• Članak
  • Komentari 1
  • Share 1
  • Tweet4

Pucaju li živci, ispred očiju se vide točke i velike mrlje

Svjetlosni krugovi ispred očiju mogu biti jedan od prvih znakova glaukoma ili mrene, a točkice ili mrlje su znakovi pucanja očne mrežnice

Utorak, 19. 5. 2009. u 06:30    Piše: Nika Borovac
Pucaju li živci, ispred očiju se vide točke i velike mrlje Shutterstock Oči su ogledalo zdravlja
Godišnji pregledi kod oftalmologa, specijalista za očne bolesti, nužni su za praćenje zdravlja očiju i dijagnosticiranje mogućih poremećaja. Točkice i mrlje u vidnom polju mogu biti uobičajeni znakovi starenja ili umora, ali i način na koji organizam upućuje na opasne bolesti.
- Mrlje koje idu prema dolje i izgledaju kao da vam je netko prosuo kutiju žitarica ispred nosa mogu upućivati na pucanje mrežnice koja sadrži brojne živce i krvne žile - upozorava američki oftalmolog Richard Rosen.
Jedan od razloga pojave svjetlosnih krugova ili “aureola” je česta kod ljudi koji nose kontaktne leće i nastaje zbog nakupine proteina ili prljavštine. No krugovi mogu biti jedan od prvih znakova glaukoma ili mrene.
Rezultati nove studije bostonskog sveučilišta pokazuju da će se u bližoj budućnosti jednostavnim testiranjem oka moći provjeriti opasnost od Alzheimerove bolesti u najranijoj fazi. Dr. Lee Goldstein i njegovi suradnici su pomoću posebnog lasera uspjeli prepoznati poseban protein koji se pojavljuje kod oboljelih. Znanstvenici se nadaju kako će ovo otkriće pomoći u liječenju ove  bolesti.
>>Neki znakovi hipertireoze, odnosno pojačanog rada štitnjače mogu biti podbuhlost oko očiju, pojačano suzenje i rijetko treptanje te neuobičajena osjetljivost na svjetlo. Oči mogu poprimiti izbuljeni pogled, a često je smanjena i oštrina slike.
>>Zbog snižene razine hormona u menopauzi žene mogu primijetiti pojačanu suhoću očiju, peckanje i svrbež. Liječi se kapima i treba izbjegavati suhi sobni zrak, sušilo za kosu, zadimljene prostorije, vjetrovito vrijeme i agresivnu šminku.
>>Crvenilo bjeloočnica se javlja zbog pretjerivanja u alkoholu koji širi krvne žile, zbog čega oči izgledaju iritirano, ili alergija za koje su najednostavniji lijek umjetne suze.


Tagovi: oko, oči, vid, mrena, zdravlje, infarkt, upala, bolesti

Izdvojeni komentari 1 komentara Pogledaj sve komentare
20.03.2015., 17:18

Aleksa123: Imam problem sa time pojavljuje mi se kaco zuta mrlja musica pred ocima i gde god pogledam ona mi se tu pojavi u skoli sam gledao maloo duze u sunce da li nije zbog toga imam 14 godina pomoziteeee

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar