• Kolumna
  • Komentari 7
  • Share 11
  • Tweet1
Andrea Šitum

PRIRODA LIJEČI

Andrea Šitum

09.11.2012. Arhiva kolumni:

Pripravci iz 'zelene' ljekarne otklonit će sve zimske tegobe

Ojačajte imunitet prirodnim pripravcima na bazi eteričnih ulja od ekualiptusa, ružmarina i vriska, nemojte zaboraviti na vitamin C i D te na čajeve i sirupe


Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovoga puta osvrnula se na prehladu i gripu te kako ih spriječiti. 

Čitatelji se često nađu u čudu što od brojnih preparata na policama ljekarni i biljnih ljekarni odabrati za podizanje imuniteta, prevenciju zimskih respiratornih infekcija i kao za njihovo liječenje. 

Moram priznati da sam i ja imala sličnu dvojbu sve dok se, metodom eliminacije, neki pripravci ipak nisu izdvojili. Tu je u prvom redu beta-glukan koji koristim za dugoročno podizanje imuniteta, a koji bi bilo korisno početi uzimati u dozi od 500 mg dnevno s prvim hladnijim danima kao prevenciju gripe respiratornih infekcija. 

Oboružajte se beta-glukanom, oleokapsulama mravinca, uljima ravensare, eukaliptusa, ružmarina, vriska. Ne zaboravite čajeve, tinkturu ehinaceje te sirup od smrekovih vršaka

Potom, obavezni sastojak moje zelene ljekarne su i oleokapsule mravinca (Origanum compactum), o kojima smo već pisali u kolumni. U kapsulama se nalaze točno određene doze kemotipiziranog ulja aromaterapijske kvalitete i preporučila bi ih već kod prvih simptoma grlobolje, sinusitisa i svih virusnih i bakterijskih infekcija zbog njihova učinkovita antibakterijskog i antivirusnog djelovanja. 

Od eteričnih ulja važnih za ovo doba godine izdvojila bih ravensaru kemotip cineol, eukaliptus radiatu, niauli kemotip cineol, čajevac, eukaliptus globulus, ružmarin kemotip verbenon i primorski vrisak. Djelotvornu uljnu mješavinu kod početnih simptoma virusne infekcije pripremit ćete od 14 kapi eteričnog ulja ravensare kemotip cineol, 8 kapi eteričnog ulja niauli kemotip cineol, koji ćete pomiješati s 10 ml nekog baznog, brzoupijajućeg ulja (makadamija, lješnjak). Deset do 15 kapi ove mješavine lagano se umasira u gornji dio leđa i prsa pet puta dnevno. Oboružajte se još i čajevima od korijena bijelog sljeza, bazge, anisa, timijana i podbjela. Dodajte ovom popisu i kvalitetnu tinkturu ehinaceje, pripravljenu obavezno od svježe biljke, kao i sirup od smrekova vrška, a ne zaboravite niti na C i D vitamin. Vaša je zimska ljekarna spremna, a vi sigurni da imate sve što vam je potrebno da bez većih problema i komplikacija dogurate do proljeća. 

Tagovi: priroda liječi, kolumna, fitoterapeutkinja, andrea šitum

Izdvojeni komentari 7 komentara Pogledaj sve komentare
09.11.2012., 13:13

fićek: od "zelene" ljekarne bi bilo za očekivati sve samo ne da mi preporuča beta-glukan i vitamine C i D, valjda u kapslulama...!

11.11.2012., 13:16

Andrea Šitum: receptura za antivirusnu mješavinu glasi ovako - negdje se izgubio dio s eukaliptusom radiata pa kopiram iz originalnog dokumenta... "Djelotvornu uljnu mješavinu kod početnih simptoma virusne infekcije pripremit ćete od 14 kapi et. ulja ravensare kt. cineol, 8 kapi et. ulja eukaliptusa radiata i 8 kapi et. ulja niauli kt. cineol koje ćete pomiješati s 10 ml nekog baznog, brzoupijajućeg ulja (makadamija, lješnjak). Deset do petnaest kapi ove mješavine lagano se umasira u gornji dio leđa i prsa pet puta dnevno."... prikaži sve

13.11.2012., 15:46

martina55: ja sam prije tri tjedna počela piti ulje crnog kima, tri kavene žlice tijekom dana, vidjet ćemo učinak, treba ga piti minimum tri mjeseca :))

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar