Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Opasno dijeljenje - mobiteli pa i četkice prenose brojne bolesti

Opasno dijeljenje - mobiteli pa i četkice prenose brojne bolesti
1

Zbog tuđih kemijskih olovki ili četki za kosu lako se zaraziti E. coli, prehladom, pa čak i hepatitisom, a daljinski upravljač je česta meta raznih bakterija i virusa

VIDEO

Iako su nužne u trgovinama, kolica i košare puni su mikroba, a na njih 80 posto nalazi se E. coli, pokazalo je američko istraživanje. No na njima se nalaze i bakterije koje izazivaju gripu, prehladu i dijareju. Kako biste izbjegli moguće zaraze, dezinficirajte ručke i sjedalo za djecu ili obvezno operite ruke prije i poslije kupnje.

 A pripazite i kad sljedeći put budete podizali novac na bankomatu jer su tipkovnice i zasloni na dodir prepuni bakterija. Osim E. coli, na njima se nalazi i bakterija otporna na antibiotike MRSA. Ta bakterija izaziva ozbiljne infekcije na koži, a ponekad može voditi i smrti. Spriječite zaraze dezinficiranjem površina koje dirate te redovitim pranjem ruku. Pokazalo se i da vanjski bankomati sadrže manje bakterija. 

A prenoćite li, primjerice, kod prijatelja ili partnera, ni u kojem slučaju ne upotrebljavajte njihove četkice za zube jer možete “zaraditi” prehladu, gripu, neku od dišnih bolesti, pa čak i hepatitis B. Kad smo već kod dijeljenja, nije dobro posuđivati ni tuđe četke za kosu jer su i na njima pronađeni bakterija MRSA te drugi mikrobi. 

Isto tako, strogo je zabranjeno korištenje tuđih britvica. Čak i ako se ne to ne vidi, zbog posjeklina izazvanih britvicama krvlju se mogu prenijeti opasne bolesti poput hepatitisa B. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ženski mobiteli su prljaviji

Uz brojne bezopasne bakterije na mobitelima se mogu naći opasne E. coli, bakterija MRSA te virusi gripe. Ženski su mobiteli prljaviji od muških zbog bakterija iz šminke, pa ih treba čistiti dezinfekcijskim maramicama te prati ruke. 

Nosite svoju kemijsku olovku

Ne bi smjele posuđivati  ni kemijske olovke jer ih većina stavlja u usta, a tako možete prenijeti respiratorne viruse ili infekcije usta. Ako ih već posuđujete, dezinficirajte ih i obrišite. Na osobnim kemijskama nađeno je više mikroba nego na onima koje stoje na šalterima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru