Obavijesti

Lifestyle

Komentari 43

Bundeva, jabuka i cikla idealne namirnice za zdrav organizam

Bundeva, jabuka i cikla idealne namirnice za zdrav organizam
1

Svježe i cjelovito: Vitaminski dodaci ne zamjenju pravilnu prehranu. Djeca bi trebala jesti što više sezonskih namirnica te termički neobrađenu hranu

VIDEO

U kasnojesenskom i zimskom razdoblju, kad je izbor svježih namirnica ograničen, dnevne jelovnike za djecu treba planirati tako da prednost dajemo svježoj, termički neobrađenoj hrani. 

Kao i kod odraslih, zdrava i uravnotežena prehrana djece mora se bazirati na sezonskim, svježim i cjelovitim namirnicama. To znači da polovicu prehrane trebaju sačinjavati kompleksni izvori ugljikohidrata, koje predstavljaju voće, povrće i cjelovite žitarice te njihovi proizvod. Ostatak bi trebali činiti dobri izvori masnoća (hladno prešana ulja, sjemenke) te lako probavljive bjelančevine (mlado crveno i bijelo meso, mliječni proizvodi, jaja te riba). 

Jačanje imuniteta u jesensko je doba iznimno važno jer predstavlja najbolju prevenciju za sezonu gripa i prehlada, a više o tome možete pročitati na Klokanici.

- Osnovna misao vodilja svakog roditelja bi trebala biti učenje vlastitog djeteta osnovama pravilne prehrane jer u ranoj dobi djeca usvajaju navike koje ponavljaju cijeli život. Upravo zato bi djeci u jesen trebalo ponuditi izbor jela baziranih na jesenskim namirnicama, iako mnoge od njih možemo konzumirati cijele godine. Zanimljiv primjer je uporaba bundeve kao zamjene za krumpir (koji se jede prečesto tijekom godine), cikle, koja je ukusna i zanimljive je boje, a može se pripremiti na mnogo različitih načina, ili smokve, koja je izvrsna zamjena za klasične slatkiše, a pritom pomaže u regulaciji probave i daje dug osjećaj sitosti - kaže dipl. ing. prehrambene tehnologije i nutricionist Goran Purić.

Zimsku prehranu treba temeljiti na namirnicama bogatim vitaminom C, poput kupusa, mrkve, celera, cikle ili paprike, jer je taj vitamin važan faktor u mnogobrojnim procesima u organizmu, od regeneracije tkiva, krvožilnog sustava, kostiju i zuba do povećanja otpornosti organizma kod virusnih i bakterijskih infekcija te alergija. 

- Roditelji često djeci kupuju nadomjestke za imunitet, no vitaminsko-mineralni dodaci ne zamjenjuju zdravu i pravilnu prehranu - kaže nutricionist Purić. 

Bjelančevine grade imunološki sustav

Nutricionist Purić pojašnjava kako obroke zimi treba blago pojačati i dodati veće količine bjelančevina (meso, riba, jaja, mliječni proizvodi), koje grade naš imunološki sustav, da bismo se lakše borili s virozama. 

Protiv prehlada puno tekućine i vitamin C 

Zimi su češće prehlade i viroze djece. u takvom stanju dijete treba piti puno tekućine, toplih biljnih čajeva s limunom (vitaminom C). Važno je i ne preskakati obroke tijekom dana.

Maštovitost ‘pali’ 

Djecu uglavnom odbija zelena hrana. Napravite neki neobičan oblik od povrća, juhu ili umak s nečim što vole.

I malo je puno 

Zamijenite obično ulje maslinovim, grickalice suhim voćem, hrenovke ribljim mesom i maknite gazirano.

Ne zaboravite ih 

Uključite djecu u pripremu hrane, ma koliko mala bila. Uvijek mogu birati u trgovini, dodavati ili prati namirnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje