Obavijesti

Lifestyle

Komentari 42

Želudac jače boli u jesen, a bol jača kava, čokolada i špinat

Želudac jače boli u jesen, a bol jača kava, čokolada i špinat
1

U Hrvatskoj 70 posto ljudi koji imaju problema sa želucem imaju i Helicobacter pylori, koji je najčešći uzročnik gastritisa i čira. Najbolja prevencija je prehrana

VIDEO

Kako stiže jesen, tako su češće želučane tegobe poput gastritisa i čira na želucu ili se pogoršavaju. 

- Gastritis je upala želučane sluznice, a može biti akutni i kronični. Različiti su uzroci gastritisa koji mogu biti zajednički i za akutni i kronični: uporaba nesteroidnih antireumatika (kao što su diklofenak - voltaren, ibuprofen - brufen, ketoprofen - ketonal, aspirin i sl.). Ovdje je bitno napomenuti da je svejedno uzimaju li pacijenti ove lijekove putem tableta, injekcija ili čepića jer jednako štetno djeluju na sluznicu želuca. Uzrok mogu biti i infekcije bakterijama, od kojih je najčešća Helicobacter pylori, ali i neke druge bakterije, no H. pylori je najčešći uzročnik gastritisa; infekcije virusima, gljivicama, parazitima. 

Akutni gastritis može biti izazvan i alkoholom, traumom ili smanjenim protokom krvi kroz želudac. Kronični gastritis je pokraj gornjih čimbenika uvjetovan i povratom žučnog sadržaja u želudac, autoimunim i alergijskim bolestima kod zračenja, kod gihta, pušenje može izazvati gastritis, stres, loše navike hranjenja (uzimanje manje obroka dnevno te posljedično prejedanje) i genetska predispozicija - objašnjava dr. Tanja Pekez-Pavliško te dodaje kako se kod nekih uzrok gastritisa nikad ne utvrdi. U Hrvatskoj i do 70 posto populacije koja ima problema sa želucem ima i Helicobacter pylori. 

- Najtočnija dijagnoza postavlja se gastroskopijom kada se uzima i uzorak na patološku i mikrobiološku dijagnozu. Infekcija bakterijom Helicobacter pylori je složena, a liječenje provodi obiteljski liječnik u suradnji s gastroenterologom - kaže Pekez-Pavliško. No nema svatko iste simptome. 

- Tegobe su mučnina, povraćanje, žgaravica, težina i bol u ‘žličici’ (iznad pupka), nadutost, ali dobrim praćenjem tegoba može se uočiti kada se pogoršavaju, a kad se smanjuju (uzimanje hrane, lijekova i sl.) - upozorava dr. Pekez-Pavliško te nastavlja:

- Prehrana je jako bitna. Treba se jesti manje kalorična hrana podijeljena u nekoliko obroka (četiri-pet i više), treba izbjegavati radič, kupus, špinat, kavu, kakao, čokoladu, slatko, ne piti tekućinu tijekom ručka, ali najbolje je da pacijent vidi što mu najviše odgovora, odnosno ne - savjetuje dr. Tanja Pekez-Pavliško.

Peptički ulkus ili čir na želucu i dvanaesniku najčešće je uzrokovan bakterijom Helicobacter pylori. Ova bakterija je uzročnik gotovo svih peptičkih ulkusa, i to 80 posto želučanih te više od 90 posto onih na dvanaestercu, no kao i kod gastritisa, ako ste zaraženi H. pylori, to ne znači da ćete sigurno imati i ulkus. 

Neke od čireva može izazvati i dugotrajno uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova. Najčešći simptom čira je ravnomjeran i tupi bol. Pojavljuje se i nestaje u razmacima od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Kod ulkusa dvanaesnika pojavljuje se dva do tri sata nakon jela, no može se pojaviti usred noći na prazan želudac, a smiruje se uzimanjem hrane. 

Pola populacije ima H. pylori

Oko 50% svjetskog stanovništva inficirano je H. pylori. Već se tijekom djetinjstva inficiramo njome, ali se simptomi pojavljuju poslije, i to u oba spola. Jedino je autoimuni gastritis tri puta češći kod žena. Gastritis izazvan infekcijom HP može se razviti u želučani vrijed (peptički ulkus) i vrlo rijetko u malignu bolest. Bolovi koji se pojačavaju u proljeće i jesen karakterističniji su za vrijed. Javite se liječniku ako se pojačaju bolovi, ako se bol iz ‘žličice’ širi u vrat, lijevu ruku, ako je bol u ‘žličici’ povezan s izlaganjem hladnoći, tjelesnim naporom te ako dolazi do pojave crne stolice ili povraćanja crnog sadržaja, naglog pada tlaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'