Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Veći mišići... Odabir sporta ovisi o cilju koji želite postići

Veći mišići... Odabir sporta ovisi o cilju koji želite postići
1

Ako vam je cilj smršavjeti, birajte između aerobika i brzog hodanja. Želite li izgraditi mišiće, pokušajte crossfit, no ako želite poboljšati zdravlje, najbolji izbor je joga

VIDEO

Najčešći razlozi zbog kojih se ljudi okreću tjelovježbi mogu se svesti u četiri segmenta. Ili je riječ o mršavljenju, toniziranju i povećanju mišićne mase, poboljšavanju izdržljivosti ili želji da se dobro osjećamo. Čim odredite cilj, bit ćete motiviraniji. Zatim slijedi druga faza: ona u kojoj određujete jeste li početnik, srednje napredan ili napredan vježbač. Budite iskreni prema sebi jer ako vam je u posljednjih godinu dana jedina tjelovježba bila trčanje za autobusom, nećete izdržati program za napredne vježbače. Krenite polaganim koracima.

Aerobikom i džogiranjem mogu se baviti i početnici i napredni, mag. Marino Bašić

Ako je vaš cilj izgubiti na težini, izaberite oblik tjelovježbe poput aerobika, brzog hodanja ili džogiranja. Tako ćete biti u optimalnoj fazi otkucaja srca i tijelo će trošiti energiju pohranjenu u masnim stanicama. Takav je tip tjelovježbe izvrstan i za početnike i za napredne vježbače jer možete izabrati grupu aerobika koja je u skladu s vašim sposobnostima. Ako ste pak napredniji vježbač koji želi smršavjeti, pokušajte spinning - kako biste izdržali sat spinninga, morate već imati određenu razinu forme. 

- Za mršavljenje je najbolje kombinirati vježbe snage s utezima, bučicama, vlastitim tijelom i drugim rekvizitima te kardioaktivnosti poput trčanja, vožnje bicikla, preskakanja vijače ili marinaca. Radi se s većim brojem ponavljanja, od 15 do 30 uz manje pauze između serija u trajanju od 30 do 45 sekundi - kaže Marino Bašić, magistar kineziologije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za srednje napredne i napredne vježbače kojima je cilj izgraditi mišiće preporučuje se crossfit. Takav tip treninga visoke je kalorijske potrošnje, a istodobno izgrađuje nemasnu mišićnu masu. Istraživanja provedena na američkoj vojsci 2010. pokazala su da je vježbanje crossfita tijekom šest tjedana povećalo njihovu razinu fizičke spreme 20 posto. 

Za početnike, srednje napredne i napredne vježbače koji rade na mišićnoj masi tu su i girje. Rad s girjama uključuje pokrete koji angažiraju mišiće cijelog tijela te također imaju visoku energetsku potrošnju. Ipak, kod rada s girjama iznimno je važna ispravna tehnika kako ne bi došlo do ozljede. 

Rad s girjama aktivira sve mišiće, a i s njima mogu raditi baš svi, svakako pazite na tehniku

- Ako se za snagu trening radi u teretani, onda je najbolje koristiti velike težine, i to od 80 do 85 posto od maksimuma. Radi se manji broj ponavljanja od šest do osam i veće pauze između serija, od 60 do 90 sekundi - objašnjava kineziolog Marino Bašić. 

Za vježbače koji žele poraditi na izdržljivosti idealan je izbor boks. Na treningu se obično rade brzi udarci, u kombinaciji s intenzivnim vježbama poput preskakanja užeta, što je izvrsna kombinacija za sve koji žele više, jače i bolje. Želite li poraditi na poboljšanju cjelokupnog zdravlja, idealan je izbor joga. Po pitanju ravnoteže, pravilnog držanja, fleksibilnosti i mentalnog zdravlja joga je najbolji izbor.

Zadržite motivaciju

I to pomoću manjih ciljeva - dnevnih i tjednih, te gledanja promjena svojih sposobnosti i tijela, kao i uz pomoć razgovora s drugim vježbačima i trenerima.

Trčim, bicikliram...

Za kondiciju su, osim boksa, odlične sve ciklične aktivnosti poput trčanja, vožnje bicikla te veslanja, kaže magistar kineziologije. 

Nogomet i kondicija 

Za podizanje forme najbolji su borilački te dinamični timski sportovi poput nogometa, košarke ili rukometa, savjetuje Marino Bašić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru