• Članak
  • Komentari 7
  • Share 24
  • Tweet6

Bipolarni poremećaj: Najčešće vrste, simptomi i oblici manije

Muškarci i žene u jednakoj mjeri obolijevaju od bipolarnog poremećaja, no muškarci su skloniji doživjeti manične epizode u znatno ranijoj dobi, otkrivaju stručnjaci

Petak, 15. 4. 2011. u 14:30    Piše: Martina Japec
Bipolarni poremećaj: Najčešće vrste, simptomi i oblici manije Pixsell Catherine Zeta Jones otišla je na liječenje bipolarnog poremećaj

Nakon prijave holivudske glumice Catherine Zeta Jones (41) u kliniku za liječenje psihičkih bolesti, bipolarni poremećaj od kojeg navodno boluje, dobio je mnogo medijskog prostora.

Iako simptomi ove bolesti mogu značajno varirati od čovjeka do čovjeka, stručnjaci su identificirali četiri osnovne podvrste bolesti. Čimbenici koji ih razlikuju uključuju trajanje i intenzitet simptoma, a sukladno tome se određuje i terapija.

Klasični bipolarni tip

Ljudi s tim tipom bolesti barem su jednom iskusili maničnu epizodu u trajanju od tjedan dana te više epizoda depresivnog raspoloženja. Manične epizode prizivaju "nabrijano" raspoloženje, hiperaktivnost, manjak sna i koncentracije te krajnje impulzivno ponašanje. Depresivne epizode podrazumijevaju osjećaje intenzivne tuge, beznađa, krivnje, omalovažavanja sebe i nemogućnosti obavljanje svakodnevnih aktivnosti. 

Značajke bolesti

Bipolarni poremećaj također može uzrokovati nastanka psihoze, s halucinacijama i deluzijama. Nedavno istraživanje američkog Udruženja za psihičke poremećaje utvrdilo je kako ova bolest u jednakoj mjeri pogađa muškarce i žene. Muškarci su skloniji razvijanju simptoma poremećaja u ranijoj dobi, zbog čega bolest kod žena može proći nezapaženo od strane okoline sve do srednje dobi.

Kod bipolarnog poremećaja, periodi depresivnog raspoloženja znatno su duži nego oni manični. Depresije mogu potrajati čak i godinama bez liječenja, a ako je tretman uspješan, moguće je postići i dugoročno stabilno raspoloženje.

Bipolarni tip 2

Njegova je osobitost depresija, a manične epizode su vrlo rijetke i pritom iskusuju tzv. hypomaniju, blaži oblik manije. Istraživanja su pokazala da su žene sklonije razvijanju ovog tipa bipolarnog poremećaja. Iako se pacijenti s ovim tipom često neće žaliti na simptome, njegovi bližnji mogu primijetiti njegovu apatičnost.

Nespecificirani oblik

Ova kategorija opisuje ljude koji razvijaju simtome svojstvene svim oblicima bipolarnog poremećaja, primjerice ako razdoblje maničnog napadaja traje manje od sedam dana.

Ciklotimija

Ljude s ovim tipom poremećaja okolina često doživljava kao vrlo promjenjivog raspoloženja te imaju povijest uzastopnih perioda dobrog i lošeg raspoloženja, od kojih nijedan nije dovoljno intenzivan da bi ga se okvalificiralo kao maniju ili depresiju. Iz tog razloga će malo njih potražiti liječničku pomoć.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Zdravlje.

Tagovi: bipolarni poremećaj, podvrste bipolarnog poremećaja, ciklotimija, catherine zeta-jones

Izdvojeni komentari 7 komentara Pogledaj sve komentare
16.04.2011., 08:24

astra24: _july_ mislim da nemaš pojma,šiba nije dobra ni za jednu vrstu liječenja,a kriva je za mnoge oblike psihičkih bolesti.

17.04.2011., 17:32

zelot: Jednako kao što žene misle da mogu smiriti divljeg muškarca tako i muškarci misle da mogu kontrolirati ludu ženu. Ni jedno, ni drugo nejde.

16.04.2011., 09:01

_july_: Liss protiv Doeff: Elizabeth Liss, 45-ogodišnjoj fabričkoj radnici, je psihijatar Jan W. Doeff dijagnosticirao bipolarni poremećaj i prepisao da uzima antipsihotični lijek Risperdal i uz to, litijum. Liss se žalila da joj Risperdal uzrokuje nuspojave, ali Doeff je insistirao da nastavi sa njegovom upotrebom. Liss i njen muž su primjetili da joj se mišići lica trzaju i grče, osjećala je bol u predjelu vrata i vilice i druge slične siptome. Neurolog je potvrdio da se kod Liss razvila Tardive Dyskinesia. Muss protiv Goldstein Cohen: 43-ogodišnjoj ženi je pogrešno dijagnosticiran bipolarni poremećaj i propisan joj je eksperimentalni lijek, što je za rezultat imalo pojavu Stevens-Johnson sindroma, zatim teške alergijske reakcije na lijek, što je za rezultat imalo epidermalnu nekrozu (gubitak kože) i smrt ja bim rađe šibu nego da me moderna medicina lječi u psihičkim bolestima jer za psihičke bolesti moderna medicina je smrt ... prikaži sve

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar