Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Trodnevni plan detoks dijete: Svježe voće, povrće i žitarice

Trodnevni plan detoks dijete: Svježe voće, povrće i žitarice
1

Pravilo glasi "Što svježije to zdravije" što podrazumijeva sirovo voće i povrće, ali i žitarice i mahunarke. Jela smijete začinjavati maslinovim uljem ili limunovim sokom

VIDEO

Postoje različite vrste detoksa, a mnogima su zajednički niskokaloričan unos hrane te povećan unos voća, povrća i vode, s mesom ili bez njega, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. 

Detoksikacijska prehrana temelji se na jednostavnoj hrani poput sirova voća i povrća, sokova, juha od povrća ili povrću kuhanom na pari ili lagano pirjanom.

- Detoksikacija uključuje svježe ili zamrznuto voće, nezaslađene prirodne sokove, sušeno voće, od povrća brokulu i klice brokule, cvjetaču, luk, češnjak, artičoku i repu, tamno lisnato povrće kao što su kelj, raštika i blitva - dodaje Marić Bulat.

Od žitarica i škroba preporučuje smeđu rižu, kvinoju, heljdu, proso, amarant i zob, a dopušteni su i proizvodi od smeđe riže, tjestenina, heljdini rezanci, rižini krekeri i kruh. Grašak, leća i grah također su dio detoksikacije, a i bademi, indijski oraščići, orasi, sjemenke suncokreta i bundeve te sezam, no birajte neslane, savjetuje nutricionistica. 

Od ulja tu su maslinovo, laneno i ulje konoplje. Važne su i juhe te variva jer su lagani a okrepljujući. Sezonske salate začinite maslinovim uljem ili limunovim sokom.

Primjer jelovnika

Doručak: šalica zobenih pahuljica i 2 dl jogurta, zeleni čaj s limunom i čaša mlake vode

Ručak: skuša sa žara (250 g), kockice kuhanoga krumpira s maslinovim uljem, salata od matovilca, rikule i limuna 

Užina: pojedite voćnu salatu i popijte čaj od koprive.

Večera: salata od tune, zelena salata, rikula, rajčica, maslinovo ulje, češnjak, limun, čaj od maslačka

Voće se jede barem dva sata nakon glavnog obroka.

Primjer trodnevne detoks dijete

Prvi dan posve izbacite kavu, alkohol i čajeve s kofeinom. Pijte što više vode ili svježih sokova, a za doručak jedite tjesteninu s povrćem.

Večeru jedite što ranije, i to ribu i salatu. Poslije večere otiđite u dulju šetnju. Drugi dan pijte što više vode, a osim kave, alkohola i čaja, zabranjeni su i voćni sokovi. Za doručak jedite svježe voće, za ručak zelenu salatu bez ulja, a za večeru ribu s povrćem na pari. Preporučuju se i jednostavne vježbe poslije večere ili vozite bicikl pola sata. Treći dan jedite voće, no izbjegavajte banane i sušeno voće. Pijte puno vode te se što manje krećite.

Dopušteno: Med, stevia, cimet, đumbir, morska sol 

Od sladila tijekom detoksikacijske dijete dopušteni su sirup od smeđe riže, stevia, pravi javorov sirup, sirovi med, melasa i eritritol, a od začina jabučni ocat, crne masline, limun, svježe i sušeno bilje te začini poput cimeta i đumbira, kakao i rogač u prahu, morska sol te senf, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Riječ stručnjaka: dipl. nutricionist Sandra Marić Bulat

Pozor! Agresivni detoks izaziva umor, mučninu... 

Dugotrajan post može prouzročiti ozbiljnije zdravstvene probleme. Potencijalne su nuspojave manjak energije, nizak šećer u krvi, bolovi u mišićima, umor, vrtoglavica ili nesvjestica i mučnina. S čišćenjem crijeva treba biti oprezan jer mogu promijeniti ravnotežu elektrolita u tijelu. Niskokaloričan unos hrane koji vodi drastičnu i naglu mršavljenju može izazvati mnoge tegobe – usporiti metabolizam i potrošnju masnoća, a istodobno se gubi mišićna masa koju se može vratiti samo vježbanjem. 

S detoksikacijom moraju biti posebno oprezni ljudi visokog rizika - stariji, dijabetičari, trudnice, djeca i kronični bolesnici. Svakako se preporučuje savjetovati s liječnikom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith