Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Za akne su krivi hormoni, anti-age kreme i prostirke za jogu

Za akne su krivi hormoni, anti-age kreme i prostirke za jogu
1

Hormonalna neravnoteža u srednjim godinama kriva je za pojačano izlučivanje sebuma koji izaziva akne, a opasnosti se kriju u pogrešnom šamponu i mlijeku

VIDEO

Četvrtina žena u 40-ima i 15 posto onih u 50-ima ima problema s aknama, a krivi su hormoni. U srednjim godinama mijenja se hormonalna ravnoteža što izaziva bolne prištiće. S godinama žene proizvode sve manje estrogena čije je jedna od funkcija reguliranje testosterona. Testosteron pak potiče pojačano izlučivanje prirodnih ulja. 

Akne su upravo posljedica prekomjernog mašćenja kože i začepljenih pora. Pore se mogu inficirati bakterijama koje se hrane prirodnim uljima što rezultira upalnim procesima, piše Daily Mail

Bakterije vrebaju iz prostirki za vježbanje 

Osim hormona, saboteri lijepe kože i krivci za akne skrivaju se i u našem okolišu, slažu se dermatolozi. Tako prostirke za jogu ili pilates mogu izazvati prištiće osobito na leđima, prsima i ramenima. Bakterije se lako prenose na tijelo i izazivaju prištiće. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Preporučuje se prostirke prije upotrebe dobro obrisati i staviti čisti ručnik. I po mogućnosti birati odjeću za trening prozračnih materijala koja ne zadržava znoj. 

Pogrešan odabir šampona izaziva kožne probleme

Šamponi i regeneratori guste i uljne teksture također izazivaju akne. Oni mogu izazvati izlučivanje ulja s vlasišta na čelo te se na tom dijelu kože u porama mogu stvoriti bakterije koje uzrokuju akne, objašnjavaju dermatolozi. Preporučuje se izbjegavati preparate na bazi kokosovog ulja jer mogu začepiti pore.

Fotolia

Teške teksture anti-age preparata krive su za neugodne prištiće

Nanošenje teških krema na bazi bademovog ulja, ulja koštica marelica i oleinske kiseline koja je sastavni dio maslinovog ulja i ulja sjemenki grožđa uzrokuje bolne akne. Ti sastojci blokiraju pore što omogućuje brže razmnožavanje bakterija, a samim time i upalnih procesa. 

Najbolje je izbjegavati i kakao maslac, ali i kreme s izopropilni izostearatom i izopropil miristatom koji losionima daju kremastu teksturu. 

Mliječni proizvodi izazivaju akne

Iako mliječna kiselina čisti kožu i djeluje poput pilinga, pijenje mlijeka velik broj dermatologa povezuje s aknama. Studije su potvrdila da su žene koje su svaki dan pile dvije čaše mlijeka imale su 22 posto veći rizik od akni i 44 posto veći rizik od cističnih akni od žena koje su izbjegavale mlijeko. 

Mlijeko sadrži supstance koji stimuliraju rad žlijezda lojnica i uzrokuju prištiće. Upravo zbog toga preporučuje se iz prehrane izbaciti mliječne proizvode na dva tjedna kako bi se vidjelo uzrokuju li oni akne ili ne. Također, zdravije alternative su kozje i ovčje mlijeko. 

Thinkstock

Pregrubo čišćenje pojačava infekcije

Iako se dubinsko čišćenje čini kao najbolje rješenje za kožu sklonu aknama, zapravo samo pogoršava stanje. Prečesto i pregrubo čišćenje otvara dublje slojeve kože i čini ih ranjivijima prema bakterijama. Upravo se iz tog razloga ne preporučuju koristiti pilinge s velikim zrncima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima