Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Parovima smanjene plodnosti u začeću može pomoći Sunce

Parovima smanjene plodnosti u začeću može pomoći Sunce
1

Sunčanje pospješuje proizvodnju ženskih spolnih hormona, uravnotežuje ovulaciju, ali i utječe na poboljšanje broja spermija, a sve to zbog utjecaja vitamina D

VIDEO

Parovi koji pokušavaju začeti povećali bi svoje šanse za potomstvom sunčanim odmorom, ne samo zbog opuštanja, već i zbog boljeg reproduktivnog zdravlja, tvrde znanstvenici Sveučilišta Graz. Vitamin D, koji je poznat kao sunčev vitamin, ključan je za ravnotežu spolnih hormona i poboljšanja broja spermija kod muškaraca, prenosi Daily Mail.

Tako se, pod utjecajem vitamina D, koji se stvara u kostima pri sunčanju, razine ženskog spolnog hormona progesterona povećavaju za 13 posto, a estrogena za 21 posto, što pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa i olakšava začeće.

Također, vitamin D stimulira proizvodnju muškog spolnog hormona testosterona, čime jača libido muškarca. To objašnjava zašto su stope začeća u padu tijekom zime i na svome vrhuncu ljeti u sjevernim zemljama, kažu austrijski znanstvenici. Zima utječe i na reproduktivni sustav žena, koje tada manje ovuliraju i njihova jajašca imaju manje šanse za uspješnu implantaciju u maternici.

Znanstvenici su do saznanja o važnosti D za začeće došli uz pomoć studije na preko 2300 ljudi, a to su potvrdile i brojna istraživanja na životinjama. Kod glodavaca šanse za začeće opadaju za 73 posto ukoliko nisu izloženi sunčevoj svjetlosti, a nedostatak vitamina D dokazano ugrožava razvoj pomladaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako se vitamin D može pronaći u jajima, ribljem ulju i životinjskim jetrima, više od 80 posto dnevnih potreba organizam proizvodi pod utjecajem UVB zraka koje upija preko kože.

- Ljudi bi mogli više vremena provoditi na suncu uz adekvatnu zaštitu te tako povećati svoje izglede za proširenje obitelji - naglasila je voditeljica studije, dr. Elisabeth Lerchbaum.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam