Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Proljetni detoks: Poboljšava probavu, ali i 'briše' glavobolje

Proljetni detoks: Poboljšava probavu, ali i 'briše' glavobolje
1

Da biste nakon zime i Uskrsa skinuli višak kilograma te napunili baterije, važno je očistiti tijelo od nakupljenih otrova - zato izbjegavajte prženu i prerađenu hranu

VIDEO

Mjeseci jednolične zimske prehrane i manjka kretanja za sobom često ostavljaju umor, bezvoljnost, a i pokoji kilogram viška. Stoga je proljeće idealno vrijeme za detoksikaciju, odnosno čišćenje tijela. 

- Detoksikacija je normalan tjelesni proces uklanjanja ili neutraliziranja toksina kroz debelo crijevo, jetra, bubrege, pluća, limfne žlijezde i kožu. Cilj je detoksikacije ukloniti višak masnoće iz jetara, osloboditi žuč da ponovno pravilno radi, eliminirati otrovni otpad, otopiti nagomilane kamence u žuči i jetrima te regenerirati oštećene i uništene stanice jetara - ističe nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Program detoksikacije trebao bi biti prilagođen načinu života, zdravstvenom stanju i prehrambenim navikama.  

- Postoje različite vrste detoksa, a mnogima su zajednički niskokaloričan unos hrane te povećan unos voća, povrća i vode. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Detoksikacijska prehrana temelji se na jednostavnoj hrani poput sirova voća i povrća, sokova te juha od povrća. Uključuje i sušeno voće, klice žitarica i povrća, repu te tamno lisnato povrće kao što su kelj, raštika i blitva - objašnjava Sandra Marić Bulat. Tijekom detoksikacije treba pripaziti i na način pripreme hrane - voće i povrće možete jesti sirovo u salatama, pripremati svježe iscijeđene sokove ili hranjive juhe. Dobar način pripreme je i kuhanje na pari jer se tako gubi manje hranjivih tvari, a prženje na ulju treba strogo izbjegavati. Također je dobro barem nekoliko dana izbaciti proizvode od rafiniranih žitarica. Radije jedite smeđu rižu, heljdu, proso i zob. Iskušajte i “egzotične” žitarice poput amaranta i kvinoje koje su iznimno bogate bjelančevinama pa se stoga preporučuju i vegetarijancima. Grašak, leća i grah također su dio detoksikacije, ali i bademi, indijski oraščići, orasi, sjemenke suncokreta i bundeve te sezam. No pokušajte nabaviti neposoljene jer višak soli može poništiti učinak detoksikacije. 

Salate od sezonskog povrća začinite nerafiniranim uljem - preporučuju se maslinovo, laneno i ulje konoplje. Dodajte i nekoliko kapi limunova ili narančina soka, a kupovne preljeve izostavite. 

Čišćenje briše kile, ali i bolove, stres...

Detoksikacijska dijeta odlična je i za skidanje zimskih kilograma, no pritom treba paziti da se ne izgladnjujete.

- Za zdravo mršavljenje važno je osigurati tijelu sve potrebne hranjive tvari i prirodnim putem potaknuti sagorijevanje masti. Upravo su zato detoksikacijski napici idealan izbor - ističe nutricionistica Sandra Marić Bulat i dodaje:

- Ako probavni sustav ne radi kako treba, zdravo mršavljenje je nemoguće. Loša probava ometa tijelo u sagorijevanju masnoća i uzrokuje nakupljanje otrova, zbog čega se pojavljuju umor i bezvoljnost. Namirnice iz detoksikacijskih napitaka lako su probavljive, sadrže vlakna i reguliraju probavu. Sokovi, čajevi i juhe mogu se kombinirati s niskokaloričnim obrocima te se tako zadovoljava unos svih potrebnih hranjivih tvari. Ako ih tijelo ne dobije, bez obzira na broj kilograma, misli da je pothranjeno i stalno traži nove hranjive sastojke, zbog čega se češće pojavljuje glad - objašnjava ona. 

Detoksikacijska dijeta stoga ne smije uključivati izgladnjivanje niti preskakanje obroka, a dovoljno je da traje od tri do sedam dana. Predugo ograničavanje jelovnika može imati negativan učinak i izazvati pad imuniteta. No neke zdrave navike možete trajno usvojiti, a jedna od njih je pijenje svježih sokova od voća i povrća. Kao dodatak uravnoteženoj prehrani, sokovi povoljno djeluju na zdravlje čitavog organizma. 

Za čvrste kosti tako je korisna bijela repa koja sadrži visok postotak kalcija, gušterači pogoduje prokulica koja sadrži nužne elemente za stvaranje inzulina te se stoga preporučuje kod dijabetesa. Breskva i šljiva dobre su za sprečavanje zatvora, celer olakšava probavu, a špinat čisti i regenerira probavni trakt. 

Superzdrava cikla potiče stvaranje crvenih krvnih tjelešaca, grožđe, jabuka, limun, limeta i češnjak imaju izvrsna svojstva koja osnažuju srce, a za osnaživanje jetara i suzbijanje bolesti preporučuje se sok od kupusa. Boli li vas glava, pokušajte popiti malo soka od celera, sok od kivija, kao i od marelice te manga idealan je za otklanjanje umora, stresa i povišene temperature, a zelena salata, zahvaljujući siliciju koji sadrži, revitalizira kosu i kožu. Naravno, ove sastojke možete kombinirati u ukusne koktele.

Sok od crne rotkve može biti opasan

Kao narodni lijek za žuč i jetra često se preporučuje sok od crne rotkve. No iako salatu od ribane rotkve možete jesti bez straha, svakodnevno pijenje većih količina soka od crne rotkve može izazvati za život opasan toksični hepatitis. 

Domaći preljev učinit će salatu još zdravijom

Pomiješajte 4 žlice maslinova ulja s 3 žličice jabučnog octa, a potom dodajte sitno nasjeckani češanj češnjaka te 5 žlica nasjeckanoga svježega začinskog bilja - to može biti vlasac, peršin, bosiljak, mažuran ili origano. 

Voda olakšava detoks izvana i iznutra 

Pijte najmanje dvije litre vode na dan kako bi se štetne tvari pojačano izlučivale mokrenjem i znojenjem. Korisno je i naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom (u intervalima od 30 sekundi) te suho četkanje kože. 

Dugačke šetnje povećavaju učinak detoks-dijete

Tijekom detoksikacijske dijete posve izbacite kavu, alkohol, crni čaj i gazirana pića. Pijte što više vode ili svježih sokova. Večeru jedite što ranije, i to ribu i salatu. Poslije večere otiđite u dulju šetnju kako biste blago potaknuli metabolizam. 

Detoks-jelovnik

Doručak: šalica zobenih pahuljica i 2 dl jogurta, zeleni čaj s limunom, čaša vode

Ručak: skuša sa žara (250 g), kockice kuhanoga krumpira s maslinovim uljem, salata od matovilca, rikule i limuna 

Užina: voćna salata čaj od koprive

Večera: salata od tune, zelena salata, rikula, rajčica, maslinovo ulje, češnjak, limun, čaj od maslačka

Proljetni detoks

Iako djeluje slatko i kalorično, sok od mrkve pomaže u gubitku kilograma, pokazuju istraživanja. Mrkva se odlično kombinira sa sokovima od voća i povrća. Bogata je vitaminima, a odlična je za navikavanje na povrtne sokove. Sastojke samo izmiksajte u sokovniku

Vitaminska bomba

Nasjeckana jabuka, oguljena i nasjeckana naranča, 2 oguljene i naribane mrkve, 150 ml soka od naranče

Fina mandarina

250 ml soka od mrkve, 2 oguljene i nasjeckane mandarine

Povrtni afrodizijak 

3 lisnata celera (prerezana po sredini), 2 nasjeckane mrkve i 2 jabuke

Proljetni koktel

Svežanj rotkvica bez lišća,jabuka (bez peteljke i nasjeckana), 3 nasjeckane mrkve

Pikantni pastrnjak

2 velika nasjeckana pastrnjaka, nasjeckana mrkva, 2 oguljene naranče

Popajev napitak

4 nasjeckane mrkve, svežanj listova špinata, jabuka (bez peteljke i nasjeckana)

Recepti protiv umora

mrkva, 2 lista salate, 5 listova špinata, korijen celera, pola avokada, rajčica

Smoothie

Svakog bi dana trebalo pojesti barem pet porcija voća i povrća, po mogućnosti što raznovrsnijeg. Srećom, računa se i voće koje izmiksate i popijete.

Iako su manje uobičajeni, sokovi od povrća još su učinkovitija pomoć u čišćenju organizma od otrova. Oni ublažavaju želučanu kiselinu, opskrbljuju tijelo potrebnim mineralima, a za bolji okus možete im dodati malo soli ili papra. Najbolje ih je piti na prazan želudac ili 20-ak minuta prije jela. 

Ako niste navikli na sokove, za početak će vam biti dovoljna čaša na dan. Najbolje je početi s najumjerenijima kao što su sok od jabuke ili mrkve, a nakon nekoliko dana možete početi pripremati intenzivnije kombinacije i piti više sokova. Uglavnom se smatra da su dvije-četiri čaše soka prikladan dodatak prehrani, a sve više od toga je previše, osim u posebnim kurama za mršavljenje. Za pripremu detoksikacijskih napitaka upotrebljava se svježe voće i povrće. Ono odmrznuto, konzervirano ili ukiseljeno umanjit će vrijednost napitka. 

Iako je za pripremu sokova od povrća korisno nabaviti kvalitetan sokovnik, u nuždi povrće možete nasjeckati, samljeti u mikseru i procijediti ga kroz gazu. Čak i obična limunada olakšat će detoksikaciju tijela, osobito ako joj dodate malo cimeta, a sokovi od naranče i grejpa vrlo su laki za pripremu. Crveni grejp izuzetno je učinkovit u snižavanju razina “lošega” kolesterola i triglicerida. Ipak, grejp se ne bi trebao kombinirati s nekim lijekovima, stoga se savjetujte s liječnikom. Liječnički savjet obvezno je zatražiti i ako se neko vrijeme želite “hraniti” isključivo sokovima.

 Riječ stručnjaka: Sandra Marić Bulat

Dugotrajan post izaziva ozbiljne probleme

S detoksikacijom moraju biti posebno oprezni ljudi visokog rizika - stariji, dijabetičari, trudnice, djeca i kronični bolesnici. Svakako se preporučuje savjetovati s liječnikom. Dugotrajan post može prouzročiti ozbiljnije zdravstvene probleme. Potencijalne su nuspojave manjak energije, nizak šećer u krvi, bolovi u mišićima, umor, vrtoglavica ili nesvjestica i mučnina. Unos hrane koji vodi naglu mršavljenju može usporiti metabolizam i potrošnju masnoća, a istodobno se gubi mišićna masa.

Jednostavni napitak od citrusnog voća

Sastojci: dva grejpa, naranča, pola limuna

Priprema: Iscijedite grejp, naranče i limun, sve pomiješajte i dodajte vode prema ukusu. Ovaj napitak prema želji možete zasladiti s malo limuna, javorova sirupa ili stevije. Detoksifikacijskim sokovima nemojte dodavati šećer. 

Zelena vitaminska detoks-bomba

Sastojci: nekoliko listova špinata, 3-4 mrkve, šaka peršinovih listova, 2-3 grančice celera, komadić naribanog đumbira, pola šalice prirodnoga voćnog soka, 1/4 šalice vode

Priprema: Grubo usitnite sve sastojke i izmiksajte ih u sokovniku. Ovaj napitak koristan je za čišćenje krvi te poticanje rada bubrega i probavnog sustava, a preporučljivo ga je redovito piti od dva do tri puta na dan.

Supernapitak od krastavaca i limuna

Sastojci: 750 ml soka od krastavaca, 250 ml limunova soka (obvezno svježe pripremljeno), žlica ulja od lanenih sjemenki

Priprema: Pomiješajte svježi sok od krastavaca i svježi limunov sok te dodajte žlicu ulja od lanenih sjemenki. Ovaj napitak bit će ukusan i onima koji nisu navikli na sokove od povrća. Krastavci djeluju blago diuretički, limun opskrbljuje tijelo vitaminom C, a laneno ulje izvor je korisnih omega-3 masnih kiselina.   

Čarobna čajna mješavina

Upravo u proljeće rastu mnoge biljke koje potiču čišćenje organizma. Među najdjelotvornijima i najdostupnijima su kopriva, maslačak i breza.

Za proljetnu se kuru od listova ovih triju biljaka u jednakim omjerima može napraviti učinkovita čajna mješavina za čišćenje organizma koja djeluje već nakon prve šalice. Budući da ima snažan diuretički učinak (tj. pospješuje izlučivanje tekućine), uz njega je dobro piti i mnogo obične vode. Kopriva, maslačak i breza ne pomažu samo pri čišćenju bubrega nego i potiču cjelokupni metabolizam. Ove biljke čiste krv, potiču aktivnost probavnog sustava, bolji rad jetara i izlučivanje žuči.

Za maksimalnu učinkovitost listove bilja treba rabiti u što svježijem stanju. No ako nemate prilike u nezagađenoj prirodi svakodnevno brati bilje za čaj, možete se poslužiti i sušenim biljem iz ljekarne. Maslačak (korijen i listovi) se od davnina koristi za detoksiciranje i jačanje jetara. U Njemačkoj se ekstrakt maslačka prodaje kao prirodni lijek za probleme sa žuči i jetrima. Iako vrlo učinkovit, maslačak je toliko blag da ga smiju jesti i djeca, a osobito se preporučuje tinejdžerima koji pate od akni.

Premda su i najmanji listovi maslačaka gorki, upravo su te gorke tvari zaslužne za poticanje probave. Da biste lakše podnijeli taj okus, salatu od maslačka možete pripremiti s krumpirom i začiniti aromatičnim octom. Na salatu je dobro pripremati i srijemuš (medvjeđi luk) koji čisti organizam još učinkovitije od češnjaka, s kojim dijeli sličan miris. No smiju ga brati samo oni koji ga dobro poznaju kako bi se izbjegla mogućnost zamjene s otrovnim biljem sličnih listova koje ne miriše na češnjak pa ga radije kupite na tržnici.

Koprivu se pravi kao čaj ili kao špinat

Listovi koprive gotovo su neizostavni sastojak čajeva za čišćenje krvi, poticanja boljeg rada jetara, snižavanje masnoća u krvi, za pojačavanje cirkulacije, a korijen je lijek protiv povećane prostate. Kopriva olakšava probavu masne hrane, a za jelo možete pripremati vrškove koprive kao što biste pripremili špinat.

Mirisna bazga pomaže pri mršavljenju

Cvjetovi bazge često su sastavni dio mješavina za detoksikaciju i mršavljenje jer ih obogaćuju ugodnim okusom i mirisom. Povoljno djeluje na probavu i mokraćne putove, poboljšava funkciju bubrega i oslobađanje od suvišne tekućine te jača imunitet.

Dodajte cimet i jelo će manje debljati

Biljnim čajevima, ali i uobičajenim jelima dobro je dodati malo cimeta jer on snižava razinu šećera u krvi te potiče bržu preradu ugljikohidrata. Stoga je koristan za mršavljenje.

Dodajte malo koromača za bolju probavu

Koromač poboljšava probavu i apsorpciju hrane, a zahvaljujući sastavu eteričnih ulja, potiče lučenje probavnih enzima. Poznat je i kao sredstvo koje smanjuje vjetrove u crijevima. Potiče lučenje viška tekućine iz organizma.

Pikantni đumbir ubrzava rad metabolizma

Đumbir pomaže protiv mučnine, ali i ubrzava metabolizam te pospješuje izlučivanje toksina. Svježi đumbir mnogo je učinkovitiji od sušenog, a i intenzivnijeg okusa. Dodajte ga pikantnim jelima ili upotrijebite u čajnim mješavinama.

Svakog dana popijte tri šalice zelenog čaja

Zeleni čaj vrlo je koristan kao pomoć pri detoksikaciji i mršavljenju. Svakog dana najbolje je popiti dvije-tri šalice. Također, otklanja umor i razbuđuje pa može zamijeniti jutarnju kavu, a bogat je i antioksidansima koji štite od mnogih bolesti.

Čaj kao dodatak prehrani na dijeti

Sastojci: listovi koprive, listovi paprene metvice, sjeme koromača, korijen maslačka

Priprema: U hladnu vodu stavite pola žličice korijena maslačka, zakuhajte i lagano kuhajte 2-3 minute. U međuvremenu pomiješajte ostale biljke (svježe ili sušene). Čaj s maslačkovim korijenom prelijte u šalicu ili čajnik, dodajte mješavinu ostalih biljaka, zakuhajte i ostavite da odstoji 10 minuta. Ovaj napitak bogat je mineralima pa je koristan kao dodatak prehrani na restriktivnim dijetama ili postu.

Maslačkov čaj za mršavljenje

Sastojci: listovi koprive, listovi biljke yerba maté (možete je nabaviti u specijaliziranim trgovinama), glog, maslačkov korijen

Priprema: U hladnu vodu stavite pola žličice korijena maslačka, zakuhajte i lagano kuhajte 2-3 minute. U međuvremenu pomiješajte ostale biljke (svježe ili sušene). Čaj s maslačkovim korijenom prelijte u šalicu ili čajnik, dodajte mješavinu ostalih biljaka, zakuhajte i ostavite da odstoji 10 minuta. Čaj ubrzava metabolizam i mršavljenje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru