Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Bol u zapešću smanjite uz pet minuta vježbi i hladne obloge

Bol u zapešću smanjite uz pet minuta vježbi i hladne obloge
1

Sindrom karpalnog tunela: Za manje boli i jaču šaku rabite ergonomsku tipkovnicu, uzmite vitamin B6 i pet minuta razgibajte ruku, savjetuje fizioterapeut

VIDEO

Ako na računalu radite cijeli dan, izloženiji ste pojavi sindroma karpalnog tunela, boli koja se javlja u stiješnjenom kanalu koji čine kosti zapešća i ligamenti šake. 

Kroz njega prolaze krvne žile te živac medijanus koji, kad se pritisne, izaziva bolove, trnjenje prstiju i ograničeno kretanje šake. Medijanus je zadužen za inervaciju (povezanost organa sa središnjim živčanim sustavom) većine prstiju šake, uključujući palac i mišiće šake.

- Uzroci sindroma karpalnog tunela su različiti, od neke sistemske bolesti, primjerice dijabetesa, reumatoidnog artritisa, do tumora ili ciste u tom području. A često se javlja i u trudnoći zbog nakupljanja vode u organizmu - kaže fizioterapeut Ivan Golubiček. 

No najčešći uzrok je preopterećenje tetiva u karpalnom tunelu zbog učestalih ponavljajućih pokreta ili dugotrajnog neadekvatnog položaja šake. Tetive zatim otiču i tako smanjuju prolaz za živac medijanus u karpalnom tunelu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Thinkstock

- Simptomi počinju prolaznim trnjenjem u prstima, najčešće tijekom noći ili ujutro nakon spavanja, da bi se kasnije proširili na cijeli dan. Osim trnaca ili utrnulosti prstiju može se javiti otok palca ili svih prstiju koji može biti praćen bolovima. S vremenom se razvija mišićna slabost koja se manifestira kao oslabljeni stisak šake, ispadanje predmeta iz ruku te se javlja ograničenje pokreta u šaci - govori Golubiček. 

Zato bi ljudi koji rade za tipkovnicom trebali uzeti stanku svakih sat vremena ili koristiti ergonomsku tipkovnicu kako bi osigurali dobar oslonac za ruke. Isto tako, najviše ćete si pomoći ako izbjegavate stalno ponavljanje pokreta koji izazivaju bol i neprirodni su za zglob. 

- Svima koji rade ponavljajuće aktivnosti preporučuje se svakih sat vremena uzeti pauzu i odmor za ruke u trajanju od barem pet minuta. Za to vrijeme poželjno je razgibati ručne zglobove i istezati mišiće - kaže Golubiček te naglašava i da živac medijanus polazi iz područja cervikalne kralježnice, pa je zbog toga neizmjerno bitno raditi vježbe za cijelo tijelo, osobito za gornji dio, kako bi održali pravilnu posturu i tonus mišića te smanjili mogućnost dodatnog oštećenja živca.  

Isto tako važna je pravilna prehrana i uzimanje vitamina B6 za dobru funkciju živaca.

- Kad se simptomi malo smire te nakon mirovanja i hladnih obloga, počinju se raditi vježbe istezanja i frikcijska masaža kako ne bi došlo do skraćivanja i otvrdnuća tetiva. Kad se simptomi smanje i poboljša se fleksibilnost ligamenata šake, počinje se s vježbama jačanja mišića šake i podlaktice. Oporavak traje nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Ako nakon općih mjera i kortikosteroidne terapije ne dođe do poboljšanja, pacijenti se upućuju na operativni zahvat - zaključuje Golubiček.

Razni uzroci

Javlja se zbog mehaničkog pritiska na živac ili anatomskih anomalija. Drugi uzroci su profesionalna oštećenja, hormonalne promjene u trudnoći ili menopauzi, degenerativne promjene te reumatoidni artritis. 

Pošteda i oblozi

U akutnoj fazi potrebno je mirovanje, pošteda ruke i izbjegavanje napora. Istodobno je poželjno stavljati hladne obloge kako bi se smanjila bol i oteklina tetive, govori fizioterapeut Ivan Golubiček. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam