Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Baciti ili iskoristiti: Čak i prije roka se meso može pokvariti

Baciti ili iskoristiti: Čak i prije roka se meso može pokvariti
1

Sigurno ili ipak ne? Konzerve se brže kvare ako se čuvaju u kuhinjskom ormariću, jaja kraće traju u vratima hladnjaka, a kod mlijeka je najbolji savjetnik miris

VIDEO

Oko dvije milijarde tona hrane svakog dana završi na otpadu, većina posve nepotrebno, upozorili su britanski stručnjaci. Svaki stanovnik EU na godinu baci oko 180 kg hrane, a u Hrvatskoj se u godini baci hrane u vrijednosti oko četiri milijarde kuna. Stručnjaci upozoravaju kako se na većini prehrambenih proizvoda rok trajanja odnosi više na kvalitetu namirnice nego na sigurnost. Nije nužno da nakon tog datuma mlijeko, jaja, kava ili čaj više nisu dobri za jelo i piće, nego da proizvođač ne jamči istu kvalitetu i nutritivnu vrijednost. 

Iz konzervi kojima je istekao rok može "vrebati" opasan botulin pa već i zalogaj može izazvati trovanje

Stoga ako ste sjeli kako biste popili kavu s mlijekom te ste shvatili da je mlijeku ili vrhnju istekao rok trajanja, nemojte ga odmah baciti. Pasterizacijom, pri kojoj se mlijeko zagrijava na visoku temperaturu, u sirovom je mlijeku uništena većina štetnih bakterija. Zato vjerujte svojim osjetilima. Ako se mlijeko nije zgrušalo te i dalje dobro miriše, slobodno ga pijte. Ne želite li riskirati, ostatke mlijeka pretvorite u sir. I konzervirana hrana često traje dulje nego što piše, no tu itekako treba biti oprezan jer iz konzerve kojoj je istekao rok trajanja može “vrebati” opasna bakterija Clostridium botulinum. 

Kako biste izbjegli trovanje, ne jedite iz konzervi koje su nabubrile, udubljene su ili cure te iz staklenki koje su napuknule, poklopac im nije čvrsto zatvoren ili je napuhnut. Ne testirajte je kušanjem jer i malo toksina botulina može biti kobno, upozorava Kathy Bernard iz američkog ministarstva poljoprivrede.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Već se na prvi pogled vidi je li konzerva dobra 

Sve dok je konzerva dobra, sadržaj bi trebao biti siguran za jelo, iako se okus, tekstura i nutritivna vrijednost mogu promijeniti. Konzerve čuvajte na hladnome, čistom i suhome mjestu, nikako iznad štednjaka, ispod sudopera, na vlažnim, vrućim i prehladnim mjestima.

Pokvarena jaja smrde na sumpor

Jaja u ljusci stoje u hladnjaku od tri do pet tjedana, sirovi žumanjak od dva do četiri dana, a tvrdo kuhana jaja tjedan. Lagano umućena jaja možete čuvati u zamrzivaču do godinu dana. Jaja spremite u najhladniji dio hladnjaka, ne u spremnik na vratima.

Što znači datum na bočici lijeka?  

Rok trajanja lijeka datum je do kojeg proizvođač jamči potpunu sigurnost i djelotvornost. No mnogi su lijekovi djelotvorni i godinama nakon njega, tvrde autori istraživanja. Nakon što su ispitali djelovanje lijekova kojima je rok istekao prije 28, pa i 40 godina, ustanovili su kako je 12 od 14 testiranih spojeva i dalje prisutno te ih u lijekovima ima 90 posto od originalne količine. No to nipošto ne znači kako lijekove kojima je istekao rok možete uzimati “na svoju ruku”.

I prije roka meso se može pokvariti

Bez obzira na oznaku “upotrijebiti do”, s mljevenim mesom budite vrlo oprezni jer se datum odnosi na kvalitetu, a ne na zdravstvenu sigurnost mesa, upozorava Kathy Bernard. 

Zamrzavanje ne ubija E. coli i salmonelu, a u pripremi je važno da i najhladniji dio mesa dosegne 90 °C

To znači da se meso može pokvariti i prije isteka roka, no isto tako može biti i sasvim “zdravo” i nakon što mu je rok trajanja prošao. Ako se mljeveno pileće ili goveđe meso čuvalo na niskoj temperaturi, ono će biti sigurno za jelo iako više nije prvoklasne kvalitete. S druge strane, ako je meso dulje od dva sata bilo na temperaturi od 4°C, sigurnost više nije zajamčena, bez obzira na to što mu rok trajanja još nije istekao. Količina bakterija uzročnika kvarenja, zbog kojih je meso gnjecavo i ima jak miris, može se udvostručiti u samo 20 minuta. 

No ono što je u mljevenom mesu najopasnije, naša osjetila ne mogu registrirati. To je zato što opasne patogene bakterije kao što su Escherichia coli, Salmonella i Campylobacte ne utječu ni na okus, ni na miris, ni na izgled mesa, a uzrokuju bolesti, upozorava Bernard. Tvrdi da, iako zvuči iznenađujuće, sirovo meso zadržava kvalitetu bolje od kuhanog mesa te savjetuje da rok trajanja mesu produljite zamrzavanjem. 

Također, ako sumnjate u kvalitetu, bolje ga je pržiti nego kuhati. 

Autosjedalice traju od šest do devet godina 

Godine “habanja” mogu stvoriti sitne pukotine, a temperature u automobilu oslabiti plastične i druge sintetičke materijale koji se upotrebljavaju u izradi sjedalica. Zato ako se koristite rabljenom sjedalicom, zamijenite je i prije roka trajanja. Uz to, nove generacije autosjedalica imaju poboljšane sigurnosne standarde, koji slabe s vremenom.

Etiketirajte šminku nakon otvaranja

Kako biste spriječili iritacije, infekcije i druge probleme, nakon što otvorite šminku, zalijepite na nju naljepnicu te zapišite datum. Pripravke u prahu možete rabiti oko dvije godine, kremaste od 12 do 18 mjeseci, ruževe oko godinu dana, a olovke za oči oko dvije godine.

Kondomi iz novčanika mogu vas iznevjeriti 

Čuvate li ih zapečaćene, na suhome i hladnom, kondomi bi trebali trajati do pet godina, no spermicidi ranije gube djelotvornost. Kondom koji dugo nosite u novčaniku ili je bio izložen vrućini, može izgubiti fleksibilnost i čvrstoću pa lakše puca.

Hrana za bebe do prvog u mjesecu 

Ako je na pakiranju navedeno da kašicu upotrijebite do primjerice listopada 2013., to znači da je upotrebljiva do prvog dana tog mjeseca. Kad dječjoj hrani prođe rok, nutritivni se sadržaj mijenja i kvaliteta nije zajamčena.

Slobodno rabite kremu za sunčanje od prošle sezone

Kreme za sunčanje imaju izvornu snagu zaštite kože do tri godine, kaže dr. Lawrence Gibson, dermatolog s klinike Mayo. Kad kremi za sunčanje istekne rok, možete je rabiti kao losion za ruke ili kao zamjenu za pjenu za brijanje. Bacite je ako počinje imati zrnca.

Garaža nije najbolje mjesto za zalihu boca vode

Neotvorena i dobro zapečaćena voda u boci ima neograničen rok trajanja. No plastika je ipak lagano propusna te plinovi iz okoline, pare od kućanskih otapala, goriva na bazi nafte i ostalih kemikalija mogu utjecati na okus i miris vode.

I klima-uređaj uništava kavu 

Izravno svjetlo, toplina i hladan “vjetar” iz klima-uređaja mogu ubrzati kvarenje kave, no njezin je najveći neprijatelj zrak. Kavu čuvajte u dobro zatvorenu spremniku, na tamnome i hladnome mjestu. 

Najbolje upotrijebiti do

  • Najbolje upotrijebiti do - označava kvalitetu i okus, ne sigurnost hrane. Nakon ove oznake nije obvezno navesti dan. (Na eng.  - “use by”, )   
  • Najbolje upotrijebiti do kraja (“best if used by”) - mora sadržavati samo godinu. 
  • Upotrebljivo do ( na engl “expiration date” “expires by” ) - nakon označenog datuma hrana može biti opasna za zdravlje. Mora biti naveden točan  datum. 
  • Datum pakiranja, proizvedeno (“pack date”)  - označava datum proizvodnje, najčešće na konzervama. Na deklaraciji mora pisati i rok trajanja te upute za čuvanje (primjerice, rok trajanja godinu dana, čuvati na suhome i hladnome mjestu).  
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno