Obavijesti

Lifestyle

Komentari 83

Bebe vegetarijanci: Proteini iz mesa se moraju nadoknaditi

Bebe vegetarijanci: Proteini iz mesa se moraju nadoknaditi
1

Zamke i prednosti: Dječak i mama ne jedu ni ostale proizvode životinjskog podrijetla, šećer, bijelu tjesteninu i rižu, a otac i dvije starije djevojčice jedu sve

VIDEO

Jako mi je važno da se moje dijete zdravo hrani i zato sam odlučila ne davati mu meso i proizvode životinjskog podrijetla, kaže Zagrepčanka Andrea Despotović, koja ima sina Diana (2) te kćeri Lanu (8) i Lauru (12). 

Ona i Dian ne konzumiraju ni bijele namirnice, šećer, tjesteninu i rižu, a djevojčice i otac nisu vegetarijanci.

- Želim mu osigurati zdrav početak i usaditi mu zdrave navike. Ako jednog dana odluči jesi namirnice životinjskog podrijetla, sigurno mu neću to zabranjivati - kaže Andrea, koja uvijek na stolu ima dva ručka.

Andrea kaže kako se uz dobru organizaciju sve stigne. I ostatku obitelji trudi se pripremati zdravije verzije obroka. Koristi prirodne zaslađivače, zdrave žitarice, poput kvinoje, amaranta ili prosa te brašno od cjelovitih žitarica.

- Proteine koje bi dobio iz mesa ili jaja Dian nadomjesti žitaricama i mahunarkama, a još ga dojim, pa dobiva i mlijeko. U njegovoj, a i svojoj prehrani, koristim i alge, koje su bogate željezom - objašnjava Andrea, koja će za mjesec dana roditi četvrto dijete. Očekuje curicu, a i nju će, kaže, hraniti kao Diana. 

Može li vegetarijanska prehrana imati neželjene posljedice i je li zdrava za djecu, pojasnila je nutricionistica dr. sc. Darija Vranešić Bender. Potvrdila je i da Andrea dobro provodi prehranu.

- Djeci te dobi neophodno je energetski obogatiti hranu dodavanjem kvalitetnih ulja i prirodnih sladila. Od posebne koristi mogu biti visokovrijedne žitarice i mahunarke poput kvinoje, amaranta, prosa, slanutka i graška - kaže dr. Bender i dodaje kako je najvažnije educirati se pri odluci da se dijete hrani bez namirnica životinjskog podrijetla. Upozorava kako su znanstvenici u istraživanjima uočili sporiji rast i razvoj djece koja su hranjena restriktivnom vegetarijanskom prehranom. 

Ipak, nastavlja, dobro planirana vegetarijanska prehrana, posebno ako su dopušteni mlijeko i mliječni proizvodi te jaja, u djece starije od dvije godine ne predstavlja opasnost. Do usporavanja rasta i nedostatka željeza, vitamina B12 i kalcija može doći uz vegansku prehranu, pa je važno nadoknaditi nutrijente.

- Posljedice nekontrolirane stroge vegetarijanske prehrane posebno su opasne od 6. do 18. mjeseca, pogotovo ako dijete nije dojeno. Brzi rast se nastavlja, a majka više ne stvara dovoljno mlijeka za podmirenje potreba, posebice kad je riječ o bjelančevinama, energiji, željezu, kalciju, vitaminu D i vitaminu B12 - pojašnjava dr. Bender.

Neprimjerena vegetarijanska prehrana može izazvati pothranjenost, usporenje rasta, razvoj anemije, rahitisa...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'