Obavijesti

Lifestyle

Komentari 47

Depresija nije "samo u glavi": Javljaju se mučnine te bolovi

Depresija nije "samo u glavi": Javljaju se mučnine te bolovi
1

Depresija nije samo psihički poremećaj, već utječe i na fizičko zdravlje, dokazali su znanstvenici te otkrili njezine fizičke simptome: nesanicu, mučninu, glavobolje...

VIDEO

Depresija drugačije pogađa ljude, a neovisno o tome kako se oboljeli psihički osjeća, ona uzrokuje i fizičke simptome te posljedice, tvrde znanstvenici za Huffington Post. Oni navode kako se depresija zbog toga ne bi trebala svrstavati u psihičke bolesti, već u one koje utječu na cjelokupno stanje organizma.

Fizički simptomi

Glavobolja

Ovaj simptom često se pojavljuje uz depresiju, osobito kod oboljelih mlađe životne dobi, objašnjava John F. Greden sa Sveučilišta Michigan. Najčešće se radi o tupoj, tenzijskoj glavobolji, a što se dulje bolest ne liječi povećava se mogućnost nastanka kroničnih migrena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Probava

Kronične probavne tegobe poput gastritisa, čireva te upalnih procesa crijeva znatno su češće kod ljudi oboljelih od depresije, pokazuju studije. 

Manjak energije

Jedan od čestih simptoma depresije je nedostatak energije, no dok će mnogi tvrditi kako je on umišljen i na psihičkoj bazi, analize hormona u krvi pokazuju kako su oni "manje budni", što rezultira smanjenom motivacijom i lošom produktivnošću.

Apetit i težina

Depresija u pravilu utječe na prehrambene navike čovjeka, bilo da se radi o prejedanju ili potpunom izbjegavanju hrane. Oboljeli mogu zato drastično varirati u težini, ovisi o težini same depresije.

Bol u zglobovima i mišićima

Simptomi depresije često se nadovezuju i pogoršavaju simptome drugih kroničnih bolesti, poput reumatoidnog artritisa i bolesti štitnjače. Jedan od razloga za to je što oboljeli od depresije pribjegavaju lošim životnim navikama, pa neredovita prehrana i manjak kretanja utječu na fizičke simptome bolesti.

Nesanica

Čak i ako cijeli dan provedu u krevetu, oboljeli od depresije će posvjedočiti kako su kronično neispavani. Razlog za to se krije u nekvalitetnom, isprekidanom snu u kojem se manje vremena provede u REM fazama sna, pokazuju studije.

Mučnina

Usporedno s neredovitim prehrambenim navikama te problemima s probavom, kod pacijenata s depresijom se često javlja i osjećaj fizičke mučnine. Također, jedan od simptoma je proljev, koji se povezuje s prisutnom tjeskobom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara