Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Hrvatska 22. po uspješnosti liječenja dijabetesa u Europi

Hrvatska 22. po uspješnosti liječenja dijabetesa u Europi
1

Uspješna je u ranom otkrivaju bolesti, ali treba poraditi na prevenciji, kontroli i edukaciji. Među 30 zemalja naši susjedi Slovenci drže visoko šesto mjesto

VIDEO

Najuspješnija zemlja u liječenju šećerne bolesti u Europi je Švedska, a slijede Nizozemska i Danska. Svoje mjesto na listi našla je i Hrvatska i nalazi se na 22. mjestu, utvrđeno je na godišnjem sastanku Europske asocijacije za istraživanje dijabetesa. Mjerio se Europski indeks uspješnosti liječenja dijabetesa tipa 1 i 2 u 28 zemalja Europske unije te u Švicarskoj i Norveškoj. Od naših susjeda najviše šesto mjesto zauzima Slovenija. 

Indeks obuhvaća kvalitetu prevencije, učinkovitosti u ranom otkrivanju novih slučajeva, dostupnosti usluga i zdravstvene zaštite, redovite zdravstvene kontrole, edukaciju bolesnika te kvalitetu zdravstvenih ishoda.

Hrvatska je kao jedna od pet država u Europi koje sustavno vode nacionalni registar oboljelih od šećerne bolesti vrlo uspješna u ranom otkrivanju novih slučajeva bolesti, međutim, potrebno je poraditi na pojačanju programa prevencije, poboljšanju dostupnosti lijekova i pomagala, kvalitetnijoj i strukturiranoj edukaciji te redovitom provođenju kontrolnih zdravstvenih pregleda bolesnika.

- Izuzetno smo zadovoljni da je Hrvatska kao nova članica Europske unije ove godine po prvi put sudjelovala u mjerenju indeksa jer će upravo bolje razumijevanje vlastitih nedostataka te primjeri najboljih praksi drugih europskih država omogućiti bolje planiranje odgovarajućih aktivnosti za daljnje unapređenje kvalitete zdravstvene skrbi bolesnika sa šećernom bolesti u Hrvatskoj. U Hrvatskoj imamo Nacionalni program, Saborsku rezoluciju i u svijetu davno priznati Hrvatski model, ali je očito je da implementacija istih ipak nije dovoljno učinkovita - istaknuo je predsjednik Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, Davor Bučević. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodao je kako susjedna Slovenija koja je 2008. godine bila rangirana na 18. mjesto danas drži šesto mjesto po uspješnosti liječenja šećerne bolesti među europskim državama. Voljeli bi da u sljedećem mjerenju indexa pokažemo napredak kakav su ostvarili susjedni Slovenci. 

Međunarodna dijabetička federacija, International Diabetes Federation (IDF), procijenila je da je u Hrvatskoj 2013. godine od šećerne bolesti bolovalo 224.490 ljudi. U cijeloj Europskoj uniji sa šećernom bolešću živi 32 milijuna građana, a predviđa se da će taj broj narasti na 38 milijuna do 2035. godine, i to zbog sve veće prekomjerne tjelesne težine i pretilosti te nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti. 

Približno 50% osoba sa šećernom bolešću nije dijagnosticirano. Prema Međunarodnoj dijabetičkoj federaciji, 1 od 10 smrti u Europi može se pripisati šećernoj bolesti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno