Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Razbudite se prirodno: Limun i sjemenke napunit će 'baterije'

Razbudite se prirodno: Limun i sjemenke napunit će 'baterije'
1

Birajte hranu koja obiluje prehrambenim vlaknima, poput cjelovitih žitarica jer sporije prolaze kroz probavni sustav. Osjećaj sitosti traje dulje nakon jela

VIDEO

Prvi simptomi koji upozoravaju da se loše hranite su umor i iscrpljenost. Problem je moguće riješiti promjenom prehrambenih navika tako da se upoznate s nutritivnim vrijednostima te glikemijskim indeksom namirnica koje konzumirate, uvođenjem redovitih obroka i kretanja, kao i dovoljno sna.

- Protiv umora ključno je nekoliko vitamina i minerala: folat, željezo, magnezij, vitamin B3, pantotenska kiselina, vitamin B2, B12, B6 i vitamin C - objašnjava nutricionistica Mirja Jošić.

Ona ističe kojih je pet namirnica dobro koristiti protiv umora. Limun jer osigurava tijelu vitamin C. Sjemenke bundeve sadrže magnezij i vitamin  B6. Mahunarke, poput leće, graha, slanutka i dobar su izvor vitamina B skupine, željeza, magnezija i prehrambenih vlakana. Primjerice, pola šalice slanutka osigurava 30 posto dnevnih potreba za folatom. Riba je bogata vitaminom B12, a 100 g lososa osigurava gotovo 100 posto dnevnih potreba organizma. 

Birajte hranu koja obiluje prehrambenim vlaknima, poput cjelovitih žitarica.

Zeleno lisnato povrće, kelj, blitva i špinat, izvor su željeza kad se kombiniraju s vitaminom C jer on poboljšava apsorpciju željeza. Salatu možete začiniti limunom, a uz kelj, blitvu i špinat možete piti limunadu - kaže nutricionistica i savjetuje da izbjegavate namirnice visokoga glikemijskog indeksa jer takva hrana naglo diže razinu glukoze u krvi, nakon čega slijedi brzi pad, a to izaziva umor.

Dreamstime

- U hranu visokoga glikemijskog indeksa spada sva procesirana hrana bogata ‘bijelim smrtima’, a to su bijelo brašno, šećer i sol. Krumpir također ima visoku GI vrijednost. Birajte hranu koja obiluje prehrambenim vlaknima, poput cjelovitih žitarica jer sadrže prirodno prisutnu količinu prehrambenih vlakana i sporije prolaze kroz probavni sustav. Osjećaj sitosti traje dulje nakon konzumacije ovakve hrane. Obilje vlakana ima u povrću, mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama i voću - savjetuje Jošić.

Dodaje kako citrusi imaju niži glikemijski indeks od većine vrsta voća, a hrana bogata proteinima obično ima nizak GI. Riba, nemasno meso, mliječni proizvodi i mahunarke odličan su odabir hrane s niskim GI. Masti ne povisuju značajno razinu glukoze u krvi, ali s njima trebate biti oprezni. Prednost treba dati kvalitetnim masnoćama, poput ulja lanenog sjemena, maslinova, repičina i bučina ulja.

Pet najboljih namirnica za podizanje dnevne energije 

  • Limun - Obiluje vitaminom C i povoljno utječe na imunitet. Ima malo kalorija.
  • Zeleno povrće - Kelj, blitva, brokula i zelena salata. Sadrže vlakna važna za zdravu probavu.
  • Grah i leća - Biljni su izvori proteina niskoga glikemijskog indeksa. Sadrže vitamine B.
  • Sjemenke bundeve - Sadrže magnezij i vitamin B6. Izuzetno povoljno djeluje na regulaciju probave te na ten kod djece i odraslih.
  • Riba - Bogata je vitaminom B12, a 100 g lososa osigurava gotovo 100% dnevnih  potreba organizma za B12.

"Prazne" kalorije neće vas napuniti energijom

Loš izbor namirnica nakon čije konzumacije ćete se osjećati tromo i pospano su: rafinirani kruh, pržena i pohana hrana, bijela riža i tjestenina. Općenito, sva hrana koja ima puno kalorija, a malo nutritivnih vrijednosti.

Dobra kava će vas razbuditi, ali ne pretjerujte

Kava je vjerojatno najčešći izbor u borbi protiv umora. Iako kofein iz kave povećava budnost i moć koncentracije, treba biti umjeren jer prevelika konzumacija kofeina može uzrokovati nemir, nesanicu i probavne smetnje.

Loša hrana kvari koncentraciju školskoj djeci

Djeca koja su gladna dokazano postižu lošije rezultate u školi, a ona koja tri puta tjedno posežu za fast foodom lošije rješavaju testove, tako  i zaposleni koji preskaču obroke ili pak posežu za nutritivno siromašnom hranom slabije rješavaju poslovne zadatke. Za produktivnost je iznimno bitno unositi dovoljno tekućine. I najmanja dehidracija dovodi do umora i glavobolja.

Dan počnite uz jogurt, maslac i mandarine

Uravnotežen doručak uključuje mlijeko ili mliječne proizvode koji su važan izvor bjelančevina i kalcija, integralna peciva ili žitarice, kao izvor složenih ugljikohidrata, kvalitetan izvor masnoća, poput maslaca, te voće zbog vitamina.

Varivo, salata i piletina za gablec neće vas uspavati

Prijedlozi za kvalitetan ručak tijekom radnog dana: rižoto s piletinom ili povrćem, riblja salata, tjestenina s umakom od rajčice, salata s mahunarkama, pileći file i varivo od mahuna.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...