Obavijesti

Kolumne

Komentari 7

Cikorija čisti organizam i velika je pomoć pri gubitku kilograma

Cikorija je izvrsna za proljetnu detoksikaciju, potiče lučenje žuči, pospješuje probavu, djeluje kao diuretik i stimulira metabolizam, a priprema se kao dekokt

VIDEO

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovog se puta osvrnula na detoksikaciju cikorijom.

U svijetu prirode pronaći ćemo mnogo pomoćnika mršavljenju i ostvarenju idealne tjelesne težine. Zelena kava, hoodia, fukus alga, piskavica, biljke s laksativnim djelovanje poput lana i psylliuma, biljni diuretici poput koprive, breze i zečjeg trna, biljke koje djeluju na žuč i jetru kao artičoka i druge biljke spadaju u tu skupinu.

Ali kako smo prošli put pisali o detoksikaciji korijenom maslačka, o biljki koja sadrži inulin, u ovoj ćemo kolumni pažnju usmjeriti još jednoj biljki s inulinom - cikoriji. Inulin je polifruktozid, spoj izgrađen od fruktoznih podjedinica koji se nakon što uđe u organizam samo manjim dijelom razgradi, a većim dijelom dospijeva u debelo crijevo nerazgrađen. Inulin je poznat i po tome što predstavlja hranu za dijabetičare koji puno lakše podnose fruktozu od glukoze.

Cichorium intybus, cikorija, biljka je iz porodice Asteraceae koja u svojem sastavu ima do 20% inulina, gorke tvari, pektine, cikorijinu kiselinu i kalij te je upravo zbog svojeg sastava odlično sredstvo za proljetne detoksikacijske kure. Svojim djelovanjem pospješuje probavu, potiče lučenje žuči, diuretski djeluje i stimulira metabolizam - cikorija neposredno djeluje i na mršavljenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cikorija je izvrsna za proljetnu detoksikaciju, potiče lučenje žuči, pospješuje probavu, djeluje kao diuretik i stimulira metabolizam

Osim toga, inulin koji cikorija sadrži djeluje prebiotički. Prebiotici su tvari koje potiču rast i broj probiotičkih, “prijateljskih” bakterija u crijevima, a to djeluje korisno i na probavu, ali i na funkcioniranje cjelokupnog organizma. Naravno, nemojte odmah očekivati čuda - očekujte da ćete pročistiti organizam te potaknuti eliminacijske sustave i metabolizam na bolje funkcioniranje.

Cikorija se priprema kao dekokt. U 350 ml hladne vode stavimo 5 g korijena cikorije i zagrijavamo do vrenja. Kuhamo potom na laganoj vatri 5-10 minuta, skinemo s vatre i ostavimo da odstoji desetak minuta. Tako pripremljen čaj se procijedi i pije prije jela, uvijek svježe pripremljen, od dva do tri puta na dan.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang