Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Ovisni o šećeru: Nudite djeci povrće, slatkiše će sami otkriti

Ovisni o šećeru: Nudite djeci povrće, slatkiše će sami otkriti
2

Zdrave prehrambene navike nešto su čemu se dijete može vratiti kad prođe faza "jedem samo crveno" i njoj slične. Potreba za šećerom je naučena

VIDEO

Moji klinci smiju sve probati. Dopustim im ponekad i stvari za koje znam da imaju katastrofalan sastav, ali pričamo kako to ima puno šećera ili umjetnih boja koje tijelu ne trebaju i zato to ne jedemo često. 

Tako kaže kolumnistica portala klokanica.hr i autorica bloga finepapice.net Antonija Bilić Arar. Mama Dore (6) i Damjana (3) ima pravilo da ne nudi slatkiše, smoki i “junk food”.

- Ako inzistiraju, dobiju, ali dozirano. Oko toga nema muke jer su se naviknuli da se nešto ne jede svaki dan, a nije im ni pred očima, pa se ne sjete tražiti - kaže Antonija. 

A vezano za dvojbu kada djeci ponuditi slatkiše, ima jasan stav.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Najčešći odgovor je ‘negdje nakon prvog rođendana’. Što se mene tiče - nikad. To ne znači da su mojoj djeci slatkiši zabranjeni, da ih skrivam po kući i čupam iz ruku čokoladicu koju netko želi podijeliti s njima u parku. To doslovno znači da im slatkiše nismo nikad ponudili dok oni nisu znali za njih. Čekali smo da traže sami - kaže Antonija, čiji stav često nailazi na kritike kako “ne treba djetetu uskraćivati slatkiše jer će ih biti željno, a prije ili kasnije će se oteti roditeljskoj kontroli”.

Budući da je slatkiše teško izbjeći, nutricionisticu Tenu Niseteo, specijalisticu za kliničku dijetetiku i metabolizam u Klinici za dječje bolesti Zagreb, pitali smo koje proizvode svakako treba izbjegavati, a koji su ipak nešto bolji izbor.

- Uvijek valja izabrati one slatkiše koji osim šećera djetetu daju hranjive sastojke, kao što su bjelančevine, vitamini i minerali. Lizalice, tvrdi bomboni, karamele, jednostavni keksi te sokovi najlošiji su izbor jer se radi o proizvodima koji su gotovo čisti šećer, voda, boje i arome - savjetuje nutricionistica. 

Napominje kako su bolji izbor među gotovim proizvodima mliječni deserti namijenjeni djeci, sa smanjenim udjelom šećera, sladoled, voćni deserti te integralni keksi i tamna čokolada. Dodaje kako se davanje slatkiša može odgađati sve dok dijete ne počne ići na rođendane, što je najčešće dob od dvije ili tri godine. No šećer bi trebalo maksimalno izbjegavati u prvoj godini života, a pripaziti na količine i poslije. 

- Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje od 50 do 100 kalorija iz jednostavnih šećera na dan za djecu od jedne do četiri godine. To su od dvije do četiri žličice. Previše šećera glavni je uzrok karijesa, debljine i pojave proljeva u djece - kaže Niseteo. 

Ne sokovima 

Za žeđ se pije voda. Sokovi su naučena potreba koju malo dijete nema. Nećete zakinuti svog dvogodišnjaka ni za kakvo iskustvo ne ponudite li mu industrijski sok, u kojem je hrpa nepotrebnog šećera. 

Slatkiši nisu nagrada 

Povremena čokolada ili keks djetetu neće naštetiti, no svakodnevno navikavanje na slatke okuse te korištenje slatkiša kao nagrade treba apsolutno izbjegavati, kaže nutricionistica Tena Niseteo.

Napravite zdravu slasticu za djecu

Sastojci: 80 g zobenih i rižinih pahuljica ili Muesli, 30 g nasjeckanih namočenih grožđica, 2 banane, 2 žlice meda ili agavina sirupa, 4 žlice mrvica kokosa, malo cimeta

Priprema: U zgnječene banane dodajte sve pahuljice, grožđice, cimet i med (odnosno agavin sirup).

Sve zajedno dobro izmiješajte i potom od smjese prema želji napravite kuglice, medaljone ili pločice. Zatim ih uvaljajte u kokosove mrvice i dobar tek.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru