Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Oprez, plijesan je za zdravlje opasna baš kao i ambrozija

Oprez, plijesan je za zdravlje opasna baš kao i ambrozija
1

S obzirom na prekomjerne kiše, gljivice i plijesan pojačano prijete. Baš poput peluda mogu izazvati simptome koje izaziva alergija te prerasti u astmu

VIDEO

Gljivice su drugi ili treći zdravstveni problem koji nas uništava, a ljudi uopće nisu svjesni gljivica i pljesnivosti u svom okruženju, kaže riječki internist dr. Jadranko Jelić. 

Ljudski organizam okruženje je u kojemu se one lako razvijaju, dodaje, a uzrok mogu biti, primjerice, prljave i vlažne tenisice, prečesta upotreba antibiotika ili prekomjeran unos šećera. No vlažni i prljavi zidovi u podrumu ili kupaonici, vlaga na zidovima tuš-kabine i slično mogu biti pogodan prostor za razvoj plijesni koju alergolozi danas svrstavaju u vrh tablice alergogena koji mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. 

- Danas se plijesan ubraja među češće alergogene s peludi, prašinom i grinjama te travama i korovima kao što je ambrozija. I jednako kao i spomenuti uzročnici, može izazvati niz simptoma koje inače razvija alergija; od upale gornjih dišnih putova, koja se manifestira kao pojačani sekret i curenje iz nosa, preko svrbeža očiju i nosa, do kihanja. A 20 posto alergija povezanih s dišnim sustavom s vremenom može prerasti u astmu - napominje dr. Saša Srića, specijalist interne medicine i pulmolog u KB-u Jordanovac. No dodaje kako se alergije danas uspješno tretiraju lijekovima, pa su posljedice manje izražene nego prije, pri čemu je najvažnije da se uzrok otkrije na vrijeme.

- Važno je da se čovjek već s prvim simptomima alergije javi liječniku opće prakse, koji će ga uputiti pulmologu. Alergija na plijesan otkriva se također standardnim alergološkim testovima, a ako postoji sumnja na astmu, odmah se radi i testiranje plućne funkcije. Dakle, pulmolog će utvrditi je li potrebno samo liječenje rinitisa i blažih simptoma alergije ili su potrebni i lijekovi za astmu - kaže. Dodaje kako je najučinkovitija metoda liječenja ipak prevencija, tj. uklanjanje uzročnika alergije iz okruženja bolesnika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To podrazumijeva održavanje visoke razine higijene kad je riječ o bolesniku, ali i o njegovu životnom prostoru - treba riješiti vlagu iz zidova i spore plijesni koje su se uhvatile oko nje. Ukratko, pazite na: zelene, smeđe ili sive mrlje koje su se uhvatile po rubovima zidova, oko ruba kade ili tuš-kabine, mrlje i promjenu boje na zidovima, prozorima i tepisima, kao i na ustajao miris koji podsjeća na miris prljave ustajale vode. 

S vremena na vrijeme, plijesan se može razviti i u klima-uređajima, oko radijatora ili u kuhinji, gdje se također često stvara para od kuhanja i zidovi se vlaže. Stoga je vrlo važno osigurati dobru ventilaciju u vlažnim prostorijama te redovito servisirati uređaje koji su u doticaju s vodom ili koriste vodu. Kako biste izbjegli pojavu plijesni, vodite računa da sve vodovodne instalacije u stanu budu ispravne, što se odnosi i na cijevi koje su ugrađene u zidove. Redovito prozračujte dom otvaranjem prozora i vrata kako bi se smanjio udio vlage. 

Nakon kupanja i tuširanja ostavite vrata kupaonice neko vrijeme otvorena ili uključite ventilator ako ga imate u toj prostoriji. Također, nakon svakoga kupanja ili tuširanja obrišite vrata tuš-kabine te pločice i prostor oko slavina gdje se voda skuplja. Povremeno prebrišite vlažne površine u kupaonici i kuhinji alkoholom ili sredstvom za čišćenje koji sadrži klor jer uništavaju gljivice. Učinkovit je i koncentrat octa i vode, s visokim udjelom octa. Ako se u nekom kutu nakupe gljivice, uklonite ih brusnim papirom i prebrišite sredstvom s klorom (pritom zaštitite usta i nos kako ne biste udisali spore plijesni). Ako je plijesan zahvatila čitav zid, najprije treba utvrditi i sanirati uzrok pa odstraniti plijesan alkoholom. 

Nabavite odvlaživače prostora

Uložite u izolaciju zidova u vlažnim prostorijama ili ih nakon čišćenja prebojite vodonepropusnom bojom kako se plijesan ne bi vratila. Rabite odvlaživače prostora ako je potrebno.

Ne biste smjeli sušiti ručnike u kupaonici nego na otvorenom

Vlažne ručnike držite u blizini radijatora ili ih iznesite iz kupaonice i objesite na terasi dok se ne prosuše. Nipošto ih ne ostavljajte u kupaonici zgužvane ili obješene.

Spriječite nakupljanje i razvoj plijesni 

Uklanjajte vodu iz kutijica za sapun, onu koja zaostane između umivaonika i zida ili ispod bočica od šampona i sl.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru