Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Zimi prestanite vježbati kad vam dah postane prehladan

 Zimi prestanite vježbati kad vam dah postane prehladan
1

Odjenite se slojevito, zaštitite ruke i usta te stavite kapu jer se 40 posto tjelesne topline gubi upravo kroz glavu, napominje osobni trener Branimir Vajda

VIDEO

Kako bismo se prilagodili nižim temperaturama zraka koji udišemo, moramo prilagoditi frekvenciju disanja te se stoga ne preporuča zadihavanje niti treninzi visokog intenziteta koji zahtijevaju forsirano udisanje zraka, kaže Branimir Vajda iz Fitness kuće Collum. 

Iako zimski vremenski uvjeti mnoge potiču na prestanak aktivnosti, niže temperature nisu razlog za prestanak ako u tome uživate - potrebno je samo prilagoditi uvjete treninga. Jedan od najvažnijih je odijevanje - nemojte učiniti pogrešku i odjenuti se previše toplo, nego se obucite slojevito. Tako ćete moći skinuti dio odjeće kad se zagrijete te ga opet obući kad se tijelo počne hladiti kako se intenzitet aktivnosti smanjuje. 

- Što se odjeće tiče, preporučio bih tzv. pametne materijale jer zadržavaju optimalnu temperaturu tijela unatoč malim temperaturama i vlažnosti zraka - savjetuje Vajda.

Ako je vani ekstremno hladno, a patite od astme, preko usta stavite šal kako bi se zrak koji udišete zagrijavao. Na niskim temperaturama nemojte zaboraviti niti zaštititi ruke rukavicama, a na glavu staviti kapu ili traku za kosu jer se i do 40 posto tjelesne topline gubi kroz glavu. 

- Kad je riječ o vježbanju na zimskim uvjetima, važno je i odabrati prikladnu obuću za tip treninga kojim ćete se baviti. Trčanje zahtijeva tenisice koje moraju biti prilagođene mokroj i klizavoj podlozi. Odlučite li početi šetati po obližnjim parkovima, šumama ili brdima, preporučujem obuću koja će zaštititi i dodatno fiksirati skočni zglob - napominje Vajda. 

S obzirom na to da zimi rano pada mrak, što vas može dodatno oneraspoložiti i uspavati, pokušajte vježbati ujutro, prije odlaska na posao. 

- Za ljude koji rade od osam do deset sati na dan jutarnje je vježbanje najbolji izbor jer će aktivnost pokrenuti cirkulaciju i pojačati unos kisika za radni dan. Osim jutarnje aktivnosti svakako bih preporučio lagano aktivno istezanje kako bi tijelo preko noći bilo što opuštenije te se regeneriralo - savjetuje. 

Većina ljudi može vježbati tijekom zime, no ako bolujete od astme ili srčanih bolesti, savjetujte se s liječnikom. 

- Prije nego što počnete s vježbanjem u zimskim uvjetima, napravite sistematski pregled kako biste odredili intenzitet treninga prema stanju u kojem je vaše tijelo - savjetuje. No vježbanje tijekom zime ima i ograničenja. 

- Ne treba forsirati prilagodbu na niske temperature. Ako disanje postane neugodno zbog hladnog zraka, vrijeme je da preselimo aktivnosti u grijane prostorije - upozorava Vajda.

U ekstremnim uvjetima prije svega mislite na vlastitu sigurnost

Ako se nađete u ekstremnim uvjetima, poput snažnog vjetra ili zaleđenih cesta, radi vlastite sigurnosti premjestite aktivnost u dvoranu. - Šetnja ili trening na otvorenom trebao bi podizati razinu aktivnosti i zadovoljstvo, a ne ugrožavati vašu sigurnost - kaže Vajda.

Dehidracija prijeti i zimi - pijte vodu, a tijelo ugrijte čajem s malo cimeta

Vježbanje jača imunološki sustav i poboljšava raspoloženje te ćete, ako nastavite vježbati i tijekom zime, biti zdraviji i sretniji usprkos hladnoći i vremenskim uvjetima. Ne zaboravite da niste sami na cesti - ako trčite ili vozite bicikl po mraku, odjenite nešto što svjetluca kako bi vas vozači i drugi prolaznici na vrijeme uočili. Ni tijekom zime ne zaboravite na unos tekućine, iako možda ne osjećate žeđ. Uz običnu vodu, koja je najbolji izbor, pijte nezaslađene čajeve ili ih zasladite začinima poput đumbira i cimeta koji će dodatno zagrijati tijelo. 

Znakovi pothlađenosti

Vježbanje na niskim temperaturama može uzrokovati smrznutost na otkrivenim dijelovima tijela poput obraza i ušiju. Ako vas koža pecka, izgubili ste osjećaj ili osjećate da je neki dio tijela umrtvljen, prekinite s aktivnošću i otiđite na toplo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam