Obavijesti

Lifestyle

Komentari 34

Signali nedostatka vitamina: Crveni prištići, trnci u rukama

Signali nedostatka vitamina: Crveni prištići, trnci u rukama
1

Žvale na usnama su znak nedostatka vitamina B skupine, željeza i cinka, crveni osip manjak biotina, a prištevi na leđima masnih kiselina te vitamina A i D

VIDEO

Ljudsko je tijelo nevjerojatan mehanizam koji nam može na razne i pomalo neobične načine "dojaviti" što mu ne odgovara, kao i kojih mu vitamina nedostaje. Prehrana suvremenog čovjeka svodi se na procesuiranu hranu punu umjetnih dodataka, konzervansa i bojila s malo nutrijenata. Također, takva prehrana može ometati apsorpciju važnih vitamina i minerala u probavni sustav, piše Yahoo Health.

Žvale na usnama

Pukotine kože, crvenilo i osjećaj pečenja na rubovima usana mogu biti znak nedostataka željeza, cinka, te vitamina B skupine poput nijacina. Češće se javljaju kod vegetarijanaca koji kroz prehranu ne unose dovoljno tih nutrijenata. Da biste riješili problem, jedite više mesa peradi, ribe, jaja, sira, orašastih plodova i leće. Apsorpciju željeza poboljšajte unosom C vitamina, pa navedene namirnice kombinirajte s povrćem poput brokule, kelja i cvjetače.

Potkožni prištevi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Crveni i bolni potkožni prištevi koji nalikuju na akne u odrasloj dobi mogu biti znak neravnoteže hormona, no često i nedostatka esencijalnih masnih kiselina te vitamina A i D. Rješenje je unos više ribe, morskih plodova i orašastih plodova, a izbjegavanje svakodnevne prehrane koja se temelji na prerađenom mesu. Također, dobar dodatak prehrani su lanene sjemenke, mrkve, krumpir i crvena paprika.

Osip uz liniju vlasišta, na licu i ispadanje kose

Ljuskavi osip uz crvenilo, koji se obično pojavljuje uz liniju vlasišta ili na licu, kao i pojačano ispadanje kose mogu biti znakovi nedostatka B7 ili biotina. Dok tijelo može skladištiti vitamine poput A, D, E i K, ono ne može pohraniti veću količinu B vitamina, koji su topivi u vodi. Biotin možete nadoknaditi jedenjem više kuhanih jaja, lososa, avokada, gljiva, cvjetače, soje, oraha, malina i banana.

Trnci u rukama i nogama

Osjećaj ukočenosti, privremeni gubitak osjeta te trnci u rukama i nogama najčešće su znak manjka folne kiseline odnosno vitamina B9, kao i vitamina B6 i B12. Oni su u izravnoj vezi s perifernim živčanim sustavom te njihov manjak uzrokuje smetnje, ali i poremećaj koji se očituje u anksioznosti, depresiji, anemiji i umoru. Da biste unijeli više tih vitamina, jedite špinat, šparoge, repu, grah, jaja, morske plodove i meso peradi.

Grčevi u mišićima

Podrhtavanje kapaka te mišićima uz pojavu grčeva najčešće su znak nedostatka magnezija, kalija i kalcija. Ako se simptomi javljaju često, to je znak kroničnog nedostatka kojeg se ne može popraviti samo boljom prehranom, već i uzimanjem nadomjestaka minerala. Ako redovito trenirate, tada obično dolazi do pojačanog gubitka minerala znojenjem. Da bi ih nadoknadili, jedite više banana, badema, lješnjaka, bundeve, jabuka, grejpa, brokule i zelenog lisnatog povrća. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru