• Članak
  • Komentari 0
  • Share 1
  • Tweet4

Prestanak pušenja znači manji rizik od dijabetesa

Pušenje više od kutije cigareta na dan povećava za 61% rizik od dijabetesa tipa 2, a za 23 posto je veći rizik u bivših pušača, tvrde znanstvenici

Utorak, 18. 12. 2007. u 06:30    Piše: Jasmina Branilović
Prestanak pušenja znači manji rizik od dijabetesa shutterstock U Hrvatskoj puši 34 posto muškaraca i 22 posto žena
Ljudi koji popuše najmanje 20 cigareta na dan imaju 61 posto veći rizik da obole od dijabetesa tipa 2 nego nepušači, tvrde švicarski znanstvenici. Istraživanje je pokazalo da i pušenje manje od kutije cigareta na dan povećava opasnost oboljenja od šećerne bolesti za 44 posto u odnosu na nepušače. Uz premalo vježbanja, masnu ili visokokaloričnu hranu te sjedilački način života cigarete su, prema novoj švicarskoj studiji, među glavnim uzročnicima dijabetesa. Pušenje ometa tijelo da normalno koristi inzulin te tako razvija dijabetes tipa 2, objašnjavaju liječnici. Prestanak pušenja smanjuje rizik. No čak i bivši pušači još imaju 23 posto veći rizik od dijabetesa od nepušača.
Dijabetes tipa 2 obično se polako razvija u odraslih starijih od 35 godina, a javlja se bez vidljivih simptoma pa se otkrije tek nakon nastalih kroničnih komplikacija. Prestanak pušenja jedini je način da rizik od dijabetesa, raka pluća te srčanog ili moždanog udara svedete na najmanju moguću mjeru, savjetuju znanstvenici. Također, u prevenciji dijabetesa tip 2 važna je zdrava i uravnotežena prehrana te fizička aktivnost.

Tagovi: pušenje, dijabetes, šećerna bolest, zdravlje, rak pluča, zdrava prehrana

Komentari Pogledaj sve komentare
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar