Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Bipolarni poremećaj: Najčešće vrste, simptomi i oblici manije

Bipolarni poremećaj: Najčešće vrste, simptomi i oblici manije
1

Muškarci i žene u jednakoj mjeri obolijevaju od bipolarnog poremećaja, no muškarci su skloniji doživjeti manične epizode u znatno ranijoj dobi, otkrivaju stručnjaci

VIDEO

Nakon prijave holivudske glumice Catherine Zeta Jones (41) u kliniku za liječenje psihičkih bolesti, bipolarni poremećaj od kojeg navodno boluje, dobio je mnogo medijskog prostora.

Iako simptomi ove bolesti mogu značajno varirati od čovjeka do čovjeka, stručnjaci su identificirali četiri osnovne podvrste bolesti. Čimbenici koji ih razlikuju uključuju trajanje i intenzitet simptoma, a sukladno tome se određuje i terapija.

Klasični bipolarni tip

Ljudi s tim tipom bolesti barem su jednom iskusili maničnu epizodu u trajanju od tjedan dana te više epizoda depresivnog raspoloženja. Manične epizode prizivaju "nabrijano" raspoloženje, hiperaktivnost, manjak sna i koncentracije te krajnje impulzivno ponašanje. Depresivne epizode podrazumijevaju osjećaje intenzivne tuge, beznađa, krivnje, omalovažavanja sebe i nemogućnosti obavljanje svakodnevnih aktivnosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Značajke bolesti

Bipolarni poremećaj također može uzrokovati nastanka psihoze, s halucinacijama i deluzijama. Nedavno istraživanje američkog Udruženja za psihičke poremećaje utvrdilo je kako ova bolest u jednakoj mjeri pogađa muškarce i žene. Muškarci su skloniji razvijanju simptoma poremećaja u ranijoj dobi, zbog čega bolest kod žena može proći nezapaženo od strane okoline sve do srednje dobi.

Kod bipolarnog poremećaja, periodi depresivnog raspoloženja znatno su duži nego oni manični. Depresije mogu potrajati čak i godinama bez liječenja, a ako je tretman uspješan, moguće je postići i dugoročno stabilno raspoloženje.

Bipolarni tip 2

Njegova je osobitost depresija, a manične epizode su vrlo rijetke i pritom iskusuju tzv. hypomaniju, blaži oblik manije. Istraživanja su pokazala da su žene sklonije razvijanju ovog tipa bipolarnog poremećaja. Iako se pacijenti s ovim tipom često neće žaliti na simptome, njegovi bližnji mogu primijetiti njegovu apatičnost.

Nespecificirani oblik

Ova kategorija opisuje ljude koji razvijaju simtome svojstvene svim oblicima bipolarnog poremećaja, primjerice ako razdoblje maničnog napadaja traje manje od sedam dana.

Ciklotimija

Ljude s ovim tipom poremećaja okolina često doživljava kao vrlo promjenjivog raspoloženja te imaju povijest uzastopnih perioda dobrog i lošeg raspoloženja, od kojih nijedan nije dovoljno intenzivan da bi ga se okvalificiralo kao maniju ili depresiju. Iz tog razloga će malo njih potražiti liječničku pomoć.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'