Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Mucanje se javlja do pete g., a pogađa skoro 40.000 Hrvata

Mucanje se javlja do pete g., a pogađa skoro 40.000 Hrvata
1

Problemi se najčešće pojavljuju između druge i pete g., kada dijete treba ovladati nizom gramatičkih pravila. Roditelje to zabrinjava, ali ne treba ga požurivati

VIDEO

Procjenjuje se da nešto manje od jedan posto svjetske populacije muca, što upućuje na to da taj poremećaj ima više od 40.000 stanovnika Hrvatske. 

- Približno 2,4 posto mališana predškolske dobi muca, a kod školaraca se prevalencija mucanja smanjuje na oko jedan posto. No ako roditelj djetetu koje zamuckuje skrene pozornost na netečan govor, mucanje se može ukorijeniti te postati vrlo složen problem - upozorava prof. Maja Skupnjak, jedna od triju logopeda koji u varaždinskoj Općoj bolnici zadnjih godinu dana provode uspješnu terapiju mucanja.

- Mucanje je poremećaj govorne fluentnosti koje se najčešće pojavi u ranom djetinjstvu i prisutan je tijekom cijelog života. Očituje se u zastajkivanju, produživanju ili ponavljanju određenih glasova ili slogova, ubacivanju različitih poštapalica u govoru i sl. Mucanje prate i neke tjelesne manifestacije kao što su poremećaj disanja, tikovi, crvenilo, znojenje, lupanje srca... Strahovi, sram, anksioznost, krivnja i depresija također često prate mucanje. No čujne i vidljive manifestacije mucanja samo su vrh sante leda - kaže prof. Maja Skupnjak, logoped iz varaždinske Opće bolnice. S kolegama logopedima Gordanom Njegovec i Nenadom Jertecom provodi terapiju prema metodi intenzivne rehabilitacije - M.I.R., koja je koncipirana kao holistički pristup rješavanju govorno-jezičnih poteškoća i poboljšanja međuljudske komunikacije. Metoda je namijenjena djeci od najmanje sedam godina te odraslima s poremećajima govornog ritma i tempa u obliku mucanja i brzopletosti. 

- Mucanje se najčešće prvi put pojavi između druge i pete godine kao posljedica intenzivnoga govorno-jezičnog razvoja. Velik broj djece prođe kroz fazu takozvanoga fiziološkog mucanja. Dijete treba ovladati velikim brojem gramatičkih pravila te je potpuno prirodno da tijekom procesa učenja griješi, zastajkuje i ponavlja. No roditelje takav govor često zabrine i počnu ispravljati dijete te mu osvijeste takav način govora - kaže prof. Skupnjak. Ističe kako svako skretanje pozornosti ometa spontane djetetove misaono-jezične procese te dijete koje nije bilo svjesno svog mucanja počinje mucati. S vremenom to mucanje poprima sve kompleksniju sliku te utječe na psihološki i sociološki razvoj djeteta pa, nažalost, ostaje tijekom cijelog života. 

Mnogi glumci i sportaši su mucali, a među njima su Nicole Kidman, Bruce Willis, Emily Blunt i Tiger Woods

- Mucanje je govorna teškoća koja se lako tretira, ali teško liječi. Ako dijete muca, smanjite napetost u okruženju, govorite nešto sporijim i opuštenijim tempom, no ne toliko sporo da zvučite neprirodno - savjetuje prof. logoped Jadranka Lađarević, osnivačica i vlasnica centra logopedska dijagnostika i terapija “Jezik i govor”. 

Kaže kako je najvažnije održavati prirodan kontakt očima i slušati što vam dijete govori. - Reagirajte na sadržaj, a ne na mucanje. Djetetu prikladnim potvrdama pokažite da ga pažljivo slušate. Nemojte govoriti djetetu da uspori i ne požurujte ga prekidanjem ili dovršavanjem rečenice umjesto njega. Izbjegavajte pitanja koja zahtijevaju složene odgovore. Nemojte od mucanja učiniti nešto čega se dijete treba sramiti, nego mu pozitivnim ohrabrenjem i pohvalama pomognite da izgradi bolju predodžbu o sebi - savjetuje prof. logoped Jadranka Lađarević.

Poteškoće u govoru pojavljuju se između druge i pete godine

Prekid veza između centra za govor i centra za jezik uzrokuje poteškoće u govoru, odnosno mucanje koje obično počinje između druge i pete godine. Mucanje se četiri puta češće pojavljuje kod dječaka no djevojčica.

Mucanje u pubertetu posljedica je ozljeda živčanog sustava

Od svih oblika mucanja oko pet posto se prvi put pojavljuje u pubertetu i odrasloj dobi. Ti oblici najčešće nastaju kao posljedica poremećene zdravstvene ravnoteže organizma ili kao popratni simptom različitih oboljenja ili ozljeda središnjega živčanog sustava. 

Prve riječi u rečenici češće se netočno izgovaraju 

Na pojavu mucanja utječu vrsta i duljina riječi, mjesto riječi u rečenici te riječi koje počinju suglasnikom ili spojem suglasnika u prvom slogu. Riječi koje su na početku rečenice češće se netečno izgovaraju od riječi koje su na kraju.

Aplikaciju za pametni telefon osmislio tinejdžer 

Postoji nekoliko aplikacija za pametne telefone i tablete koje su osmišljene kako bi pomogle onima koji mucaju - Balbus Speech, Fluently, Smarty Ears i The Stammurai čiji je tvorac tinejdžer koji i sam muca.

Ne prekidajte dijete, pustite ga da formira rečenicu

Ako je riječ o fiziološkome mucanju, roditelj ni u kom slučaju ne smije ispravljati dijete niti mu skretati pozornost na netečan govor. Djetetu treba dati dovoljno vremena da bez prekidanja formira rečenicu. Što su roditelji opušteniji te vrše manji pritisak na dijete, to su veće i šanse da se mucanje s djetetovim razvojem i sazrijevanjem povuče, kaže prof. Maja Skupnjak. Ističe da, ako primijetite da vaše dijete muca, nikad nije prerano da zatražite stručni savjet od logopeda.

Uz pozitivan stav terapija je uspješnija

Ako je riječ o mucanju koje je prisutno i nakon što je prošlo razdoblje djetetova intenzivnoga govorno-jezičnog razvoja, roditelj tada treba poticati dijete da prihvati mucanje te da razvije pozitivan stav prema svom govoru i prema rehabilitaciji, savjetuje prof. logoped Maja Skupnjak.

Troškove terapije M.I.R. potpuno pokriva HZZO 

Terapija prema metodi intenzivne rehabilitacije izvodi se u kombinaciji grupno-individualnog rada s orijentacijom na pojedinca i njegove specifičnosti. 

U grupama je maksimalno 12 pacijenata, a uz maloljetnike u tretmanu mora sudjelovati jedan od roditelja. 

- Roditelj je potpora djetetu, ali i aktivan sudionik terapije. Stoga nastojimo roditelje educirati kako bi nakon povratka u svoje sredine nastavili s djetetom provoditi sve segmente rehabilitacije - napominje prof. logoped Maja Skupnjak. Terapija je cjelodnevna i provodi se u kontinuitetu od osam dana, a važno je istaknuti i da sve troškove rehabilitacije pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku