Obavijesti

Lifestyle

Komentari 43

Ove kućne biljke čiste zrak od plijesni i otrova za samo 6 sati

Ove kućne biljke čiste zrak od plijesni i otrova za samo 6 sati
1

NASA je proučavala kućne biljke koje mnogi imaju i otkrili da neke bolje filtriraju zrak i uklanjaju hlapljive organske spojeve. Izdvojili su šest kućnih saveznika

VIDEO

Biljke u domu ne samo da su zaslužne za više kisika, već neke od njih imaju sposobnost čišćenja zraka od otrova i plijesni, a time ga ukućani manje udišu, što je svakako odlično za zdravlje. One filtriraju zrak od, primjerice, raznih građevinskih materijala, boja, prašine... 

To nisu samo "bapske priče" - već je NASA došla do tog zaključka nakon proučavanja kućnih biljaka. Otkrili su da neke vrste bolje filtriraju zrak i uklanjaju hlapljive organske spojeve od drugih, piše Health extremist.

Top šest biljaka koje je poželjno imati u kući:

1. Aloa - ona je odlična za podizanje razine kisika u vašem domu. Također, otkrili su da učinkovito apsorbira formaldehid, ugljični dioksid i ugljični monoksid. Jedna aloa postiže što i devet bioloških pročišćivača zraka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Zeleni ljiljan (Chlorophytum Comosum) - sposobna je obavljati fotosintezu pod minimalnom rasvjetom. Odlično apsorbira otrove iz zraka kao što su formaldehid, stiren te ugljični monoksid i benzen. Jedna biljka učinkovito će pročišćavati prostor od 200 četvornih metara.

3. Bršljan (Hedera Helix) - ovu biljku bi definitivno baš svatko trebao imati u kući. Bršljan uklanja 60 posto plijesni iz zraka i 58 posto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor.

4. Ljiljan mira (Spathiphyllum "Mauna Loa") - odlično uklanja kemijske otrove iz zraka. Ova kućna biljka filtrira benzen iz zraka kao i formaldehid i trikloretilen. 

5. Svekrvin jezik (Sansevieria Trifasciata "Laurentii") - idealna kućna biljka, gotovo neuništiva. Vrlo je otporna i treba joj malo do ništa svjetla za fotosintezu. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu jer kisik proizvodi i noću.

6. Fikus (Ficus Elastica) - osobito je učinkovita u čišćenju zraka od formaldehida. Također ne trebaju puno svjetla i lako je brinuti za njih, nisu zahtjevne. Ali, pripazite imate li malu djecu ili kućne ljubimce jer listovi mogu biti otrovni.

NASA kaže da bi trebalo imati između 15 i 18 ovih biljaka za prostor od 500 četvornih metara. Znači, za 80 "kvadrata" dovoljno je tri do četiri komada. Ne zaboravite jednu staviti  u spavaću sobu jer i u njoj provodimo puno vremena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje