluju protiv zadržavanja tekućine. Sadrže i magnezij, koji štiti od stresa i debljanja koje se s njim povezuje. Ananas djeluje protuupalno, zbog čega pomaže protiv zadržavanja tekućine i u oporavku oštećenih kolagenskih vlakana. U prehranu uvrstite i bobičasto voće poput borovnica, jagoda, malina i kupina jer poništavaju djelovanje štetnih tvari koje oštećuju kožu i stvaraju efekt narančine kore.
Od povrća je vrlo važna brokula koja sprečava otvrdnjavanje kolagena izazvano šećerom te luk koji potiče stvaranje kolagena.
Veliki neprijatelji celulita su grah i mahunarke, orašasto voće, zobene pahuljice, suho voće, kruške, jaja, plava riba te nemasni mliječni proizvodi (npr., jogurt).
Šestodnevni meni
1. dan
Zajutrak: 1,5 dl obranog mlijeka ili jogurt, žličica meda, žličica zobenih pahuljica i kruška
Doručak: 40 g suhog voća
Ručak: pileća prsa u umaku i kuhana riža: 100 g piletine, 40 g riže, ljutika, češnjak, peršin, juha od povrća, nemasno kiselo vrhnje ili jogurt, maslinovo ulje, sol i feferoni
Užina: naranča
Večera: salata s jajem, šunkom i 50 g integralnoga kruha,: 60 g zelene salate, kuhano jaje, 50 g šunke, 4 žlice narančina soka, ribani hren, sol i feferoni
2. dan
Zajutrak: frape od 1,5 dl obranog mlijeka i 125 g banane
Doručak: 40 g suhog voća
Ručak: tjestenina u umaku od gljiva: 40 g tjestenine, 200 g gljiva, češnjak, vlasac, 2 žlice nemasnoga kiselog vrhnja, sol, papar, 20 g oraha
Užina: integralno pecivo s 30 g nemasnog sira
Večera: salata od 3 žlice narančina soka, žlice octa, soli i feferona te kriška integralnog prepečenca sa svježim sirom
3. dan
Zajutrak: 250 g malina, 1,5 dl obranog mlijeka, žlica zobenih pahuljica, 2 žlice meda
Doručak: 40 g suhog voća
Ručak: juha od povrća: nasjeckana ljutika ili češnjak, 1/2 l juhe od povrća, 200 g tikvica i paprika narezana na kocke, 50 g šunke, 50 g graha, sol, papar, maslinovo ulje, ocat, umak od soje
Užina: jabuka
Večera: salata od piletine i tikvica: 60 g zelene salate, 200 g tikvica, 3 žlice narančina soka, žlica octa, sol, papar, 3 žlice kiselog vrhnja ili jogurta i 40 g integralnoga kruha
4. dan
Zajutrak: frape od 1,5 dl obranog mlijeka i 100 g manga
Doručak: 40 g suhog voća
Ručak: riba list s rižom: 40 g riže, 2 filea lista, žlica limunova soka, sol, papar, žlica hrena i žličica kopra, 2 dl juhe od povrća, 2 žlice nemasnoga kiselog vrhnja, rajčica
Užina: integralno pecivo s 20 g šunke
Večera: salata od šampinjona i integralno pecivo
5. dan
Zajutrak: jabuka, žlica limunova soka, jogurt, žlica zobenih pahuljica i žličica meda
Doručak: 40 g suhog voća
Ručak: svinjski odrezak na istočnjački: krastavac, pola paprike, 2 žlice narančina soka, žlica octa, pola žličice ulja, sol, papar, žličica korijandra u prahu, pola češnja češnjaka, 2 žličice sojina umaka i 50 g integralnoga kruha
Užina: 1/2 ananasa
Večera: salata s naribanom mrkvom i kuhanom brokulom
6. dan
Zajutrak: kivi, jogurt i žličica zobenih pahuljica
Doručak: 40 suhog voća
Ručak: omlet sa špinatom: 100 g kuhanog špinata, 2 žumanjka, snijeg od 2 bjelanjka, luk, pola češnja češnjaka, maslinovo ulje i 40 g integralnoga kruha
Užina: 50 g integralnoga kruha s 2 kriške pureće salame
Večera: salata sa sojinim klicama i paprikom