Obavijesti

Lifestyle

Komentari 58

Od boje do uređenja: Naš dom utječe na zdravlje, seks i psihu

Od boje do uređenja: Naš dom utječe na zdravlje, seks i psihu
1

Crveni i narančasti zidovi povećavaju tjeskobu, prevelik TV za dnevnu sobu izaziva migrene, natrpani prostor smanjuje memoriju, a gusti zastori čuvaju vitkost

VIDEO

Prostor u kojem živimo i boravimo ima veći utjecaj na nas nego što mislimo, tvrde stručnjaci koji ističu kako je prvi korak za bolje zdravlje prigušivanje svjetla u domu. Moderna intenzivna svjetla zbunjuju naš prirodni ciklus sna i buđenja, što može poremetiti i druge tjelesne funkcije, piše Daily Mail

Tako se previše svjetla povezuje s povećanim rizikom hormonalnih poteškoća, dijabetesa, pretilosti pa čak i raka.

- Očito je kako jaka LED osvjetljenja i druge moderne inačice utječu na našu fiziologiju. Predvečer je važno koristiti prigušena i crvenija svjetla koja manje ometaju tjelesni sat - ističe istraživač raka dojke, dr. Richard Stevens.

Pod stresom ste? Okrivite svoje zidove

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako su vaši zidovi intenzivne narančaste ili crvene nijanse, možda je vrijeme da razmislite o promjeni. Prema brojnim istraživanjima te boje povećavaju subjektivan osjećaj stresa i anksioznosti, a čak mogu izazvati i osjećaj svrbeža.

Osim toga, takve jarke boje zidova nas stimuliraju da brže jedemo, što nije dobro za probavu i liniju, zbog čega je za kuhinju najbolje birati neutralne tonove poput bež. Što se tiče spavaće sobe, plava je najbolji odabir - ne samo da pospješuje i produljuje san, već i jača libido, pa se u plavim sobama ljudi češće seksaju.

Fotolia

Gledate TV? Upalite svjetlo

Za najbolje iskustvo pri gledanju televizije proizvođači ističu preporuku udaljenosti sjedišta 1,5 puta veće duljine od dijagonalne širine ekrana. No liječnici ističu kako bi udaljenost trebala biti veća, jer gledanje TV iz te blizine može izazvati naprezanje očiju i biti okidač migrena. Savjetuje se sjediti od dva do tri metra dalje od ekrana bez obzira na njegovu veličinu. Također, savjetuje se gledati televiziju s upaljenim svjetlom, jer se tada oči manje naprežu.

Otvoreni prostor je bolji za pamćenje

Profesor psihologije Gabriel Radvansky sa Sveučilišta Notre Dame ističe kako već jednostavna radnja poput prolaska kroz vrata može ometati memoriju. To nije uvijek loša stvar jer omogućuje veći fokus na trenutnu lokaciju, no u modernim domovima s puno prostorija to znači da zaboravljamo po što smo krenuli čim promijenimo sobu.

Dom s otvorenim planom, primjerice spojenim boravkom, blagovaonicom i kuhinjom, stoga potiče pamćenje, a dodatno rješenje je lišiti dom natrpanog interijera - primjerice puno polica, komada namještaja i ukrasa.

Deblji zastori bolji su za liniju 

Ako imate prozirne zastore i uličnu svjetiljku u blizini prozora, vaš rizik od pretilosti je veći, pokazala je studija američkog Instituta za istraživanje raka. Osvjetljenje remeti REM faze sna, zbog čega je manje kvalitetnog odmora. Neispavanost pak povećava apetit i unos visokokalorične hrane.

Odjeću sušite vani

Kod sušenja odjeće unutar doma, povećava se vlaga u domu. što pak pogoduje nastanku plijesni, grinja i drugih alergena. Spore plijesni mogu uzrokovati respiratorne infekcije, astmu i kašalj. Ako nemate drugog izbora za sušenje rublja, svakako to činite u prostoriji s otvorenim prozorom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru